HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mapa upozorňuje na místa, kde se stavba nebo pořízení domu dodatečně prodraží

Stavba domu není v dnešní době žádná brnkačka. Ceny stavebních materiálů nejsou zrovna příznivé, o pozemcích ani nemluvě. A aby toho nebylo málo, musí být člověk neustále ve střehu, aby ho někdo nenapálil nebo si nevybral špatně. Koupě nevhodného pozemku totiž může přinést nemalé problémy. Od práce navíc až po značné navýšení nákladů. Přinášíme mapu, která vám napoví, kde pozemek ani dům raději nekupovat.


Pokud koupíte pozemek neuváženě, může se stavba domu dodatečně prodražit
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Dvakrát měř a jednou řež

Při výběru stavebního pozemku existuje mnoho faktorů, které je potřeba zvážit. Řada lidí už doplatila na to, že nebyli dostatečně obezřetní. Zpočátku se jim zdál pozemek skvělý, postupem času však začaly vyplouvat na povrch fakta, která proměnila stavbu domu ve zlý sen. V mnoha případech se dříve nebo později ukázalo, že budou nutné nejrůznější dodatečné úpravy, ať už pozemku nebo samotného domu. Ty mohou dostat původní očekávané náklady do zcela jiných výšin. Typickým příkladem je pořízení pozemku ve svahu nebo špatná půda na pozemku.

Mezi další problémy, se kterými se lidé po koupi pozemku či hotového domu potýkají, je nedostatečná dopravní infrastruktura nebo naopak to, že je pozemek v těsné blízkosti nejrůznějších silnic, dálnic a železnic, případně průmyslových zón. To nemá za následek pouze nadměrné znečištění okolí, ale také velkou míru hluku.

Problém, který vám vezme klidné spaní

Právě hluk je jedním z faktorů, které nemusí být při prohlídce pozemku patrné hned na první pohled. V okamžiku prohlídky nemusí být zrovna rušno nebo se tak soustředíte na jiné věci, že hluk zcela vytěsníte.

Nadměrný hluk v okolí přitom může mít velmi negativní dopad na celé vaše bydlení. Časem vás může z neustálého hluku nejen bolet hlava, ale nejrůznější zvuky vám začnou drásat nervy, případně dokonce naruší klidný spánek.

Nemusíte však propadat panice, že si nadměrného hluku nevšimnete, a koupíte tak nevyhovující pozemek. Existuje totiž způsob, díky kterému se dá snadno zjistit, zda je daný pozemek vystaven nadměrnému hluku.

Existuje způsob, jak si vše zdarma zjistit

Pokud se chcete opravdu ujistit, že si nepostavíte nebo nekoupíte dům někde, kde bude nadměrný hluk, máte poměrně jednoduchou možnost. Stačí se podívat do hlukové mapy, kterou zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví. Můžete si najít pozemek, který plánujete koupit, a přesvědčit se, jak je to na něm s mírou hluku ve skutečnosti. Tento snadný krok, který je zdarma, vám pomůže ušetřit mnoho starostí i nákladů za dodatečné opatření proti hluku.

Tyto informace vám katastr nemovitostí neprozradí. Hluková mapa je nástroj, který zobrazuje úroveň hluku v různých lokalitách. Můžete si na ní navolit původ hluku, jako je například automobilová doprava, vlaková doprava, letiště, aglomerace a podobně. Kromě mapy Ministerstva zdravotnictví, která pokrývá celou ČR, se můžete podívat i na mapy konkrétních lokalit, které některá města, jako například Praha či Brno, nabízí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Co když už jsem dům postavil?

Samozřejmě může nastat i situace, kdy si postavíte dům na tichém a klidném místě, kde vám později postaví obchvat, nákupní centrum nebo průmyslovou zónu. I s tím se dá ovšem něco dělat. Nemusíte ani nechat plavat pozemek, který jste nedávno koupili a poté jste zjistili, že je v okolí hluk. I zde se dá stavět. Existuje totiž několik možností, jak snížit dopad hluku na vaše bydlení.

Jednou z nich je volba vhodných izolačních materiálů, které omezí pronikání hluku do interiéru. Na ceny některých izolačních materiálů se můžete podívat zde. Další možností je výsadba stromů a keřů, přičemž některé rostliny mají lepší schopnost tlumit hluk než jiné. Za zmínku stojí alespoň dub letní a buk lesní, které poslouží jako protihluková bariéra. Odhlučnit místo pomáhají také velké vodní plochy v blízkosti domu.

Jeden z nejdůležitějších aspektů, které pomáhají zamezit pronikání hluku do interiéru, je správný výběr zasklení. Právě přes skla, coby nejtenčí část obálky domu, totiž proniká do domu nejvíce hluku. Jsou tedy jakousi Achillovou patou stavby.

Izolační skla nešetří pouze energie. Opomíjenou výhodou je ochrana proti hluku

Překážka, která ohrozí stavbu

Ano, i tou se může nadměrný hluk stát. Pokud jsou během měření zjištěny vysoké hodnoty hluku, může být s celou stavbou problém. A to i přesto, že vám osobně hluk nadměrný nepřijde nebo vám vůbec nevadí. Pokud tedy nechcete mít zbytečné problémy a průtahy, zajistěte si měření hluku v době, kdy je menší provoz a celkově je méně rušno. Míra hluku během špičky a během klidnějších hodin, se totiž může značně lišit.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
12.07.2024

Photocredit: Ministerstvo zdravotnictví ČR

0

Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran
Správný výběr oken a jejich prosklení se vyplatí. Pokud vyberete vhodné parametry, můžete díky dobré izolaci ušetřit i tisíce korun.

Zařízení pro úsporu až 40 % energie většina domácností vůbec nezná
Hromadění CO2, vlhkosti a plísně ohrožuje vás i vaši nemovitost. Existuje přitom systém, který tato rizika eliminuje, a navíc šetří náklady.

Předokenní rolety: jednoduchý systém, který šetří tisíce v zimě i v létě
Jednoduchý systém, který tlumí hluk, stíní, chrání soukromí, a především šetří výdaje za energie. Může se jednat o tisíce korun ročně.

Rekuperace šetří tisíce korun ročně. Češi jí přesto stále nevěří
Systém rekuperace se perfektně hodí do pasivních a nízkoenergetických domů. Obstarává proces větrání, aniž by se vyhazovaly tisíce oknem ven.

Český vědec světového významu našel způsob, jak jednoduše ušetřit na energiích
Plzeňský rodák Václav Smil upozorňuje na stále přehlíženou možnost úspory, která se obejde bez větších vstupních investic či pořizování nových náročných systémů.

Některé stromy a keře umí výrazně lépe odstínit nejen slunce, ale i hluk silnice
Dřeviny, ať už ve formě stromů nebo keřů, jsou nedílnou součástí každé zahrady. Plní různé účely. Největší výhodu, kterou dřevina může poskytnout, však lidé stále velmi často nepochopitelně opomíjí.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru
Aby dostali stavební povolení a následně i zkolaudovali, museli nejdřív pozemek vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nebýt Janiny kamarádky, která jí poskytla cennou radu, platila by za tuto administrativní záležitost cca 86 tisíc korun.

Pozemek si koupili napůl s kamarádem. Průběh výstavby dvou domů ale nabral nečekaných obrátek
Nápad dobrý, realita odlišná. Pan majitel vsadil na dřevostavbu, zatímco jeho kamarád se rozhodl pro zděný dům. V lokalitě, kde koupili parcelu, šel první majitel s výstavbou domu ze dřeva do určitého rizika.