HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Aktualizované mapy záplavových zón. Ukazují, kam až se voda může dostat

„Bude to jako v roce 1997 nebo 2002,“ děsí se ti, kteří si pamatují povodně z přelomu tisíciletí. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před extrémními srážkami a celá země je v pohotovosti. Zjistěte, jak moc je oblast, kde žijete, ohrožena záplavami. Přinášíme vám záplavové mapy, které ukazují, kam až se může dostat pětiletá, dvacetiletá nebo stoletá velká voda.


Mapa ukazuje, kam až se může dostat velká voda
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: ČÚZK

Co to znamená stoletá voda?

K povodni dojde jednoduše. Voda překročí běžné hranice vodních toků a zaplaví okolní území. Tato situace může být způsobena například táním sněhu, častěji však silnými dešti, jako je tomu právě teď. Nejrizikovější jsou nízko položená území v blízkosti řek. Zejména pak těch velkých řek, jako je Vltava, Labe nebo Morava.

Co se týče klasifikace povodní, termíny jako Q2, Q20 nebo Q100 označují pravděpodobnost výskytu povodně v daném roce. Například povodeň Q2 je povodeň, která má pravděpodobnost výskytu jednou za dva roky (50% pravděpodobnost ročně), zatímco povodeň Q100 má pravděpodobnost výskytu jednou za sto let (1% pravděpodobnost ročně). Právě o stoleté vodě se mluví ve spojení s aktuálními záplavami nejčastěji. Záplavové mapy ukazují, co vše by bylo zaplaveno, kdyby přišla pětiletá, dvacetiletá a stoletá voda.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Hlavní město Praha

V Praze momentálně probíhají první přípravy na povodně. Předpokládá se, že by mělo Vltavou protékat i 450 metrů krychlových vody za sekundu. Byla zavřena bezpečnostní vrata na Čertovku a začalo plnění pytlů s pískem. Na záplavové oblasti v Praze se můžete podívat v galerii níže.

Středočeský kraj

Středočeský kraj bude patřit pravděpodobně k méně zasaženým oblastem. Povodně hrozí převážně jen v blízkosti řek. V Kladně, Slaném a Rakovníku hrozí druhý povodňový stupeň.

Plzeňský kraj

Situace v Plzeňském kraji není tak kritická jako v jiných oblastech, přesto Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu před povodněmi také o jeho část. Nejvyšší stupeň nebezpečí platí pro oblast Horažďovicka, Sušicka, Nepomucka a Klatovska. Na záplavové oblasti se můžete podívat v galerii níže.

Karlovarský kraj

Jedním ze šťastnějších krajů bude Karlovarský, kde povodně prakticky nehrozí. I přesto zde dochází k odpuštění vody z přehrad.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji hrozí možná povodňová vlna z řeky Labe. Ta by však měla přijít až začátkem příštího týdne. Nejsilnější srážky by pak měly být na Šluknovsku. Na záplavové oblasti v tomto kraji se můžete podívat v galerii níže.

Liberecký kraj

Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu varuje před velkým množstvím srážek především v oblasti Liberecka, Jablonecka a části Semilska. Co se týká povodní, hrozí největší nebezpečí v okolí řeky Smědá na Frýdlantsku, kde došlo k záplavám již dříve. Na záplavové oblasti v Libereckém kraji se můžete podívat v galerii níže.

Královéhradecký kraj

ČHMÚ vydalo varování pro Hradecko, kde hrozí významné povodňové ohrožení. Předpokládá se, že zde dojde k výraznému vzestupu řek a k překročení třetího povodňového stupně.

Jihočeský kraj

Téměř na všech jihočeských tocích se o víkendu čeká třetí stupeň povodňové aktivity. Většina území bude zasažena pětiletou, nebo dokonce desetiletou vodou. Nejvíce srážek je očekáváno v Novohradských horách. Na záplavové oblasti jižních Čech se můžete podívat zde.

Pardubický kraj

Území Pardubického kraje by měl podle předpokladů zasáhnout extrémní a vydatný déšť, meteorologové zde proto vydali nejvyšší stupeň výstrahy před deštěm a povodněmi.

Jihomoravský kraj

Tento kraj patří aktuálně k těm nejrizikovějším. Očekává se, že během soboty bude vyhlášen nejvyšší povodňový stupeň. Dochází k odpouštění všech přehrad. Na ulici Poříčí je nachystáno zhruba 5 tisíc pytlů, které by měly zabránit vylití řeky Svratky. Na záplavovou oblast se můžete podívat v galerii níže.

Zlínský kraj

Zlínský kraj se připravuje na extrémní deště, které mají podle ČHMÚ trvat až do nedělního večera. Během čtyř dnů by v kraji mohlo spadnout až 250 milimetrů srážek na jeden metr čtvereční. Na záplavové oblasti v tomto kraji se můžete podívat v galerii níže.

Kraj Vysočina

Na Vysočině se neobávají pouze povodní, ale také silného větru. Na místech, kde historicky docházelo k záplavám nejčastěji, byly postaveny protizáplavové stěny. Nádrže na Vysočině odpouštěly vodu, aby mohly zachytit co nejvíce srážek.

Moravskoslezský kraj

I v Moravskoslezském kraji se počítá s vydatnými srážkami. Začali zde upouštět vodu ze sedmi největších přehrad, aby mohlo dojít k zadržení srážek. Jejich aktuální kapacita je 100 milionů kubíků vody.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji byly kvůli předpovědi extrémních dešťů aktivovány povodňové plány. Na většině tohoto území má spadnout 150–250 litrů vody na metr čtvereční.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
13.09.2024

Photocredit: ČÚZK

6