HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cizí osoba může mít trvalý pobyt na vaší adrese, aniž by to šlo zjistit. Řekne vám to až exekutor

Trvalý pobyt bývá vnímán jako pouhá formalita. Tedy většinou. Existují však případy, kdy se celá situace pěkně zvrtne. Například když si k vám nájemník zapíše trvalý pobyt tajně. Může však být ještě mnohem hůř. Trvalý pobyt si k vám totiž může zapsat i někdo docela cizí a vy nemáte nejmenší šanci to jakkoliv zjistit. Poté vám nezbude nic jiného než čekat a doufat, že se exekutor nikdy neobjeví.


Zapíšou si u vás tajně trvalý pobyt. Řekne vám o tom až exekutor
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Simona H. (se souhlasem)

Co to vlastně znamená trvalý pobyt?

Každý občan České republiky musí mít někde evidováno místo svého trvalého pobytu. Tento trvalý pobyt však může mít pouze na jednom jediném místě, tedy nelze mít více trvalých pobytů najednou. Přestože je trvalé bydliště povinné, je pouze evidenční, to znamená, že občan nemá jakoukoliv povinnost se na tomto místě zdržovat.

Nebude to jen tak

Má-li občan v plánu změnit místo trvalého pobytu, musí tak učinit na ohlašovně v místě nového trvalého pobytu. Konkrétně na obecním úřadě. To však nelze jen tak. V první řadě musí tento občan vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu, jenž najde přímo na ohlašovně. Dále musí prokázat svou totožnost občanským průkazem či jiným dokladem.

Třetím povinným bodem je doložit doklad opravňující užívání bytu nebo domu, například nájemní smlouvu nebo písemné potvrzení oprávněné osoby s úředně ověřeným podpisem o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.

Můj byt, můj hrad. Bohužel ne

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud svůj byt pronajímáte, pro nájemníka nebude žádný problém zařídit si u vás trvalý pobyt. Stačí mu k tomu nájemní smlouva. Vy jakožto majitel nemovitosti s tím nemusíte souhlasit, a dokonce o tom nemusíte ani vědět. Samozřejmě vás napadne, že si můžete dát do smlouvy dodatek, že si na vaší adrese nájemník trvalý pobyt zapsat nemůže. To vám ovšem nebude nic platné. Nájemník zkrátka má právo si u vás trvalý pobyt zapsat, ať chcete nebo ne.

Poté záleží, jak šťastnou ruku jste při výběru nájemníka měli. Buď se o tom nikdy nedozvíte, jelikož bude nájemník zcela bezproblémový, nebo to může dopadnout přesně naopak. V nejhorším případě bude váš nájemce zadlužený, což ke dveřím vaší nemovitosti může dovést i exekutora, který zabaví majetek uvnitř bytu. Pokud nechcete přijít o svůj majetek, je dobré mít doklad od věcí, které v pronajímaném bytě máte. Tak dokážete, že jsou vaše, nikoliv nájemce.

Odmítnout pronájem nemovitosti může majitele přijít draho

Nikdy jsem toho člověka neviděl

Může to však být ještě horší. Co když si k vám zapíše trvalý pobyt někdo docela cizí, a to přímo do bytu, kde sami žijete? Aby tak učinil, potřebuje sice nájemní smlouvu, otázkou však je, jak těžké je takovou smlouvu zfalšovat. Pokud tento cizí člověk udělá dluhy, příchozí exekutor zabaví majetek v nemovitosti, kde žijete.

Pokud by někdo opravdu zfalšoval smlouvu nebo si u vás zapsal trvalý pobyt jiným podvodem, jednalo by se pochopitelně o trestný čin. Vzhledem k tomu by mělo být možné prokázat, že vám byly věci zabaveny neprávem. Otázka však je, jak dlouho by mohl takový proces trvat.

Je někdo doma?

To, že někdo zfalšuje smlouvu, aby si u vás nahlásil trvalý pobyt, se sice může stát, nicméně je to tak trochu přitažené za vlasy. Je tady však ještě jedna situace, ke které může dojít a která je mnohem pravděpodobnější. Trvalý pobyt si u vás zapíše nájemce, aniž byste o tom věděli. Ten se poté odstěhuje a začnete nemovitost užívat vy. Jednoho dne se však u vás mohou objevit exekutoři, jelikož si tento dávný nájemce trvalý pobyt nikdy nezrušil. V takovém případě se opravdu může stát, že exekutor přijde tam, kde bydlíte, a vezme vaše osobní věci.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Do toho vám nic není

Řešení je na první pohled zcela zřejmé a snadné. Zkrátka se zeptejte na obecním úřadě, kdo má na vaší adrese zapsaný trvalý pobyt. Pokud je k vám zapsaný někdo, kdo tam nebydlí, případně koho neznáte, zažádejte o jeho zrušení. Bohužel to ale není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. A to především tehdy, bydlíte-li v domě, kde je více bytových jednotek.

Ohlašovna sice sdělí vlastníkovi objektu na jeho písemnou žádost jméno, popřípadě jména, příjmení a data narození občanů, kteří mají vedené místo trvalého pobytu na adrese jím vlastněného objektu, nicméně výpis z agendového informačního systému evidence obyvatel bude obsahovat údaje k objektu jako celku, nikoliv ke konkrétní bytové jednotce. V informačním systému jsou totiž vedeny pouze údaje k celému objektu, čísla bytů nejsou evidována a z výpisu tak není zřejmé, které osoby jsou hlášeny v konkrétní bytové jednotce.

To znamená, že pokud bydlíte v bytovém domě, nelze zjistit, kdo přesně má zapsaný trvalý pobyt k vašemu bytu. Nezbývá vám tedy než jen čekat a doufat.

Víte, co si můžete dovolit?

Znáte všechna práva, která máte jako nájemce nebo pronajímatel. Otestujte se, zda máte jasno.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
12.09.2024

Photocredit: Simona H. (se souhlasem)

0

Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí
Domy a bytové jednotky, ve kterých bydlí silní kuřáci nebo vášniví chovatelé domácích zvířat (typicky koček), mají jedno poměrně známé specifikum.

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně
Také žijete v přesvědčení, že příspěvky na bydlení by měli dostávat ti, kteří to opravdu potřebují? Ve skutečnosti však na příspěvky dosáhnou i lidé s nadprůměrnými platy.

Kristýna mazaně využívá příspěvek na bydlení. Žije tak v centru města skoro zdarma
Pravděpodobně v jakékoliv společnosti se najdou jedinci, kteří se snaží všechny systémy dokonale využít. Své by o tom mohla vyprávět Kristýna, která díky těmto praktikám bydlí v luxusním bytě za necelé tři tisíce.

Nájemník si k vám může v tichosti zapsat trvalý pobyt. Jednoho dne pak přijde exekutor
Pronajímáte nemovitost, máte na to s nájemníkem uzavřenou smlouvu a nájemník vám pravidelně platí. Myslíte si, že je tedy vše, jak má být, a nic vám nehrozí.

Podle novely zákona vás může majitel bytu snadno vystěhovat. Do 15 dnů budete muset nemovitost vyklidit
Vztah mezi pronajímatelem a nájemcem je občas problematický. Každá strana má pocit, že ta druhá má mnohem větší práva. Ta se však mají v dohledné době upravovat a nájemní vztah tak čekají změny.

KVÍZ: Máte nárok na příspěvek na bydlení a víte kolik můžete dostat?
Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jaké musíte pro získání podpory splňovat podmínky? A jaký příspěvek na bydlení dostane samoživitelka se dvěma dětmi či právník žijící sám v Praze?