HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Aktualizovaná mapa ukazuje, kde rostou houby nejvíce. Detailní zobrazení podle okresů

Podzim pomalu přichází a to znamená jediné. Češi se z koupališť přesouvají do lesů za jedním ze svých nejoblíbenějších koníčků – houbařením. Houbařská sezóna se rozjíždí, je tedy nejvyšší čas vzít košík a vyrazit. Kde rostou houby nejvíce a kam se ani nevyplatí chodit? Připravili jsme pro vás podrobnou mapu všech okresů České republiky. Podívejte se, ve kterých oblastech byste měli jít na houby rovnou s nůší.


Kde rostou houby nejvíce? přinášíme přehlednou a podrbnou mapu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Český hydrometeorologický ústav a Picryl (CC0)

Podrobná mapa jednotlivých okresů

Aby začaly růst houby, musí být splněny dva základní předpoklady. Tím prvním jsou vydatné deště a tím druhým následné dostatečně teplé počasí. Letošní houbařská sezóna tedy vypadá více než slibně. Přinášíme pro vás podrobnou mapu jednotlivých okresů České republiky. Najděte si oblast, ve které žijete, a podívejte se, kam nejlépe za houbařením vyrazit.

Kraj Vysočina

V Kraji Vysočina se očekávají velké houbařské žně. Vysoká pravděpodobnost růstu je ve všech okresech. Na jednotlivé regiony se můžete podívat v galerii níže. 

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji je pravděpodobnost růstu hub střední až vysoká. Situace se v jednotlivých regionech liší. Na více informací se můžete podívat v galerii níže.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Nedostatek vzduchu v kamnech může skončit i výbuchem. Některé komíny tomu umí zabránit

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji budou růst houby především na Vsetínsku a Kroměřížsku, ale také na většině území Zlínska a Uherskohradišťska. Kde přesně je vysoká pravděpodobnost růstu, se můžete podívat v galerii níže.

Olomoucký kraj

Střední pravděpodobnost růstu je v centru kraje. Ve zbylých oblastech je pravděpodobnost vysoká, místy dokonce velmi vysoká. Podrobnější informace naleznete v galerii níže.

Moravskoslezský kraj

V celém Moravskoslezském kraji je očekáván vysoký výskyt hub. V částech okresů Frýdek-Místek a Bruntál dokonce velmi vysoký. Více se dozvíte v galerii níže.

Pardubický kraj

Zde můžeme očekávat růst hub především v okrese Svitavy. Střední pravděpodobnost výskytu pak bude v okrese Pardubice. Na podrobnější mapy se podívejte v galerii níže.

Královéhradecký kraj

V tomto kraji se vyplatí vyrazit za houbařením především do pohraničí. V okrese Jičín a Hradec Králové bude pravděpodobnost růstu pouze střední. Kam nejlépe vyrazit, se můžete podívat v galerii níže.

Liberecký kraj

Zde je situace podobná jako v Královéhradeckém kraji a vyplatí se držet spíše blíže hranicím České republiky. Nejmenší pravděpodobnost růstu v tomto kraji je v České Lípě. Více podrobností zjistíte na mapách v galerii níže.

Ústecký kraj

Pokud se chystáte na houby v tomto kraji, doporučujeme především severní části okresů Chomutov, Most, Teplice a Ústí nad Labem. Podrobnější informace naleznete v galerii níže.

Karlovarský kraj

V okrese Cheb najdeme oblast, kde je pravděpodobnost růstu hub nízká, nebo dokonce velmi nízká. Zbytek tohoto kraje se pohybuje mezi střední až vysokou pravděpodobností. Na konkrétní lokality se podívejte v galerii níže.

Plzeňský kraj

V tomto kraji se vyplatí vyrazit především na jih, kde je pravděpodobný výskyt hub vysoký až velmi vysoký. Nejméně budou houbaři spokojeni v okrese Tachov či Plzeň-sever. Na přesnější informace se můžete podívat v galerii níže.

Jihočeský kraj

Ve většině Jihočeského kraje se mohou houbaři těšit. V okrese Prachatice bude dokonce výskyt hub místy velmi vysoký. Naopak v okrese Písek bude výskyt pouze střední. Mapy naleznete v galerii níže.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji se situace v jednotlivých okresech značně liší. Například v Nymburce, Mělníku nebo Mladé Boleslavi můžeme očekávat pouze střední výskyt hub, v okrese Benešov či Kutná Hora to bude slibnější. Na ostatní okresy se můžete podívat v galerii níže.

Hlavní město Praha

Chystáte-li se vyrazit na houby v hlavním městě, měli byste směřovat svůj zrak především na východ. Je zde vysoká pravděpodobnost růstu. Podrobnější informace naleznete v galerii níže.

Přežijete návštěvu lesa?

Jste si jisti tím, že houby, které sbíráte, jsou doopravdy jedlé? Otestujte se, jak jste na tom s jejich poznáváním.

SPUSTIT KVÍZ →

Tak co? Už rostou?

Houbaření má u nás tradici, která sahá hluboko do minulosti. Patří k české kultuře stejně jako pivo nebo knedlíky. Naše zem je považována za houbařskou supervelmoc – jen pro představu, alespoň jednou ročně se vydá na houby přes 70 % Čechů a mnoho z nich má dokonce své oblíbené lokality, kam se pravidelně každý rok vrací. Jistě jste se také už setkali s tím, že se sousedé v houbařské sezóně zdraví větou: „Tak co? Už rostou?“

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
24.09.2024

Photocredit: Český hydrometeorologický ústav a Picryl (CC0)

0

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením
Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji.

Mapa upozorňuje na místa, kde se stavba nebo pořízení domu dodatečně prodraží
Koupě nevhodného pozemku může přinést problémy. Od práce navíc až po značné navýšení nákladů. Přinášíme vám mapu, která napoví, kde pozemek ani dům raději nekupovat.

Mapa ukáže, kolik stojí pozemek podle BPEJ. Zelená místa napoví, kde jsou nejlevnější pozemky v Česku
Je zcela běžné, že někteří majitelé platí až pětinásobné poplatky za vyjmutí svého pozemku ze ZPF oproti jiným vlastníkům pozemku o stejné výměře. Některé oblasti v Česku mají totiž vysokou bonitu půdy a právě ta je jedním z nejdůležitějších faktorů při určování ceny.

Nebezpečný pajasan je na černém seznamu rostlin. Mapa ukazuje, kde je v Česku nejvíce rozšířen
Jeho revírem je město i volná krajina a jeho tempo je vražedné. Pajasan se dokáže šířit tak rychle, že je prakticky nemožné tomu zabránit. Zbavit se ho je sice obtížné, nicméně ne nemožné. Víme, jak na to.

Aktualizované mapy záplavových zón. Ukazují, kam až se voda může dostat
Zjistěte, jak moc je oblast, kde žijete, ohrožena záplavami. Přinášíme vám záplavové mapy, které ukazují, kam až se může dostat velká voda.