HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Češi jako jediní dají až 60 % svých příjmů za bydlení. V zahraničí si vystačí jen se 30 %

Povaha českého národa je specifická v mnoha ohledech. Jsme hrdí, neustále nespokojení, milujeme pivo a také jako jeden z mála národů tíhneme k vlastnímu bydlení. Svůj dům se zahradou chceme natolik, že jsme ochotní investovat dokonce více než polovinu svých příjmů jen do bydlení. V zahraničí už by si přitom dávno ťukali na čelo. Jde o priority nebo v tom vidíme něco víc? Je pro nás dostupné bydlení minulostí?


Rodinný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Vlastní bydlení jako zažitý trend Čechů

Češi chtějí mít zarytě to své. Svůj dům, svoji zahradu, svoji garáž, svoji terasu. Máme to v povaze? Téměř nikde na světě se s takovým chtíčem a silné touze po vlastním bydlení nesetkáte. Sami si jistě vybavíte někoho ze svého okolí, kdo staví, rekonstruuje nebo uvažuje o vlastním bydlení. Anebo o tom pořád dokola mluví. Priority máme nastavené každý jinde, ale jakožto Češi se shodujeme právě ve vlastnictví rodinného domu (či jiné nemovitosti).

Bydlení v podnájmu? Tak to ani náhodou

Myšlenka bydlení v podnájmu se nám podle statistik příliš nelíbí, a tak jsme ochotní platit vysoké částky za vlastní rodinný dům. Ku příkladu v Americe je přitom zcela běžné, že rodiny bydlí celý život i po následující generace v nájemních bytech.

Peníze hýbou světem

Důležitým aspektem je samozřejmě cena nemovitostí, která je u nás velmi vysoká (viz článek níže). Věděli jste, že jsou Češi ochotní vložit až 61 % svých příjmů jen do bydlení? V zahraničí se toto procento pohybuje nanejvýš okolo 30.

Mladá dvojice si šla koupit rodinný dům za 120 000 Kč. „To je jediný dům, na který máme peníze,“ říká

Je dostupné bydlení minulostí? Trocha čísel neuškodí

Index dostupnosti bydlení dosahoval v roce 2009 cca 51 %, což znamenalo, že domácnosti vydávaly na bydlení více než polovinu svých čistých příjmů. Zlatá dekáda dostupného bydlení nastala v letech 2010 až 2020, kdy domácnosti investovali do bydlení 35–45 % svých příjmů.

Problémy nastaly na přelomu roku 2022 a 2023, kdy vyvrcholila nedostupnost bydlení (cca 71 %) kvůli vysokým úrokovým sazbám a rostoucím cenám bytů. Aktuálně je index dostupnosti bydlení na hodnotě 59,4 %, což vysvětluje pomalý růst počtu poskytnutých hypoték (bydlení je stále nedostupné pro širší spektrum domácností).

  • V roce 2018 byli Češi ochotní investovat 42 % ze svých celkových příjmů.
  • V roce 2020 byli Češi ochotní investovat 46 % ze svých celkových příjmů.
  • V roce 2022 byli Češi ochotní investovat až 65 % ze svých celkových příjmů.
  • Aktuálně (2023–2024) jsou Češi ochotní investovat až 61 % ze svých celkových příjmů do vlastního bydlení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zkušený kutil si postavil mimořádný skleník. Nasdílel nám svůj návod i fotodokumentaci

Rodinné domy ve vašem kraji

S redakcí Dřevostavitele objíždíme celou republiku a nově postavené rodinné domy navštěvujeme. Podívejte se, ve kterém kraji se staví ty nejkrásnější dřevostavby, na fotografiích níže. Do komentáře nám pak můžete napsat, odkud pocházíte, které končiny se vám v Česku zamlouvají nejvíce a kde byste jednou chtěli postavit svůj dům.

Závěrem

Pro predikci budoucí dostupnosti bydlení je klíčové sledovat hypoteční úrokové sazby, růst mezd a ceny bytů.

Očekává se pokles hypotečních sazeb na 4,5–5 % a růst mezd o 5–6 % do konce roku. Nicméně ceny bytů pravděpodobně porostou o 5 nebo více procent kvůli rostoucí poptávce a nedostatku nabídky. Hodnota indexu dostupnosti bydlení letos pravděpodobně neklesne pod 55 %. Bydlení pravděpodobně zůstane těžko dostupné, což povede k většímu přesunu domácností do nájemního bydlení.

Patricie s Matějem si sjednali hypotéku a popsali postup i dokumenty, které dokládali. Poradili, kdo ji může vyřídit za vás a zadarmo

Vydáno dne:
12.06.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Rodinný dům 4kk na klíč za 3,6 mil. Součástí je dřevěná terasa a garážový přístřešek
Výběr ideálního bydlení není jednoduchý úkol. Dům musí splnit nejen dispoziční požadavky, ale i specifické nároky budoucích majitelů.

Navzdory radám svých rodičů si nakonec u Brna postavili bungalov 4kk ze dřeva
Mladí manželé odešli z pronajatého bytu kvůli svému pronajímateli, načež si chtěli postavit rodinný dům, o kterém odjakživa snili. Během navrhování projektu však dostali mnoho nevyžádaných rad nejen od svých rodičů, ale i od svého okolí.

32 m2 vyměnili za moderní bydlení. Mladý pár s dítětem našel úspornou cestu, jak postavit dům
Jejich příběh se dotýká většiny mladých rodin, které se v dnešní době snaží utéct z nájmu a postavit si rodinný dům. Pavlína s Dominikem však po pár měsících usilovného snažení našli malou skulinku.

Rodinný dům za milion, nesolidní prodejci tepelných čerpadel a energetická chudoba – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, stručně a bez obalu – opět přinášíme ty nejzajímavější zářezy z minulého týdne. Uvařte si kávu, vyberte si články, které vás nejvíce zajímají, a jdeme na to.

Luxusní kamna v obýváku, škodlivá vlhkost v domácnostech a rodinný dům, který obdivuje celé Česko – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, krátce a na rovinu – přinášíme ty nejzajímavější zářezy z uplynulého týdne. Udělejte si kávu, dejte si cigárko a vyberte si články, které vás nejvíce zajímají.

Mladá dvojice si šla koupit rodinný dům za 120 000 Kč. „To je jediný dům, na který máme peníze,“ říká
Jak mají dnes mladí lidé postavit rodinný dům, když se ceny těchto domů vyšplhaly do kosmických výšin? A jaká je aktuální reálná cena za bungalov 4+kk či 5+kk?

Dům na důchod – 14 nejoblíbenějších typových projektů od českých firem (půdorys i cena)
Stěhování ve vyšším věku dnes není ničím neobvyklým. Odrostlé děti opustí rodné hnízdo a najednou je velký rodinný dům poloprázdný. A rozhodně neodpovídá skutečným potřebám zralého páru.

Cena šla dolů. Moderní rodinný dům na klíč pořídíte nově od letošního roku za 4,3 mil.
Vaší pozornosti by jistě neměla uniknout nová dřevostavba, která se v posledních týdnech dostává do popředí díky své snížené ceně. Vše ostatní ale zůstalo při starém.

Nájemník si k vám může v tichosti zapsat trvalý pobyt. Jednoho dne pak přijde exekutor
Pronajímáte nemovitost, máte na to s nájemníkem uzavřenou smlouvu a nájemník vám pravidelně platí. Myslíte si, že je tedy vše, jak má být, a nic vám nehrozí.