HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zvolili jste nejkrásnější domy v Česku. Některé z nich jsou velkým překvapením

Letošní rok nabízí opravdu pozoruhodný mix staveb. Vítězi se staly domy s dotacemi, hrázděné stavby, moderní dřevostavby s nádechem funkcionalismu, roubenky i patrové domy pro vícečlenné rodiny. Porotou byla široká veřejnost a hodnotila všechny aspekty – od vzhledu přes konstrukční řešení až po vlastní dojem, který z jednotlivých staveb nabyli. Pokud jste se hlasování neúčastnili, napište nám alespoň, který dům by nejvíce odpovídal vašim představám.


Oblíbené domy v ČR
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: 100 Dřevostaveb (se souhlasem)

Nejoblíbenější dřevěné domy 1. pololetí 2024 – vítězové

Ve spolupráci s portálem 100 dřevostaveb jsme pro vás sestavili žebříček domů, které si získaly váš největší obdiv v první polovině roku 2024. Těchto šest dřevostaveb získalo nejvíce hlasů veřejnosti. Co na ně říkáte vy? Pokud by vás některá zaujala, nahlédněte do naší fotogalerie, kde najdete tyto konkrétní dřevěné domy i s více fotkami.

Leden: Patrová dřevostavba pro vícečlennou rodinu

Lednový výherce je typickým představitelem kategorie domů střední velikosti. Skvěle zapadne jak do nové, tak původní zástavby. Čtvercový půdorys dělá z této dřevostavby univerzální dům, který napasujete téměř na jakýkoliv pozemek.

V obývacím pokoji v přízemí je francouzské okno vedoucí na terasu. Tak je docíleno jedinečného spojení interiéru se zahradou, které ocení nejen rodiny s dětmi. Dům můžete navíc doplnit o nejrůznější funkční i designové architektonické prvky.

Únor: Roubenka 4+kk s podlahovou plochou 169 m2 

Za lesem hustým tak, že by se dal kácet, a dost možná ještě dál stojí roubenka... Rákosníčka v ní sice nenajdete, ale zato je skvělým příkladem toho, jak spojit tradiční roubenou dřevostavbu s moderními prvky. Dvoupatrový dům s podlahovou plochou 169 m2 a dispozicí 4+kk má konstrukci z masivních dřevěných trámů.

Terasa s balkonovým zastřešením ve tvaru písmene L dodává domu šmrnc a zároveň je praktická při drobném dešti nebo horkých dnech. Nadstandardně zařízený interiér doplňuje vůně dřeva, a dělá tak z této dřevostavby opravdu domov postavený „od kořenů k bydlení“.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Březen: Nadčasová dřevostavba s prvky funkcionalismu

Tento rodinný dům o podlahové ploše celých 227 m2 je jasným důkazem toho, že dnešní dřevostavba nemusí mít na první pohled se dřevem nic společného. Je tak ideální možností pro všechny, kteří chtějí využít energetických a stavebních výhod dřevostavby při zachování funkcionalistického vzhledu svého domu. Zvenku se tak tváří jako nadčasový dům využívající moderní stavební prvky a přitom je celá konstrukce tvořena dřevěnými panely s dřevovláknitou deskou.

Duben: Typový dům, pod který se podepsala i dotace

Dubnovým vítězem je typový dům, jehož velikost i dispozice vycházejí z potřeb čtyřčlenné rodiny. Kompaktnost řešení je důsledkem rozumně nastaveného rozpočtu. Do tvaru domu se promítly vlivy současné dřevěné architektury, potřeba minimalizace tepelných ztrát a touha přirozeně začlenit terasu do obytné plochy pro každé období, a provázat tak s její pomocí vnitřní prostor domu se zahradou. Velké otvory, zasklené často bezrámově, umožňují silný kontakt s okolím. Dům navíc získal dotaci ve výši 435 000 Kč.

Květen: Přírodní dům pro pohodlné bydlení pětičlenné rodiny

Konstrukce domu je hrázděná s tepelněizolační výplní, z pohledu fasády viditelná. Rákosová krytina dotváří mimořádný tvar domu. Nosným prvkem je dřevěná hrázděná konstrukce z hranolů spojovaná tradičním tesařským způsobem.

V přízemí se nachází velká denní místnost s kuchyní, spíží, koupelnou a technickou místností. Velkou předností tohoto domu je krytá terasa navazující na denní místnost. V podkroví se nacházejí tři ložnice, koupelna a šatna. Dům je nízkoenergetický, tepelná ztráta objektu činí 7 kW (vytápění je řešeno tepelným čerpadlem a krbem).

Aktuální ceny tepelných čerpadel na českém trhu si můžete srovnat např. zde.

Červen: I malý dům si zaslouží trochu lásky

Červnovým vítězem se stal vzorový dům s rozměry 6 x 9 m. Jedná se o malý domek s dispozicí 2+kk, který disponuje navíc galerií. K domu je také připojen rozšiřující modul 3 x 4 m sloužící jako ložnice a také vstupní modul o rozměrech 1,5 x 3 m. V neposlední řadě také nesmíme opomenout garážové stání se skladem.

Dům je vybaven tepelným čerpadlem, podlahovým topením, rekuperací, žaluziemi a screenovými roletami. V domě je také instalován populární inteligentní systém řízení. Velkou výhodou jsou vestavěné skříně, které do domu byly instalovány dodatečně.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
03.07.2024

Photocredit: 100 Dřevostaveb (se souhlasem)

0

Žebříček 10 nejoblíbenějších českých bungalovů 4+kk – přehled půdorysů a cen
Plánujete začít stavět bungalov 4+kk a hledáte inspiraci pro své bydlení? Porovnejte půdorysy, ceny i fotografie různých typů bungalovů v našem článku.

Lidé rozhodli o 12 nejkrásnějších rodinných domech v Česku. Tři z nich jsme pro vás navštívili
Prohlédněte si s námi exkluzivní výběr dvanácti nejpopulárnějších rodinných domů, které jste si zvolili ve veřejném hlasování.

Redakční návštěvy ze všech koutů Česka: 11 rodinám jsme nakoukli až do ložnice
S redakcí Dřevostavitele jsme navštívili již mnoho rodinných domů po celé České republice, a proto jsme se rozhodli udělat výběr TOP 11 nejstylovějších z nich.

Dům na důchod – 14 nejoblíbenějších typových projektů od českých firem (půdorys i cena)
Stěhování ve vyšším věku dnes není ničím neobvyklým. Odrostlé děti opustí rodné hnízdo a najednou je velký rodinný dům poloprázdný. A rozhodně neodpovídá skutečným potřebám zralého páru.

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.

Oblíbené bungalovy do L (4kk) s krytou terasou od 2,1 mil. korun
Typové domy do L s terasou jsme dnes seřadili pod sebe a vy si je můžete prohlédnout a vzájemně porovnat. Zohledněte vizualizace, cenu, užitnou plochu a u některých domů i hotové realizace ve fotogalerii.