HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Navštívili jsme horolezeckou legendu v její unikátní dřevostavbě. S ženou si ji navrhli navzdory názorům odborníků

Stavební parcelu našli a koupili de facto během jediného dne, a to díky netradiční ač velmi účinné metodě hledání. Nová roubenka zde poté stála za pouhých šest týdnů. Nebyla to však procházka růžovým sadem. Manželé si jako jedni z mála totiž uměli dupnout a stát si do poslední chvíle za svými názory a rozhodnutími. Šli proti proudu, a dokonce i proti doporučením realizační firmy, která jim stavěla dům.


OK Pyrus
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Museli si dupnout. A ne pouze jednou

Navštívili jsme slovenského horolezce, který se se svojí ženou přestěhoval do Česka, kde si postavili překrásný roubený dům. Oba si od samého začátku přáli stavbu z přírodních materiálů a tento sen se jim také splnil. Jejich roubenka stojí v klidné vesničce nedaleko československých hranic a je postavena moderní technologií z lepeného masivu. Cesta k jejich vysněnému bydlení však nebyla jednoduchá. Manželé si stáli za svým až do poslední chvíle a výsledek opravdu stojí za to. Někdy se holt vyplácí dupnout si. Podívejte se na jejich krásný dům, který obdivuje každý kolemjdoucí.

Z města rovnou do přírody

Pan majitel je rodilý Bratislavan a jeho žena naopak pochází z jižních Čech, kde žila ve velikém domě se zahradou. Původně plánovali bydlet ve městě, ale osud tomu chtěl jinak. Mají velmi blízko k přírodě, a tak se rozhodli začít hledat pozemek zalitý zelení.

Oba dva pracují s lidmi, a tak museli brát (při výběru pozemku) ohled i na svoji práci. Klienti pana majitele jsou vysoce postavení manažeři, kteří váží každou minutu, a tak měl jisté obavy, jestli za ním budou chtít dojíždět. Proto hledali pozemek tak, aby byl maximálně hodinu od Bratislavy.

Podívejte se na fotografie kanceláří obou manželů ve fotogalerii.

Začali jim kecat do návrhu a to byla pro majitelku poslední kapka

Na počátku už měli majitelé jeden pozemek koupený. Bylo však složité získat na něj stavební povolení, protože se nacházel v CHKO. Jakmile manželům začali příslušné orgány diktovat, jak mají navrhovat zahradu, došla paní majitelce trpělivost. Dlouho se odhodlávala říct svému muži, že by raději pozemek prodala a koupila jiný. Jakmile tak učinila, spadl jí kámen ze srdce. Její muž to totiž cítil úplně stejně.

Nařízení CHKO stanovilo pravidla pro stavbu domů. Získat povolení může být snadnější než si myslíte

Náhoda nebo osud? To první neexistuje

Rozhodnutí o prodeji pozemku padlo ve středu. Ve čtvrtek a v pátek oslovili realitky a v neděli se vydali sami na průzkum. Jeli tam, kam je srdce táhlo, až dojeli do zcela neobjevené oblasti. Kousek opodál uviděli krásný pozemek se starším stavením a u něj sedět dva starší lidi. A tak se jich poptali na majitele zchátralého stavení. A protože starší pár věděl, komu pozemek patřil, sedli manželé ihned do auta a jeli asi 3 km za panem majitelem. S ním si chvíli povídali a nakonec si i plácli. Pozemek byl de facto jejich.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Návrh domu byl kompletně v režii majitelů

Neměli architekta, tvořili si dům sami. Projektant z realizační firmy pak hledal cesty, jak jejich představy zrealizovat. Vraceli mu projekt a návrhy k předělání, dokud nebyli úplně spokojení. Dělalo se tam hodně úprav a změn, protože chtěli být s novým domem opravdu stoprocentně ztotožnění.

Chtěli dům do tvaru U a rozdělení stavby na tři funkční části – společenskou, soukromou a pracovní. Měli také jasnou představu o tvaru střechy (chtěli přiznané trámy vevnitř) a věděli hrubé rozmístění pokojů.

Jak to vypadá u horolezecké legendy doma?

