HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nájemník si k vám může v tichosti zapsat trvalý pobyt. Jednoho dne pak přijde exekutor

Pronajímáte nemovitost, máte na to s nájemníkem uzavřenou smlouvu a nájemník vám pravidelně platí. Myslíte si, že je tedy vše, jak má být a nic vám nehrozí. Bohužel, jak se ukazuje, ani tento stav nemusí znamenat, že jste mimo riziko. Váš nájemník si totiž může v tichosti požádat o zápis trvalého bydliště přímo ve vaší nemovitosti. Že to zní jako špatný vtip? Bohužel se jedná o realitu, která často končí velkými nepříjemnostmi pro majitele nemovitosti.


Nájemník si k vám může zapsat trvalý pobyt
i Foto: Nina M. (se souhlasem)

Nedal jsem k tomu svolení, nic mi nehrozí

Mnoho majitelů se domnívá, že bez svolení k zápisu trvalého bydliště k němu nemůže dojít. Opak je pravdou. Stačí, aby se nájemník prokázal platnou nájemní smlouvou, a trvalý pobyt mu bude zapsán. Neřeší se zde, zda s tím souhlasí nebo nesouhlasí majitel nemovitosti. Dokonce, jak ukazují zkušenosti z praxe, se o této situaci majitel nemovitosti nemusí ani dozvědět. Jste-li majitelem nemovitosti, kterou pronajímáte nebo jste někdy v minulosti pronajímali, je docela dost dobře možné, že na ní již máte zapsané trvalé bydliště některých svých bývalých nájemníků a ani o tom nevíte. Tuto situaci si můžete prověřit na vašem obecním úřadě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům po babičce opravili i bez dotace. Výsledkem je dvougenerační bungalov

Má to zakázané ve smlouvě

Někteří majitelé nemovitostí si dávají přímo do nájemní smlouvy dodatek, že zápis trvalého bydliště nemá nájemník v rámci této smlouvy povolen. Bohužel, jak opět ukazuje praxe, úřady neberou tento dodatek vážně a trvalý pobyt zapíší i v případě, kdy je explicitně touto formou ve smlouvě zakázán. Pokud tedy ve smlouvě tento dodatek máte, pak se jedná pouze o dobrý pocit, nikoli o reálnou ochranu před tím, aby k této situaci došlo.

Schovávejte si účtenky

Jak ukazuje praxe, v případě, že se váš současný a nebo často i minulý nájemník dostane do problémů, může na něj přijít exekutor. A ten přirozeně nepůjde nikam jinam než na adresu jeho trvalého bydliště. Nastane tak situace, že exekutor vnikne do nemovitosti, kterou toho času obýváte buď vy a nebo již některý další váš nájemník. Pokud budete chtít, aby vám exekutor nezabavil majetek, který se ve vaší nemovitosti nachází, bude potřeba prokázat, že patří vám a nikoli vašemu (často bývalému) nájemníkovi. To prokážete ideálně pomocí účtenek k jednotlivým věcem, které se v nemovitosti nachází. Ruku na srdce, kdo z nás si ale takové účtenky schovává? Doporučuje se proto v dané nemovitosti mít pouze minimum věcí, které by mohl exekutor v tomto případě zabavit.

A jak se takového vykutáleného nájemníka zbavit?

V případě, že zjistíte, že máte ve své nemovitosti zapsaný trvalý pobyt nájemníka, který se zde již nenachází, je vhodné požádat o jeho výmaz. K jeho provedení je potřeba doložit ukončení nebo vypršení nájemní smlouvy, kterou jste s daným nájemníkem měli uzavřenou. Na tomto místě je tedy nutné upozornit, že pokud máte s nájemníkem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, jakmile nájem končí, je potřeba i smlouvu formálně ukončit. Pokud se jen „rozejdete v dobrém“ a nic více neřešíte, může právě k této situaci dojít a vám se bude jen těžko na úřadě prokazovat, že daný nájemník u vás už dávno nebydlí.

Vydáno dne:
18.06.2024

Photocredit: Nina M. (se souhlasem)

0

Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí
Domy a bytové jednotky, ve kterých bydlí silní kuřáci nebo vášniví chovatelé domácích zvířat (typicky koček), mají jedno poměrně známé specifikum.

Odmítnout pronájem nemovitosti může majitele přijít draho
Vlastnictví nemovitosti má v Česku velkou tradici a skoro každý buď nějakou vlastí nebo má zájem v budoucnu pořídit.

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně
Také žijete v přesvědčení, že příspěvky na bydlení by měli dostávat ti, kteří to opravdu potřebují? Ve skutečnosti však na příspěvky dosáhnou i lidé s nadprůměrnými platy.

Kristýna mazaně využívá příspěvek na bydlení. Žije tak v centru města skoro zdarma
Pravděpodobně v jakékoliv společnosti se najdou jedinci, kteří se snaží všechny systémy dokonale využít. Své by o tom mohla vyprávět Kristýna, která díky těmto praktikám bydlí v luxusním bytě za necelé tři tisíce.

Češi jako jediní dají až 60 % svých příjmů za bydlení. V zahraničí si vystačí jen se 30 %
Jsme hrdí, neustále nespokojení, milujeme pivo a také jako jeden z mála národů tíhneme k vlastnímu bydlení. V zahraničí už by si přitom dávno ťukali na čelo. Je pro nás dostupné bydlení minulostí?

Pronájem bytu na černo se nemusí vyplatit. Padají i statisícové pokuty
Nemovitost ve formě bytové jednotky, chaty nebo rodinného domu, který není z části využíván, vlastní velké množství lidí.

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží
Asi každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, byl při pohledu na letošní vyúčtování poněkud zaskočen. Daň z nemovitosti totiž vzrostla průměrně na dvojnásobek.