HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mapa ukáže, kolik stojí pozemek podle BPEJ. Zelená místa napoví, kde jsou nejlevnější pozemky v Česku

Pětimístný kód BPEJ najdete v katastru nemovitostí (s pomocí návodu ve fotogalerii). Je zcela běžné, že někteří majitelé platí až pětinásobné poplatky za vyjmutí svého pozemku ze ZPF oproti jiným vlastníkům pozemku o stejné výměře. Některé oblasti v Česku mají totiž vysokou bonitu půdy a právě ta je jedním z nejdůležitějších faktorů při určování ceny. V následujících odstavcích najdete kromě návodu, jak tyto informace získat, i online kalkulačku, která vám ukáže, kolik stojí váš pozemek podle BPEJ.


Kolik stojí vyjmutí ze ZPF
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pavel B. (se souhlasem)

Musím pozemek vyjmout ze ZPF?

Pokud jste koupili pozemek, který je (nebo byl) využíván jako zemědělská půda a je v katastru nemovitostí vedený např. jako orná půda (či chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty apod.), musíte ho nejprve tzv. vyjmout ze zemědělského půdního fondu (ZPF). Stejně tak musí být vyjmuta půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Všechno začíná u jednoduché žádosti

Žádost na příslušný odbor životního prostředí musíte podat vy nebo vámi pověřená osoba (zpravidla stavební společnost, která vám staví dům) v době, kdy žádáte o stavební povolení. Jakmile ho získáte, bude zahájeno řízení a vy můžete začít budovat základovou desku. O pár měsíců později obdržíte dopis (nebo zprávu přes online portál stavebníka) s jednorázovým příkazem k platbě za samotné vynětí. V následujících odstavcích zjistíte, kolik bude vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu stát konkrétně vás.

Na téma ZPF jsme vedli rozhovor i s paní Janou, která svůj pozemek vyjímala. Do detailu nám prozradila, jak tento proces probíhá v praxi. Související článek vám přikládáme níže.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru

Co určuje cenu vynětí ze ZPF?

Nejdůležitějším ukazatelem pro vás bude bonita půdy (zkratka BPEJ). Bonitovaná půdně ekologická jednotka neboli BPEJ definuje v České republice vlastnosti půdy a stanoviště ve vazbě na jejich produkční tj. ekonomickou hodnotu. Zjednodušeně řečeno jde o kvalitu půdy. BPEJ je vyjádřena pětimístným kódem, který najdete při nahlížení do katastru nemovitostí.

Návod, jak zjistit bonitu půdy (BPEJ)

  1. Nejdříve si ve svém prohlížeči otevřete katastr nemovitostí.
  2. V levém horním rohu klikněte na Nahlížení do katastru nemovitostí.
  3. Následně si rozklikněte čtvereček Vyhledání parcely.
  4. V tuto chvíli se vám objeví žlutá lišta. Sem napište název katastrálního území (město/obec), ve kterém se nachází váš pozemek.
  5. Následně uveďte do žlutého obdélníčku parcelní číslo.
  6. Otevře se vám nové okno. Pokud vyplníte kód z obrázku, zpřístupní se vám více informací o dané parcele.
  7. BPEJ pak najdete v detailu daného pozemku.
  8. Po rozkliknutí kódu BPEJ se vám zobrazí nové okno, kde uvidíte všechny potřebné informace včetně základní ceny pozemků.

Pozor – Nejedná se ale o výslednou částku za 1 m2. Abychom ji zjistili, potřebujeme znát koeficient třídy ochrany. Třídu ochrany zjistíme také při nahlížení do katastru nemovitostí.

Co když tam nevidím tento pětimístný kód? Pokud nebyla bonita půdy (BPEJ) dosud určena, musíte si nechat vypracovat pedologický posudek.

Koeficient třídy ochrany

Pokud jste se dostali až ke kroku číslo 8 (v předchozím odstavci), zobrazilo se vám nové okno. Zde si můžete zkontrolovat BPEJ, třídu ochrany, základní cenu pozemků (Kč/m2) a mnoho dalšího. Co tu však nenajdete, jsou koeficienty pro příslušnou třídu ochrany, a proto vám je přikládáme níže:

  • I. třída = 9
  • II. třída = 6
  • III. třída = 4
  • IV. třída = 3
  • V. třída = 3

Výpočet ceny za vynětí vašeho pozemku/půdy ze ZPF

Cenu za vynětí 1 m2 pozemku ze ZPF pro stavbu rodinného domu zjistíte vynásobením bonity půdy koeficientem třídy ochrany půdy. Výsledek pak už jen vynásobíte přesnou velikostí pozemku, který chcete vyjmout, abyste zjistili celkovou částku.