Hlavním vstupem se vchází do zádveří, odkud vedou rovnou schody do patra. Oba manželé se věnují práci s lidmi a mají v podkroví své pracovny. V předsálí pracoven je galerie, které manželé říkají kavárna. Klienti tu čekají a někdy si tu sami majitelé sednou a popíjí spolu kávu. V přízemí je obývací pokoj s krbem a posezením. Na jedné straně od hlavní místnosti je soukromá část, kde mají majitelé ložnici, koupelnu, šatnu a zimní zahradu s dveřmi ven. Na druhé straně je společenská část domu, kde je kuchyně s krásným výhledem do zahrady, dále dva pokoje pro hosty a koupelna. Půdorys najdete ve fotogalerii.

S konstrukčním řešením šli proti proudu. I proti názoru odborníků

Jako materiál si pro svůj dům zvolili alpskou borovici. Ta je pro stavbu roubenek velmi netradiční, a proto se ze začátku zdálo, že to bude velký problém. Pro firmu to bylo úplně nové a vysvětlovali majitelům, že borovice lepí obráběcí nástroje, jsou v ní suky, kroutí se, nedá se sehnat dostatečně dlouhé dřevo a tak podobně. Ale oni si stáli za svým.

Nakonec realizační firma sehnala borovici v Rakousku. Ukázalo se, že je o pouhých 10 % dražší než český smrk (dřevo bylo opravdu od rakouského dodavatele, který má vlastní les).

Povrchová úprava dřeva? Ne, díky

Manželé dřevo nenatírají a nechávají mu přirozený vzhled. Firma jim sice doporučovala, aby na něj dali nějakou lazuru, ale to nechtěli. Říkali si, že seveřané taky své dřevěné domy nenatírají. Vypadá to úžasně a perfektně to funguje.

Do roka byli ve vlastním

Objevili toto místo a do roka se nastěhovali. Samotná hrubá stavba byla postavena za pouhých šest týdnů, z čehož byli majitelé úplně paf. Co je však překvapilo daleko více, byla skutečnost, že celý dům zvládla postavit parta asi šesti lidí.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
16.06.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Stavba roubenky norskou technologií – kompletně svépomocí
Přemýšlíte o stavbě netradiční dřevostavby? Inspirujte se roubenkou zhotovenou norskou technologií, kterou vám představíme v tomto článku. Je celá postavena svépomocí.

Nejkrásnější chalupy pro vaši dovolenou – vybrali jsme top 10 chalup z celé ČR
Láká vás dovolená v tradičním duchu, nebo se chcete rozmazlit a dopřát si luxus? Vybrali jsme nejkrásnější chalupy z celého Česka pro každého.

Kudličkovi získali od rodičů svažitý pozemek u Sázavy. S rodinou postavili dům za 650 tis.
Potřebovali cenově dostupné bydlení ve středních Čechách. Kudličkovi se výzvy chopili.

Roubenku jim úřady zatrhly, přesto si masivní dřevostavbu v centru města postavili
Postavit si dům ve stylu roubenky v centru velkoměsta nemusí být nereálné. Mladá rodina našla způsob, jak na to jít legální cestou.

Valašská roubenka, které stačí na vytápění jen 1 koš dřeva denně
Sympatičtí manželé si v beskydských kopcích nechali postavit roubenku z borovicového dřeva. Vytvořili úžasnou stavbu na magickém místě, kde lišky dávají dobrou noc. Prohlédněte si ji s námi.

Typová roubenka (153 m2) poutá veřejnost svým bohatě prosvětleným podkrovím
Prohlédněte si luxusně řešený typový dům s dispozicí 5+kk, který je z masivního dřeva. Jaká je cena na klíč?

Česká roubenka ve stylu amerického ranče. Kovbojové by mohli závidět
Sídla s luxusními interiéry, která znáte z amerických filmů, už nejsou pouhým snem za oceánem. Prohlédněte si úžasný typový dům s dispozicí 6+kk z masivního dřeva. Známe cenu.

Tradiční roubenka v moderním stylu vyhoví i přísným podmínkám CHKO
Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 5+kk, který je z masivního dřeva a vyhoví i přísným podmínkám CHKO.

Roubenka s obrovským prosklením navržena pro manažery
Proč se rozhodnout pro bungalov z masivního dřeva? Představujeme vám moderní a luxusní přízemní roubenku s dispozicí 4+kk. Prohlédněte si bohatou fotogalerii i prakticky řešený půdorys.

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.