HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ke koupi pozemku u Prahy nalákal rodinu developer. Pravdivost informací uvedla na pravou míru až starostka obce

Bydleli v Praze v malém bytě na sídlišti a touha po vlastním zázemí, velké zahradě a svobodě stále rostla. Jednoho dne si řekl budoucí majitel dřevostavby dost a začal situaci intenzivně řešit. Narazil na mnoho překážek, přičemž jednou z nich byl ambiciózní developer, který se za každou cenu snažil prodat nové pozemky v obci poblíž hlavního města. Intuice mu však napovídala, že na sluncem zalitém příběhu pana developera něco nesedí. A své pochyby si posléze potvrdil na obecním úřadě, když mu paní starostka líčila skutečnou situaci.


Fotky Praha rodinný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Koupit zahradu, chatu nebo rovnou nový dům?

Chtěli odejít z centra hlavního města, a tak se začali poohlížet po různých chatkách, kam by mohli jezdit alespoň na víkend. V chatových oblastech ale zpravidla naráželi na malé pozemky, na kterých se navíc ani nedalo stavět. A proto posléze začali hledat spíše starší domy k rekonstrukci. Dospěli však k závěru, že nechtějí kupovat nemovitost, kterou musí celou předělávat, a tak se rozhodli pro stavební parcelu.

Investice do parcely či nemovitosti je jistota

S postupem času usoudili, že bude nejlepší koupit rovnou stavební pozemek. Byť to pro ně byla velká investice, není nevratná (vždy se dá znovu prodat a zpeněžit). Zda si tam postaví dům nebo vysází sad s menší chatkou, nebylo zatím jisté. S výběrem té pravé parcely však neotáleli a pustili se do hledání.

V ideálním případě si představovali větší proluku ve staré zástavbě v malebné vesničce. Takové parcely ale zájemci zakoupí velmi rychle anebo jsou přemrštěně drahé.

Konec snění. Bereme, co máte

Po dlouhém a neúspěšném hledání se museli rozhodnout. Věděli, že se v jejich okolí nachází poměrně dost developerských projektů satelitních městeček. A byť takový typ pozemku původně vůbec nechtěli, neměli příliš na výběr. Navíc se majitelům jevila tato volba jako nejjednodušší varianta.

Developer vs. starostka

Jednoho dne zahlédl budoucí majitel dřevostavby upoutávku na krásný pozemek a rozhodl se spojit s developerem. Byli se společně podívat na stavební parcelu a prodiskutovat inzerát. Pana majitele nejvíce zajímala infrastruktura, jelikož ji tam právě budovali, a developer ho ujišťoval, že zde budou přichystané veškeré kanalizační přípojky. To se však majiteli budoucího domu příliš nepozdávalo a bál se, že by v tom sluncem zalitém vyprávění mohl být háček. Rozhodl se tedy pravdivost informací nejdříve ověřit u starostky obce.

Jak se později dozvěděl na obecním úřadě, konkrétně kolem otázky kanalizace byly velké nejasnosti ohledně financí. Developer mu tak nasliboval něco, co nebylo zdaleka jisté. Mimo to mu paní starostka nabídla ještě další pozemky přímo u nich v obci a jeden z nich byl právě ten, který si nakonec vybrali. Veškerou komunikaci posléze vedl právě s ní.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Se stavbou domu to vypadalo bledě

Trvalo ještě nějakou dobu, než se funkce okolo vyřizování výstavby v obci přerozdělily. O přípojky se samozřejmě zažádalo – ke všem pozemkům byla přivedená elektřina, voda i plyn. Zbývala však již zmíněná kanalizace a do doby, než ji připojí, rodina nechtěla stavbu domu řešit (nechtěli si pořizovat jímku). Po dlouhém vyčkávání dostali zprávu, že je kanalizace hotová, a začali výstavbu intenzivně řešit.

Volba padla na typový dům ze dřeva

Rodina už věnovala procesu výstavby nového domu mnoho času a další nehodlala ztrácet. Chtěli mít postaveno rychle a dodatečně nic neplatit. Což se jim nakonec také povedlo. Včetně betonových podlah, na kterých majitelé trvali kvůli akustice mezi patry, trvala výstavba cca 5 měsíců.

A o volbě typového projektu měli jasno od samého začátku. Zastávali názor, že není potřeba navrhovat nic nového, když už je tolik domů naprojektovaných.

Cenově dostupné rodinné domy na klíč vícera českých stavebních firem si můžete prohlédnout níže.

Přejít do katalogu →   

Chtěli byste vidět, jak to vypadá uvnitř?

Typová dvoupodlažní dřevostavba pro čtyřčlennou rodinu má celkovou užitnou plochu 141 m2. V přízemí najdete zádveří s malou šatnou, technické zázemí, koupelnu, prostornou pracovnu, obývací pokoj s jídelnou a kuchyni s praktickou spíží schovanou v přístěnku pod schody. V patře je potom koupelna a samostatné WC, komora, ložnice se šatnou a dva dětské pokoje s velkými vestavěnými skříněmi. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout fotky celého interiéru i půdorys.

Vydáno dne:
26.05.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD
Líbí se vám pozemek a nevíte, jak ho najít v katastru nemovitostí? Podívejte se na užitečné návody, jak s katastrem nemovitostí pracovat.

Zaplatili poslední nájem a druhý den bydleli v novém domě. Manželé našli cestu, jak ušetřit
Postavili si menší bungalov (88,7 m2) kousek za Prahou a aby ušetřili, domluvili se s firmou na částečném dokončení domu svépomocí. Stavební společnost jim vyšla vstříc, a oni si tak nemuseli lámat hlavu s tím, aby utáhli nájem pražského bytu a spláceli hypotéky najednou.

Navrhli nový dřevěný mrakodrap, teď se chystají do Prahy. O nejkrásnější byty v Amsterdamu je obrovský zájem
Autoři nového bytového domu v Amsterdamu a zároveň jednoho z největších dřevěných mrakodrapů se právě chystají do Prahy.

Koupili 1200 m2 velký pozemek u Prahy. Později zjistili, že polovinu z něj však nemohou využívat
Zjistili jsme, jak tuto ošemetnou situaci mladá rodina vyřešila a jak se aktuálně pohybují ceny stavebních pozemků v lokalitě kolem Sázavy. Některé jsou dosažitelné i pro běžnou rodinu.

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně
Také žijete v přesvědčení, že příspěvky na bydlení by měli dostávat ti, kteří to opravdu potřebují? Ve skutečnosti však na příspěvky dosáhnou i lidé s nadprůměrnými platy.