HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka

Dřevostavby se dostávají stále více do podvědomí Čechů. Redakce Dřevostavitele má z této skutečnosti pochopitelně radost, a právě proto jsme pro vás připravili dnešní kvíz. Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Někteří lidé nedokážou ani se stoprocentní jistotou určit, zda se jedná o dům z masivního dřeva nebo dům postavený z KVH hranolů. Pojďme na to.


Kvíz
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Podvědomí o dřevostavbách roste

Dřevostavby mají mnoho výhod, a to především v oblasti tepelněizolačních vlastností, cenové dostupnosti, rychlosti výstavby, a navíc mají také minimální dopad na životní prostředí v podobě produkce CO2. Konstrukční schéma jednotlivých systémů se může v mnoha případech lišit, jelikož není přesně stanovené. Všechny je však spojuje dřevo, které tvoří nosnou konstrukci stavby. Pojďme se podívat na bližší rozdělení dřevostaveb, abyste byli na kvíz lépe připraveni.

Dřevostavby ze sendvičových panelů

Nejvíce rozšířenou technologií jsou stavby ze sendvičových panelů (někdy též nazývané jako rámové dřevostavby nebo i lehký skelet). V případě těchto dřevostaveb často na první pohled ani nepoznáte rozdíl od zděného domu.

Sendvičová obvodová stěna má několik vrstev různých materiálů. Nosná konstrukce je složena z dřevěných rámů (většinou ze smrkového dřeva), které jsou následně vyplněny tepelnou izolací. Rozlišujeme zde dvě možnosti průběhu výstavby, a sice montáž přímo na stavbě a výrobu prefabrikovaných dílů v halách s následným rychlým seskládáním panelů na staveništi.

Skeletová konstrukce dřevostaveb – těžký skelet

Přední výhodou těžkého skeletu je možnost realizace vícepodlažních staveb, jako jsou administrativní budovy, tělocvičny, bazény atd. Konstrukci tvoří sloupy a trámy z masivního nebo lepeného dřeva. Tento robustní systém je potom v interiéru zpravidla přiznaný, a vytváří tak příjemný estetický dojem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Dřevostavby z křížem lepených panelů (CLT)

Konstrukce se skládá z velkoplošných desek smrkového nebo modřínového dřeva. Jednotlivé díly jsou připravovány a řezány na automatizovaných strojích, přičemž montáž dále probíhá přímo na staveništi.

Roubenky

Konstrukce roubených staveb je složena z masivních profilů opracovaných do tvaru trámů, čímž se podstatně liší od srubů, které jsou naopak většinou opracovány do tvaru kulatiny. Charakteristickým znakem je v tomto případě rybinový spoj na rozích roubenky. Stejně jako většina dřevostaveb se i roubenky realizují přímo na staveništi.

Sruby

Srub jednoduše poznáte díky typické precizně opracované kulatině. Charakteristickým znakem je přesah jednotlivých kmenů ve štítu i v rozích budovy, tzv. zatesání sedlovým spojem. Sruby jsou také realizované na staveništi jako stavebnice, kde se jednotlivé klády seskládají na sebe (opracování a první zkušební sestavení proběhne už ve výrobě). Zpravidla se zde volí dřevo smrku a jedle, staví se ale i z modřínu či cedru.

KVH vs. masiv

Jdeme na to. Tento kvíz prověří vaše znalosti o dřevostavbách (stavbách na bázi dřeva), mezi které spadají roubenky, sruby, domy postavené systémem two by four či pomocí sendvičových panelů. Dokážete správně přiřadit fotografie staveb ke správným názvům? Pojďme to zjistit. Dnešní kvíz nabízí 15 pečlivě sestavených otázek, z nichž každá má pouze jednu správnou odpověď.

SPUSTIT KVÍZ →

 

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
20.07.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Dřevostavba s plochou 200 m2 motivuje své obyvatele, aby trávili hodně času venku
Člověk by řekl, že když už si někdo postaví velký a rozhlehlý dům, dělá to tak, aby v něm mohl trávit co nejvíc času. Tak to možná bylo dřív, ale dnes už to neplatí.

Ke koupi pozemku u Prahy nalákal rodinu developer. Pravdivost informací uvedla na pravou míru až starostka obce
Jednoho dne si řekl budoucí majitel dřevostavby dost a začal situaci intenzivně řešit. Narazil na mnoho překážek, přičemž jednou z nich byl ambiciózní developer, který se za každou cenu snažil prodat nové pozemky v obci poblíž Prahy.

Cenu rodinného domu určuje zejména užitná plocha. Víme, jak ji navýšit a neplatit peníze navíc
Tloušťka stěn dřevostavby je zhruba o 7 % nižší než u zdiva, což znamená více užitné plochy pro bydlení. Získáte tak jeden pokoj navíc.

Navštívili jsme horolezeckou legendu v její unikátní dřevostavbě. S ženou si ji navrhli navzdory názorům odborníků
Stavební parcelu našli a koupili de facto během jediného dne, a to díky netradiční ač velmi účinné metodě hledání. Nová roubenka zde poté stála za pouhých šest týdnů.

Postavili dřevostavbu a poté ji podpálili. Akci na jižní Moravě si budou všichni přítomní pamatovat
Rozhodli se postavit úplně novou dřevostavbu a pár minut po dokončení realizace ji zapálili. Chtěli všem ukázat, co se stane, když se střetnou plameny se dřevěným domem.

„Ráno jsme ještě neměli dům a odpoledne se všechno otočilo,“ říká dvojice. Jeden telefonát jim změnil život
„Řekli nám, že do týdne už budeme bydlet v domě. Nechápal jsem, co se děje,“ popisuje novopečený majitel dřevostavby na Vyškovsku. Připravili jsme pro vás podrobný rozhovor s videem.

Zvolili jste nejkrásnější domy v Česku. Některé z nich jsou velkým překvapením
Letošní rok nabízí opravdu pozoruhodný mix staveb. Vítězi se staly domy s dotacemi, hrázděné stavby, moderní dřevostavby s nádechem funkcionalismu, roubenky i patrové domy pro vícečlenné rodiny.

Manželé stavěli dům částečně ze zahraničí. První zádrhel nastal u koupě špatného pozemku
Představte si, že financujete projekt a proces výstavby vidíte pouze na fotkách v mobilu. Na stres, riskování, finanční nejistotu a nepřítomnost v republice budou majitelé ještě dlouho vzpomínat.

KVÍZ: Nejhorší čeští kutilové všech dob. Poznáte fikci od reality?
I když jsou Češi šikovní a bezpochyby mají zlaté české ručičky, někdy se ne všechno podaří úplně podle plánu. Poznáte, která fotografie je skutečná a kde se jedná o fikci?

Bungalov 4kk s otevřeným krovem je novinkou roku 2024. Cena na klíč příjemně překvapila již mnoho rodin
Uvnitř domu jsou navržené tři ložnice, prosvětlený obývací pokoj a moderní kuchyně do L s výhledy do zahrady skrze prosklený štít dřevostavby. Nemluvě o úžasné atmosféře, kterou dokáže vykouzlit otevřený krov v obýváku.