HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Znáte svá práva jako nájemce nebo vlastník nemovitosti? Otestujte se

Myslíte si, že máte jasno v tom, co všechno si můžete dovolit v pronajatém domě či bytě nebo obráceně, co všechno můžete svému nájemci zakázat? Možná jste na omylu a zacházíte nevědomky za hranu zákona, nebo se naopak necháváte obírat o svá práva. Otestujte se, zda opravdu víte vše podstatné o nájemním vztahu.


Víte, jaká práva máte jako nájemník a jako vlastník nemovitosti?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Crestyl (Flickr CC 2.0)

Bez smlouvy to nepůjde

Nájemní vztah je právní dohoda mezi nájemcem a vlastníkem nemovitosti, která stanovuje základní práva a povinnosti obou stran. Tento vztah je zpravidla formalizován nájemní smlouvou, která upravuje klíčové aspekty, jako je výše nájemného, délka nájmu a další obecné povinnosti. Nájemní smlouva tak slouží jako základní dokument, který určuje rámec a pravidla spolupráce mezi oběma stranami. Přesto však existují věci, které smlouva ani jedné straně nemůže zaručit.

Práva a povinnosti obou stran

Celý vztah spočívá v tom, že nájemce má právo užívat pronajatý prostor podle dohodnutých podmínek a očekává, že nemovitost bude udržována v obyvatelném stavu. Na druhou stranu, nájemce je povinen platit nájemné včas a pečovat o pronajatou nemovitost, aby nedocházelo k jejímu poškozování. Tím se zajišťuje, že nemovitost zůstává v dobrém stavu nejen pro aktuálního nájemce, ale i pro ty budoucí.

Vlastník nemovitosti má naopak právo na pravidelnou úhradu nájemného. Kromě toho má právo být informován o jakýchkoli větších problémech v nemovitosti, aby mohl včas zasáhnout a předejít větším škodám. Vlastník je povinen zajistit, že nemovitost je v dobrém stavu a je vhodná k bydlení, což zahrnuje nejen základní údržbu, ale i řešení případných havárií a problémů, které by mohly ohrozit zdraví nebo bezpečnost nájemce. Pokud si nejsme jisti, že dotyčný je skutečně vlastníkem nemovitosti, stačí navštívit katastr nemovitostí, který je dostupný online.

Nedovolují si na vás příliš?

Celkově by nájemní vztah měl být založen na vzájemném respektu a dodržování dohodnutých podmínek. Ne vždy tomu tak je a vztahy mezi oběma stranami tak mohou být více než napjaté.

A co vy? Jste si jistí, že váš nájemce nebo ten, kdo vám byt pronajímá, nenarušuje vaše práva? Připravili jsme si pro vás kvíz, ve kterém si to můžete ověřit.

SPUSTIT KVÍZ →

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
17.07.2024

Photocredit: Crestyl (Flickr CC 2.0)

1

Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí
Domy a bytové jednotky, ve kterých bydlí silní kuřáci nebo vášniví chovatelé domácích zvířat (typicky koček), mají jedno poměrně známé specifikum.

Odmítnout pronájem nemovitosti může majitele přijít draho
Vlastnictví nemovitosti má v Česku velkou tradici a skoro každý buď nějakou vlastí nebo má zájem v budoucnu pořídit.

Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad
Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat.

Nájemník si k vám může v tichosti zapsat trvalý pobyt. Jednoho dne pak přijde exekutor
Pronajímáte nemovitost, máte na to s nájemníkem uzavřenou smlouvu a nájemník vám pravidelně platí. Myslíte si, že je tedy vše, jak má být, a nic vám nehrozí.

Pronájem bytu na černo se nemusí vyplatit. Padají i statisícové pokuty
Nemovitost ve formě bytové jednotky, chaty nebo rodinného domu, který není z části využíván, vlastní velké množství lidí.

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží
Asi každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, byl při pohledu na letošní vyúčtování poněkud zaskočen. Daň z nemovitosti totiž vzrostla průměrně na dvojnásobek.

KVÍZ: Poznáte nejznámější české houby? Zkuste si, jestli přežijete návštěvu lesa
Mezi jaké houbaře se řadíte? Poznáte pouze bedlu a hřib nebo jsou vaše znalosti mnohem širší? Otestujte se v našem kvízu.

Kvíz: Nostalgie socialismu. Vzpomenete si, k čemu sloužily předměty z vašeho dětství?
Některé z těchto věcí už v současných domácnostech nenajdete, jiné se pouze modifikovaly do novější varianty. Otestujte se, jak dobře si na běžné vybavení socialistické domácnosti vzpomínáte.

Podle novely zákona vás může majitel bytu snadno vystěhovat. Do 15 dnů budete muset nemovitost vyklidit
Vztah mezi pronajímatelem a nájemcem je občas problematický. Každá strana má pocit, že ta druhá má mnohem větší práva. Ta se však mají v dohledné době upravovat a nájemní vztah tak čekají změny.

KVÍZ: Která bylinka pomáhá na klidný spánek, která odhání komáry a čím zklidníte žaludek?
Pomocí bylinek se snadno zbavíte dlouhotrvajícího nachlazení, zažívacích potíží nebo chmurných nálad. Stačí vědět, po které sáhnout. Otestujte se, zda to víte i vy.