HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nebezpečný pajasan je na černém seznamu rostlin. Mapa ukazuje, kde je v Česku nejvíce rozšířen

Jeho revírem je město i volná krajina a jeho tempo je vražedné. Opravdu, nebezpečný pajasan se dokáže šířit tak rychle, že je prakticky nemožné tomu zabránit. Rozšiřování populace tohoto stromu má přitom velmi negativní dopady nejen na krajinu, ale také na stavby, infrastrukturu i lidské zdraví. Není divu, že patří k těm nejhorším rostlinám jak z pohledu České republiky, tak z pohledu EU. Zbavit se ho je sice obtížné, nicméně ne nemožné. Víme, jak na to.


Podívejte se, kde je nebezpečný pajasan nejvíce rozšířen
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: 4028 mdk09 (Wikipedia CC 3.0) a Fanghong (Wikipedia CC 3.0)

Z okrasných zahrad na unijní seznam

Pajasan žláznatý je jedním z nejproblematičtějších invazivních druhů v Evropě a Severní Americe. Tento strom původem z východní Číny a severního Vietnamu se rozšířil do mnoha částí světa a výjimkou není ani Česká republika, kde se poprvé objevil počátkem 19. století.

Původně byl pajasan vysazován do parků a zahrad jako dekorativní strom. Od roku 2019 je však zařazen na takzvaný unijní seznam, tedy seznam invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na EU. Je tedy zakázáno jeho držení, pěstování či uvádění na trh, a to pod hrozbou pokut.

Šíří se mrknutím oka

Pajasan velmi rychle roste, a především se rychle šíří. K tomu slouží křídlatá semena, kterých dospělý strom vyprodukuje ročně i milion. Ta se snadno rozšiřují vodou i větrem na velké vzdálenosti. K jeho bleskovému šíření pomáhá i to, že je nenáročný na stanoviště. Nejedná se o žádného mrňouse, tento strom dorůstá výšky i 25 metrů a kmen má průměr až jeden metr. Listy jsou dlouhé 30 až 100 cm a jsou celokrajné nebo jemně zubaté. Strom vydává pach připomínající myšinu, který produkují žlázy na spodní straně listů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

V ohrožení jsou lidé, příroda i stavby

Pajasan může škodit na všech frontách. Vylučuje látky, které brání růstu jiných druhů, a tím je vytlačuje. Negativní dopady má i na budovy a infrastrukturu, které svými kořeny narušuje. Tento strom má vliv rovněž na lidské zdraví. Listy a květy pajasanu mohou při kontaktu s pokožkou způsobovat dermatitidu a pyl z květů je alergenní. Pro někoho může být dráždivý a nebezpečný jakýkoliv kontakt se stromem.

Kde se ho máme obávat?

Co se týká Česka, pajasan je zařazen na takzvaný „černý seznam“. Jedná se o varovný seznam invazních druhů ČR. Je zde stanoven cíl odstranit ho z celého území, přičemž výjimku tvoří zachování vybraných jedinců, kteří budou kontrolováni. Na našem území se pajasan nejčastěji vyskytuje na jižní Moravě, v oblasti Polabí a v severních Čechách. Typický je výskyt ve městech, ale poslední roky proniká i do volné krajiny. Na přesné mapy s výskytem se můžete podívat v galerii níže.

Černý bez využívá v kuchyni téměř každý. Málokdo však ví, jak jedovatý a nebezpečný může být

Zbavit se ho nebude snadné

Běžné metody kácení pajasanu nejsou účinné, jelikož strom má vysokou schopnost regenerace. Po pokácení se naopak šíří ještě rychleji pomocí kořenových výmladků. Je zde proto vhodné použít kombinaci chemických a mechanických metod. Nejčastější variantou je injektáž herbicidu přímo do kmene stromu, která vede k jeho postupnému odumření. Na jejich aktuální ceny se můžete podívat zde. Po něm lze strom bezpečně pokácet. Likvidaci by však měli provádět profesionálové, jelikož chyby mohou vést k ještě většímu rozšíření stromu. Pokud byste tedy narazili na pajasan, kontaktujte příslušný úřad nebo odbor životního prostředí, který se o strom postará. Na to, jak se zbavit pajasanu v konkrétních lokalitách, se můžete podívat v galerii níže.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
27.08.2024

Photocredit: 4028 mdk09 (Wikipedia CC 3.0) a Fanghong (Wikipedia CC 3.0)

0