Uvedeme raději příklad

Celková velikost pozemku = 842 m2

Velikost části pozemku, kterou chceme vyjmout = 238 m2

BPEJ = 3.08.10 (kde v katastru najdete BPEJ, zjistíte zde)

Vyhlášková cena za m2 podle BPEJ = 12,88 Kč

Třída ochrany = II.

Koeficient třídy ochrany = 6

Výpočet ceny za vyjmutí bude vypadat následovně:

238 m2 x 12,88 Kč/m2 x 6 = 18 392 Kč

Cenu za vynětí vašeho pozemku či půdy ze ZPF zjistíte také v naší online kalkulačce.

Přejít na výpočet →

Najděte se na mapě

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy (VÚMOP) poskytuje online nahlížení do mapy České republiky, ve které je vyznačená přibližná cena pozemků podle BPEJ. Ve fotogalerii najdete fotky okolí všech krajských měst i s uvedenou legendou, díky které přibližně zjistíte, kolik stojí váš pozemek podle BPEJ. Pro přesné určení ceny však doporučujeme nahlédnout do zmíněného katastru nemovitostí (viz výše).

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
06.08.2024

Photocredit: Pavel B. (se souhlasem)

6

Nenašli dostupný pozemek, a tak si postavili dům na louce. Bydlí bez sousedů a mají svět na dlani
Jelikož nesehnali ideální stavební parcelu, rozhodli se pro koupi velké louky nad městem. Viděli v tomto rozhodnutí samá pozitiva, nicméně po pár týdnech pocítili pravý opak.

Moderní rodinný dům na klíč (5kk) pro velkou rodinu se vejde i na malý pozemek. Cena začíná na 2,5 mil.
Vsadilo na něj už mnoho rodin, a proto najdete v článku i fotky realizovaných domů po České republice, půdorys i aktuální cenu.

Pavel: „Stopoval jsem stavbu domu na hodinkách. Za 1,5 hodiny jsme měli kde bydlet.“ Získali jsme videozáznam
Stavební firma dojela na pozemek s celým domem i střechou a podívaná začala. Silné zážitky si odnáší nejen samotní majitelé, ale i všichni lidé z vesnice, kteří onoho úterního dopoledne nemuseli být v práci.

V padesáti si postavili menší dům (83 m2) bez radiátorů a se zahrádkou. „Jsme celoročně jako na chatě,“ pochvalují si majitelé od Brna
Jitka a Zdeněk si nechali postavit menší bungalov 4+kk na stáří nedaleko Brna. Stavbu chtěli stihnout dokončit do padesátky. Kde získali krásný pozemek, proč se jim protáhl začátek stavby a jaké si zvolili vytápění? To vše se dozvíte v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele.

Radim a Monika si koupili pozemek bez přístupové cesty. Kvůli své naivitě skončili u soudu
Mladý pár si kvůli ceně pořídil pozemek bez přístupové cesty. Jaké problémy může tato absence cesty znamenat, se v plné míře ukázalo až po čase.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru
Aby dostali stavební povolení a následně i zkolaudovali, museli nejdřív pozemek vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nebýt Janiny kamarádky, která jí poskytla cennou radu, platila by za tuto administrativní záležitost cca 86 tisíc korun.

Pozemek si koupili napůl s kamarádem. Průběh výstavby dvou domů ale nabral nečekaných obrátek
Nápad dobrý, realita odlišná. Pan majitel vsadil na dřevostavbu, zatímco jeho kamarád se rozhodl pro zděný dům. V lokalitě, kde koupili parcelu, šel první majitel s výstavbou domu ze dřeva do určitého rizika.

Petrovi se podařilo snížit poplatek za ZPF. „Bez úsilí jsem ušetřil více než polovinu,“ popisuje v rozhovoru
Pozemek vyjímá ze ZPF spousta majitelů nemovitostí, avšak málokterý z nich si zkontroluje správnost informací, podle nichž je určována cena za samotné vynětí. V rozhovoru Petr prozradil, kde si informace mohou překontrolovat.