HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Po povodních jsme nemohli sehnat nic na vysušení domu,“ vzpomíná Iva. „Děsí mě, jak to bude tentokrát.“

„Povodně nám v roce 1997 zaplavily dům. Když jsme poté chtěli dát věci do pořádku, nebylo jak. Ať jsme se tehdy ptali kdekoliv, za žádnou cenu jsme nemohli odvlhčovač sehnat,“ říká Iva z Moravy. A nebyla tehdy jediná. Rodin, které se marně snažily sehnat zařízení pro vysušení jejich domovů, bylo mnohem víc. Někteří se začínají obávat, zda se situace nebude opakovat i letos.


Při posledních záplavách byl nedostatek odvlhčovačů. Bude to letos podobné?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Global Water Partnership - a water secure world (Flickr CC 2.0)

Dostane se na všechny?

Povodně, které zasáhly Českou republiku v předešlých dnech, nejsou bohužel tak ojedinělé, jak bychom si přáli. Většina Čechů si pamatuje záplavy z let 1997 a 2002, které byly podobně ničivé. V té době mnoho postižených domácností nečelilo pouze záplavám, ale také nedostatku vybavení, které by jim pomohlo škody co nejdříve odstranit. Doufejme, že situace bude tentokrát mnohem lepší než před lety a každému se podaří zařízení na odvlhčení sehnat. Podívejme se, proč je vlastně tak důležité.

Dům to přežil. Ale co dál?

Pokud se přes váš dům přehnala velká voda a on zůstal neotřeseně stát, měli jste štěstí v neštěstí. I přesto teď nastává velmi náročná fáze, a to poprat se s následky. Patrně nejdůležitější věcí je pořádně vysušit dům dřív, než přijde sníh a mráz. V tomhle ohledu je povodeň na podzim nebo na konci léta o hodně složitější, jelikož nám nepomohou vysoké teploty a silné slunce, jako je tomu přes léto.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Větrání a vytápění nestačí

Zdivo by pochopitelně vyschlo i samo, problém však spočívá v tom, jak dlouho by to trvalo. V průměru by dům přirozeně vysychal dva až tři roky, což je příliš dlouhá doba a během ní by mohlo dojít k vážným škodám. Dlouhodobě vysoká vlhkost v konstrukci domu totiž vytváří ideální podmínky pro růst plísní, dřevokazných hub a tak dál. Plísně nejen poškozují stavební materiál, ale mohou mít také negativní dopad na zdraví obyvatel, například způsobit alergie nebo dýchací potíže.

V první řadě je tedy důležité neustálé větrání a vytápění objektu. To se však může snadněji říct, než udělat, jelikož povodeň často poškodí topný systém, jako jsou kotle, radiátory, ale také elektrické rozvody. Při záplavách bývají zasaženy zejména sklepy, kde je často topné zařízení umístěno.

Navíc ani samotné větrání a vytápění nemovitosti nestačí. Aby bylo možné efektivně vysušit zdivo, podlahy a další konstrukční prvky, je potřeba použít také odvlhčovač. Právě těchto odvlhčovačů a vysoušedel bylo na některých místech při minulých povodních v České republice nedostatek, a lidé je tak sháněli marně.

Za 14 dní bude hotovo

Odvlhčovač nejdříve sníží vlhkost vzduchu a poté začne vysoušet zdivo a podlahy. Aby odvlhčovače účinně fungovaly, je potřeba uzavřít prostor. Efektivita vysoušení je vyšší, pokud se vzduch v místnosti hýbe, proto je dobré využít ventilátorů. Je potřeba udržovat ve vysoušeném interiéru teplotu alespoň 15 °C, a to především u kondenzačního odvlhčovače. Pokud takové odvlhčovače fungují správně, jsou schopny z nemovitosti odstranit i 120 litrů za den. Odvlhčení rodinného domu zabere minimálně 14 dní. To je oproti dvěma až třem rokům, které by zabralo přirozené vysychání, ohromný rozdíl.

Na záplavové mapy nejpostiženějších oblastí se můžete podívat v galerii níže.

Můžete si vybrat

U odvlhčovačů rozlišujeme dva hlavní typy, tedy kondenzační a absorpční odvlhčovače. Kondenzační odvlhčovače fungují na principu srážení vodní páry. Při této činnosti se vodní pára mění na vodu, která je následně odváděna z domu pomocí nádržky nebo hadice. Tento typ odvlhčovače potřebuje pro efektivní práci vyšší teplotu, tedy alespoň 15 °C. Poté je velmi účinný a dokáže dosáhnout vysoké míry odvlhčení. Na ceny těch nejprodávanějších se můžete podívat zde.

Vedle toho absorpční odvlhčovače vlhký vzduch z domu „vyfukují“. Nedosahují sice tak vysokého odvlhčení, dokážou však pracovat i při nižších teplotách. Aktuální ceny nejúčinnějších absorpčních odvlhčovačů najdete tady.

Při výběru odvlhčovače je třeba zohlednit, jak velkou budovu potřebujeme odvlhčit, jaké zde panují teplotní podmínky, jakou má mít daný odvlhčovač spotřebu energie a jak hlučný může být.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
16.09.2024

Photocredit: Global Water Partnership - a water secure world (Flickr CC 2.0)

0