HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Manželé stavěli dům částečně ze zahraničí. První zádrhel nastal u koupě špatného pozemku

Málokomu se „poštěstí“ kupovat stavební pozemek nadvakrát. Mladí manželé si touto zkušeností však prošli a nebyla to žádná procházka růžovým sadem. Více než polovinu času, kdy se jim stavěl rodinný dům, nebyli přítomni, vše řešili a vyřizovali na dálku. Nebylo to jednoduché. Představte si, že financujete projekt a proces výstavby vidíte pouze na fotkách v mobilu. Na stres, riskování, finanční nejistotu a nepřítomnost v republice v natolik důležité době budou majitelé dřevostavby ještě dlouho vzpomínat.


Rodinný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Joe Fletcher, v2com (se souhlasem)

Až se vrátíme, budeme mít postavený dům

Příběh dnešní dřevostavby je velmi speciální, protože začal daleko za hranicemi rodné země majitelů. Manželé se rozhodli řídit stavbu domu částečně na dálku. Pro započetí celého procesu se rozhodli doma, avšak poté museli odjet, a tak bylo žádoucí vše pečlivě naplánovat. Na uspořádání domu měli však poměrně jasné požadavky a dodělávky si řešili sami, až když se vrátili domů. Jak to všechno zvládli? Nebylo to jednoduché, čemuž sama o sobě napovídá i koupě pozemku nadvakrát.

Jeden prodáme, abychom mohli druhý koupit

Původně měli manželé koupený pozemek v jiné vesnici, než ve které nakonec postavili svůj rodinný dům. S původním pozemkem byli spokojení, ale paní majitelka měla neustále silné pouto se svou rodnou vesnicí. Podvědomě věděla, že by byla šťastnější právě tam. Nicméně pozemek tam koupit nemohli, jelikož tam nebyl žádný na prodej. Vše se ale otočilo ve chvíli, kdy byli připraveni odcestovat do zahraničí.

Na poslední chvíli se v její rodné vesnici objevily nové pozemky na prodej. S manželem velmi váhali, zda udělat natolik velké rozhodnutí a riskovat těsně před odjezdem. O tyto pozemky byl opravdu zájem a manželé potřebovali nejdříve prodat pozemek, který vlastnili, a následně koupit jiný. Nakonec však vsadili na jednu kartu. Prodali pozemek, odcestovali a za získané peníze si koupili ten, na kterém stojí i dřevostavba, jež je středobodem dnešního příběhu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Stavební povolení vyřídila majitelčina sestra

Tou dobou, když se rozhodli stavět, byli ještě oba v zahraničí. Bylo to pro ně trochu komplikované, ale měli zmocněnou osobu, sestru paní majitelky, přes kterou stavební povolení vyřizovali. Řešili tedy vše na dálku, což bylo náročnější. Ale jak se říká: Všechno jde, když se chce. Od podání projektu na stavební úřad po vydání stavebního povolení uběhlo něco málo přes tři měsíce, což bylo opravdu rychlé.

Je čas říct si na shledanou

V zahraničí byli oba dva i v době vylévání základové desky. Organizovali stavbu na dálku a viděli pokroky jen na fotkách. Když se pak začalo s hrubou stavbou, vrátil se pan majitel domů a na všechno už dohlížel. Jeho druhá polovička se potom vrátila o pár měsíců později už do téměř hotového domu.

A rychle do svého? Ne, nač spěchat

Hrubá stavba byla hotová během pár dní. Stavební společnost dovezla celé stěnové panely, které na místě seskládala jako lego. Celkově od vyřizování stavebního povolení až do nastěhování trvala stavba přesně rok. Základy se realizovaly v září, hrubá stavba v říjnu, na jaře proběhly dokončovací práce a stěhování proběhlo v létě. Manželé byli tou dobou ještě částečně v zahraničí, takže na nové bydlení příliš nespěchali.

Zajímá vás, jak to vypadá uvnitř?

Dřevostavba je navržená s citem pro detail. Jak už bylo zmíněno, jeho majitelé jsou velmi mladí a v blízké budoucnosti neuvažují nad založením rodiny. Návrh svého domu tedy nekoncipovali jako rodinný – dispozice jsou otevřené, pokoje propojené s exteriérem, na zahradě najdete spoustu prázdných ploch (vyhlídkové terasy apod.). Ostatně, nakoukněte dovnitř sami na fotkách níže.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
09.07.2024

Photocredit: Joe Fletcher, v2com (se souhlasem)

0

Problém s energiemi pomáhají bezplatně řešit odborníci na internetu
Již počtvrté proběhne největší online akce ve stavebnictví na digitální platformě Veleton.cz. Na co se můžou návštěvníci těšit a co se od odborníků dozví?

Chcete bydlet ve svém, ale nemáte dost peněz? Velký přehled řešení, jak na to
Chcete bydlet ve svém, ale nemáte dost peněz? Máme pro vás spoustu možností, jakou cestou se vydat.

Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí
Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?

Odfláknutý návrh se při stavbě domu prodražil
Těchto 9 problémů může nastat při stavbě vašeho vysněného domu. Nejsou příliš zjevné.

Tradiční roubenka v moderním stylu vyhoví i přísným podmínkám CHKO
Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 5+kk, který je z masivního dřeva a vyhoví i přísným podmínkám CHKO.

Dům za 1,1 mil. si Lucie postavila na rodném Ostravsku
Paní Lucie nevěděla, co si počít, protože jí končilo nájemní bydlení. Po několika týdnech však nastal zvrat a ona přišla s novým nápadem. Použila peníze, které měla našetřené, a rozhodla se vzít osud do vlastních rukou. Uplynul rok a dnes bydlí v krásné dřevostavbě ve svém rodném kraji bez hypotéky na krku.

Vymanil svoji rodinu z městského bytu. Vlastníma rukama postavil krásný bungalov a splnil tím dětem sen
Josef se rozhodl vzít osud do vlastních rukou. Svoji rodinu dostal z městského bytu a vybudoval jim nový domov. Starší byt (2+1) poblíž Karlových Varů pro ně začínal být velmi malý, a protože chtěl svým dětem, Viktorce a Pepíčkovi, dopřát kouzelné dětství, neváhal začít konat i bez sebemenších předchozích zkušeností.

Firmy provádějící stavební průzkumy si naceňují nesmyslné částky. To stejné můžete mít za třetinu ceny
Mladý pár staví dům na jižní Moravě a potřeboval stavební průzkum na svém pozemku. Oslovili několik společností a dostali čtyři cenové nabídky, které se však značně lišily.

Senioři si na stáří postavili nový dům. Dokázali, že když se chce, všechno jde
Vyměnili velký dům za menší dřevostavbu o užitné ploše 96 m2 a své rozhodnutí si nemohou vynachválit. I přes původní obavy z velkého neznáma se pustili do výstavby, a svůj nový domov si dokonce dokončili svépomocí.

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.