HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Některé typy cihel při povodních neobstály. Po pár hodinách ve vodě se proměnily v bahno

Letošní povodně byly opravdu ničivé a vypadá to, že škody budou počítány v desítkách miliard korun. V některých případech však škody nemusely být tak obrovské, kdyby domy nebyly postaveny z určitého typu cihel. Ten se totiž při delším působení vody rozpadá, nebo dokonce mění v bahno. Demolice domu je pak často jediným řešením. O jaký stavební materiál jde? A nemáte z něj dům postavený taky?


Některé domy jsou postavené z cihel, které dům při povodni prakticky odsuzují k zániku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Michaela Ř. (se souhlasem)

Cihly, které odsoudily domy k zániku

Letošní povodně byly ničivé. Zasáhly téměř všechny kraje Česka, nejvíce potom Moravskoslezský kraj. Předpokládá se, že celkové škody se budou pohybovat v desítkách miliard korun. Obrovský je také počet poškozených budov. Jen v Opavě se bavíme o šesti tisících poškozených stavbách. To, zda povodeň dům zničí, však není dáno pouze umístěním domu, jak bychom si mohli myslet. Důležitou roli hraje také to, z jakého materiálu je tento dům postaven. Mnoho domů (zejména na severní Moravě) je totiž postaveno z cihel, které v případě zasažení povodněmi prakticky odsuzují dům k zániku.

Na domy, které byly poškozeny během letošních povodní, se můžete podívat v galerii níže.

Vlnění a deformace stěn

Dříve byly tyto cihly velmi oblíbené, a to především mezi chudšími lidmi, jsou totiž levné a jejich výroba není zvláště energeticky náročná. Mají však jednu zásadní nevýhodu. Pokud jsou několik hodin ponořeny ve vodě, jsou prakticky na odpis, jelikož se nedají opravit. Stačí poměrně krátká doba a stěny z těchto cihel se začnou vlnit a deformovat. Může dokonce dojít k jejich rozpadu ještě dříve, než voda opadne.

Absence předezdívky se ukazuje jako osudná chyba

Těmito cihlami, kterým se mohou stát povodně osudné, jsou takzvané vepřovice neboli nepálené cihly. Jakmile se s nimi dostane voda do kontaktu, je snížena pevnost budov, a tím pádem také bezpečnost celého objektu. U domů, které byly zaplaveny a jsou postaveny z těchto cihel, je tak podstatně větší pravděpodobnost, že bude nutná jejich demolice. Pokud je teplé a suché počasí, tyto cihly tvrdnou, jakmile se k nim však dostane voda, nasají ji a velmi rychle začnou měknout. Správně by proto měly mít zdi z vepřovic kamennou předezdívku, to však není vždy dodržováno. Tato fatální chyba se projevila jak při povodních v roce 1997, tak i letos jako osudná.

Nepálené cihly však nemusíme nutně zavrhovat, mají totiž oproti klasickým cihlám i jisté výhody. Těmi je například větší tlumení zvuku nebo lepší akumulace tepla. Musíte je však volit tam, kde je nízká vlhkost a nehrozí záplavy. V takovém případě mohou být stejně pevné jako klasické pálené cihly.

Mapy záplavových oblastí jednotlivých regionů najdete v galerii níže.

Rozšířeny jsou po celém světě

Vepřovice neboli kotovice (z německého z německého slova Kotziegel = cihla z bláta) jsou nepálené cihly, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Těmi je v první řádě hlína, nejlépe jílovitá. Dále obsahují například plevy, slámu nebo písek atd. Tento typ cihel je rozšířen prakticky po celém světě, přičemž jejich výroba není nikterak složitá. Materiál, který je zrovna dostupný, se spojí s vodou. Poté se kašovitou hmotou naplní připravené formy a budoucí cihly se nechají vyschnout na slunci. Přesné číslo není známo, nicméně se předpokládá, že v České republice stojí ještě tisíce domů z nepálených cihel.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
18.10.2024

Photocredit: Michaela Ř. (se souhlasem)

0

Aktualizované mapy záplavových zón. Ukazují, kam až se voda může dostat
Zjistěte, jak moc je oblast, kde žijete, ohrožena záplavami. Přinášíme vám záplavové mapy, které ukazují, kam až se může dostat velká voda.

„Po povodních jsme nemohli sehnat nic na vysušení domu,“ vzpomíná Iva. „Děsí mě, jak to bude tentokrát.“
„Povodně nám v roce 1997 zaplavily dům. Když jsme poté chtěli dát věci do pořádku, nebylo jak. Ať jsme se tehdy ptali kdekoliv, za žádnou cenu jsme nemohli odvlhčovač sehnat,“ říká Iva z Moravy. A nebyla tehdy jediná.

Povodně způsobily rodinám milionové škody. Majitelé dřevostaveb zveřejnili fotky po katastrofě
Jistě si dokážete představit, jaké obavy museli zažívat majitelé dřevostaveb v případě nedávných povodní, které zasáhly Českou republiku. Našemu stavebnímu portálu poskytli fotografie svých domovů i míst, kudy jim do domu zateklo. Fotky najdete ve fotogalerii.

Krnov a Opava byly zaplaveny zbytečně. Stát zvažuje vyvlastňovaní majetku
Povodně, které proběhly během letošního září, znovu otevřely jednu palčivou otázku. Měl by stát přitvrdit ve vyvlastňování majetku nebo by měla tato praktika zůstat minulosti, ať se děje, co se děje?