HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Krádež vlastnictví nemovitosti probíhá v tichosti. Podvodníkům stačí pouze dva kroky

„Postavil jsem ho vlastníma rukama a žiji v něm přes třicet let. Je to můj dům.“ Co když ovšem katastr nemovitostí tvrdí něco jiného? Podvodníci mají své plány často dotažené k dokonalosti. Může se tak stát, že vám ukradnou váš vlastní dům přímo před nosem, aniž byste o tom měli sebemenší tušení. Na co si dát pozor, a jednoduše tak ochránit svůj majetek?


Podvodníci vám mohou ukrást nemovitost přímo před nosem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Profesionální podvodníci

Převést dům či byt na jiného vlastníka bez souhlasu majitele, to přece není jen tak, říkáte si. A skutečně. K tomu, aby byl zápis v katastru změněn, je mimo jiné potřeba kupní nebo darovací smlouva, která je úředně ověřena. Bohužel to však nemusí být pro mnohé podvodníky překážka. Ve skutečnosti existuje hned několik cest, jak toto ověření zfalšovat. Podvodník může mít vyrobeno falešné razítko, případně se nějak k potřebnému razítku dostat. Existují lidé, kteří se falšováním „profesionálně“ zabývají a výsledek je tak často k nerozeznání od pravé listiny. A právě falšováním dokumentů většinou celý podvod začíná.

Jste si jisti, že jste v katastru nemovitostí u svého domu zapsáni vy a pouze vy? Můžete si to zkontrolovat. Více informací naleznete v galerii níže.

Dva kroky a vaše nemovitost už není vaše

Po podání návrhu na vklad začíná běžet 20denní zákonná ochranná lhůta. Po tuto dobu katastrální úřad nesmí vklad provést a musí počkat, až lhůta uplyne. V této době by vám měl přijít dopis, který vás bude o převodu informovat. Jedná se tedy o jakousi ochranu, díky které má majitel právo tento převod zastavit. Tento dopis však není do vlastních rukou, podvodníkovi tedy stačí, aby od vás dopis odklonil, ať už úplatkem nebo vybíráním vaší pošty. Roli může také sehrát náhoda, například se dopis může někde ztratit nebo si podvodník vybere dobu, kdy jste na delší čas mimo domov. A to je víceméně vše. Dva kroky a vaše nemovitost je převedena na někoho jiného.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pokles cen energií již přiznávají i samotní dodavatelé. Domácnosti na tom mohou vydělat

Krádež není to nejhorší

Jakmile je podvodník v katastru uveden jako nový vlastník, může nemovitost zneužít různými způsoby. Pokud je alespoň trochu chytrý, bude se snažit ze situace rychle vytěžit co nejvíce. Je totiž pravděpodobné, že se na podvod dříve či později přijde. Krádež tudíž není to nejhorší, co vás může potkat.

Jeden z nejnebezpečnějších scénářů je, když podvodník využije nově získaný „majetek“ k získání hypotečního úvěru od banky. V takových případech sahají podvodníci po bankách, které nabízí úvěry online a bez hlubšího ověření. S touto peněžní částkou poté podvodník může zmizet, zatímco skutečnému majiteli zbude jeho vlastní dům zatížený několikamilionovým dluhem.

Bohužel se nejedná o jediný podvod, jehož součástí se může vaše nemovitost stát. Další nekalé triky se týkají například trvalého pobytu. Více se můžete dočíst v souvisejícím článku níže.

Cizí osoba může mít trvalý pobyt na vaší adrese, aniž by to šlo zjistit. Řekne vám to až exekutor

Buďte před podvodníky napřed

Taková situace je sice hypotetická, nicméně rozhodně není nemožná. Pokud jí tedy chcete předem zabránit nebo mít jistotu, že jste v katastru nemovitostí psáni u svého domu vy a nikdo jiný, je vhodné katastr kontrolovat. Katastr nemovitostí nabízí službu „Sledování změn údajů o nemovitosti“, která vám umožní monitorovat jakékoliv pokusy o změnu vlastnických práv k vaší nemovitosti. Jakmile by někdo podal návrh na převod, okamžitě dostanete upozornění.

Pokud by se ukázalo, že se někdo pokouší nelegálně převést vaši nemovitost, je klíčové jednat okamžitě. V takovém případě byste měli ihned kontaktovat katastrální úřad a policii, aby se situace rychle vyřešila.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
26.09.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

11

Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí
Domy a bytové jednotky, ve kterých bydlí silní kuřáci nebo vášniví chovatelé domácích zvířat (typicky koček), mají jedno poměrně známé specifikum.

Nájemník si k vám může v tichosti zapsat trvalý pobyt. Jednoho dne pak přijde exekutor
Pronajímáte nemovitost, máte na to s nájemníkem uzavřenou smlouvu a nájemník vám pravidelně platí. Myslíte si, že je tedy vše, jak má být, a nic vám nehrozí.

Pronájem bytu na černo se nemusí vyplatit. Padají i statisícové pokuty
Nemovitost ve formě bytové jednotky, chaty nebo rodinného domu, který není z části využíván, vlastní velké množství lidí.

Všem vlastníkům nemovitostí hrozí pokuta 400 tisíc za chybějící dokumentaci. Řešení je přitom překvapivě snadné
Za pár chybějících lejster hrozí téměř půl milionová pokuta. Řada majitelů však neví, jak chybějící dokumentaci získat. Poradíme vám, jak tuto situaci snadno a levně vyřešit.

Po rapidním zvýšení daně z nemovitosti dostávají Zlíňané další ránu. Už si na balkoně nezakouří
Možná to znáte taky. Po horkém letním dni se těšíte na večer, kdy si do bytu konečně okny pustíte chládek. Společně s ním však putuje k vám domů i cigaretový kouř, který posílá soused místo pozdravu.

Stát má desítky tisíc nepotřebných nemovitostí. Bude je rozdávat zdarma
Stát se momentálně ocitl v situaci, kdy vlastní desítky tisíc nemovitostí, které nadále nebude potřebovat. Předpokládá se, že část z nich rozdá zdarma.