HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Také žijete v přesvědčení, že příspěvky na bydlení by měli dostávat především ti, kteří to opravdu potřebují a u kterých hrozí, že by se bez nich ocitli na ulici? Za touto představou však realita tak trochu pokulhává. Ve skutečnosti totiž na příspěvky dosáhnou i lidé s nadprůměrnými platy, kteří by si mohli slušné bydlení dovolit i bez příspěvků. Jako například Petr z Prahy. Jak je to možné?


Petr má nadprůměrný plat, přesto bere příspěvky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Daniel Frank (Pexels CC0)

Petr má nadprůměrný plat, přesto bere příspěvky

Příspěvek na bydlení by měl být určen především pro nízkopříjmové domácnosti. Ne vždy tomu však tak je a často na něj dosáhnou i ti, kteří ho vlastně vůbec nepotřebují. Petr, který zůstal po studiích v Praze, si vydělává solidních 50 tisíc korun měsíčně. Po zdanění se tak jeho čistá mzda pohybuje okolo 39 tisíc, což Petra řadí mezi občany České republiky s nadprůměrným výdělkem. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že s takovým příjmem nepotřebuje žádnou finanční podporu od státu. Přesto se však ocitl mezi příjemci příspěvků na bydlení.

V Praze je blaze, ale i draze

Ceny nemovitostí v našem hlavním městě jsou podstatně vyšší než v jiných částech republiky. I zde se však cena odvíjí od toho, jak velký byt si vyberete, v jaké části Prahy se nemovitost nachází, a v neposlední řadě také záleží na jejím stavu či vybavení. A to je právě kámen úrazu. Petr se nechtěl spokojit jen tak s něčím a pronajal si zrekonstruovaný byt s dispozicí 2+1 přímo v centru města. Měsíční nájem ho zde vychází na 28 tisíc korun, ke kterým platí ještě 4 tisíce za energie. Vzhledem k tomu, že jeho náklady na bydlení jsou vyšší než 30 % jeho příjmů, dosáhne Petr i přes solidní výdělky na příspěvek od státu ve výši přes 5 tisíc korun.

Už žádné sociální dávky lidem, kteří disponují větším množstvím nemovitostí

Rozdíl Petrovi doplatí stát

Petr si dopředu všechno pečlivě propočítal a zjistil, že mu stát velkou část rozdílu mezi tímto luxusním bytem a skromnějším bydlením prostřednictvím příspěvku na bydlení dorovná. Petr si svoje počínání pochvaloval: „Proč bych šel bydlet do menšího nebo se dělil o byt se spolubydlícím, když můžu bydlet víceméně za stejné peníze v mnohem lepším bytě a sám? Byl bych hlupák, kdybych toho nevyužil.“

Pro více podrobností se můžete podívat do galerie

Chyba je v systému a nedostatečných kritériích

Ačkoliv se nám může Petrovo chování zdát nemorální a někoho možná i pobuřuje, je pravdou, že se nedopustil ničeho nelegálního a pouze využil možnosti, které náš stát nabízí. Kde je tedy chyba? Hlavním kritériem pro získání příspěvku na bydlení je, aby náklady na bydlení přesahovaly 30 % výše příjmů. Toto kritérium však umožňuje zneužití příspěvku. Lidé s vyššími příjmy mohou získat státní podporu tím, že si záměrně vyberou drahé luxusní bydlení, které ve skutečnosti nepotřebují.

Současná legislativa nezohledňuje, kde žadatel bydlí ani jestli je jeho volba bydlení racionální vzhledem k jeho finanční situaci. Stát se zaměřuje na procentuální podíl nákladů na bydlení vůči příjmu, nikoliv na to, zda jsou tyto náklady přiměřené. To vede k situacím, kdy lidé, jako je Petr, mohou žádat o příspěvek, i když by mohli bydlet levněji.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zkušený kutil si postavil mimořádný skleník. Nasdílel nám svůj návod i fotodokumentaci

S osobní svobodou přichází i odpovědnost

Petrův příběh otevírá otázky, které přesahují spíše do oblasti morálky či etiky. Je správné, že lidé s vyššími příjmy dostávají státní podporu jen proto, že se rozhodli bydlet v drahém centru města? Petr si mohl vybrat skromnější byt na okraji, který by mu umožnil žít pohodlně bez potřeby státní podpory. Je tedy správné, že stát dorovnává cenový rozdíl jeho volby? Je třeba nezapomínat na to, že osobní svoboda s sebou nese také osobní odpovědnost.

Státní podpora by měla být využívána jako záchranná síť pro ty, kteří ji skutečně potřebují, nikoliv jako prostředek k udržení vyššího životního standardu. Pokud stát nemá kapacitu pohlídat to, zda dávky dostávají opravdu pouze ti, kteří je potřebují, zůstává na občanech samotných, aby si sáhli do svědomí a zhodnotili, zda je správné pobírat příspěvky při nadprůměrných platech.

Vydáno dne:
29.05.2024

Photocredit: Daniel Frank (Pexels CC0)

64

Dotace pro seniory jsou terčem „šmejdů“. Firmy šidí na solárních elektrárnách i při zateplování
„Šmejdi“ si jako vždy vybírají ten nejsnadnější cíl – seniory. Podvodníci naslibují svým klientům levné stavební úpravy, při kterých je však chytře okradou.

Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou
Mladík již odmítal nadále platit vysoký nájem. Zároveň se však chtěl vyhnout nepříjemnému závazku v podobě vysoké hypotéky, ke kterému by byl nucený se upsat. Přišel tedy na způsob, kterému dnes tleská celý svět.

Ideální čas na pořízení nemovitosti právě nastal. V dohledné době se zřejmě nebude opakovat
Pořízení nemovitosti je pro většinu lidí událost, ke které se odhodlají jen jednou za život. Pro některé ani to ne.

Ke koupi pozemku u Prahy nalákal rodinu developer. Pravdivost informací uvedla na pravou míru až starostka obce
Jednoho dne si řekl budoucí majitel dřevostavby dost a začal situaci intenzivně řešit. Narazil na mnoho překážek, přičemž jednou z nich byl ambiciózní developer, který se za každou cenu snažil prodat nové pozemky v obci poblíž Prahy.

Patricie s Matějem si sjednali hypotéku a popsali postup i dokumenty, které dokládali. Poradili, kdo ji může vyřídit za vás a zadarmo
Zveřejnili jsme příběh Matěje (OSVČ) a Patricie, kteří ve svých 25 letech žádali o hypotéku se společnými příjmy 65 000 Kč. Jedná se totiž pravděpodobně o váš doposud největší finanční závazek, a tak je dobré se připravit na všechny nástrahy, které vás po cestě za hypotékou čekají.

Zneužívání příspěvků na bydlení, prodělečné tepelné čerpadlo a samosběry třešní v ČR – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, stručně a bez obalu – přinášíme ty nejzajímavější zářezy z uplynulého týdne. Pohodlně se usaďte, dejte si něco dobrého a pojďme na to.

Nájemník si k vám může v tichosti zapsat trvalý pobyt. Jednoho dne pak přijde exekutor
Pronajímáte nemovitost, máte na to s nájemníkem uzavřenou smlouvu a nájemník vám pravidelně platí. Myslíte si, že je tedy vše, jak má být, a nic vám nehrozí.