HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Poznáte, kde na světě stojí tyto domy? Málokterý Čech uhodne správnou odpověď

Ne všichni dokážou poznat typický rodinný dům z České republiky, na který v kvízu mimo jiné také narazíte. Zkuste správně přiřadit domy k severským státům a rozklíčovat hlavní prvky domů v jižních státech. Kromě Evropy zavítáme i do Ameriky, Asie a Afriky. Přesvědčte se v 10 zapeklitých otázkách o tom, že se orientujete ve světě.


Kvíz: Domy z různých koutů světa
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Vincent van Zeijst (Wikimedia Commons CC 3.0) a Hordur.kristleifsson (Wikimedia Commons CC 3.0)

Itálie, to není jenom víno, sýry a pizza

Typické italské domy se vyznačují kamennou stavbou, střechami s červenými pálenými taškami a často mají balkony s dřevěnými okenicemi. Interiéry jsou rustikální, s využitím přírodních materiálů, jako je kámen, dřevo a keramické dlaždice. Naopak zvenčí bývají domy malovány v teplých barvách (okrová, cihlová a žlutá), což přispívá ke středomořskému vzhledu. V jižních oblastech jsou časté vnitřní dvory a venkovní prostory, jako jsou verandy nebo pergoly, které poskytují příjemné místo pro odpočinek.

Hola Amigo. Vítejte ve Španělsku

Stejně tak typické španělské domy mají, podobně jako v Itálii, střechy z červených pálených tašek, ale vyznačují se také bíle omítnutými fasádami, které jsou obzvláště populární v jižních oblastech, jako je třeba Andalusie. Časté jsou malé vnitřní dvory (patios), zdobené dlaždicemi a květinami. Dveře a okna mají často kovové dekorativní mříže.

Naopak interiéry často využívají barevné keramické dlaždice a dřevěné stropy. Ve venkovských oblastech dominují rustikální domy s přírodními materiály, zatímco ve městech jsou oblíbené městské domy (casas), které se často sdružují do bloků s úzkými uličkami a společnými prostory.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Bydlení v Japonsku je do detailu promyšlené

Oproti tomu typické domy v Japonsku se vyznačují především kompaktní velikostí a účelným využitím prostoru kvůli omezenému místu ve městech. Tradiční japonské domy mají dřevěnou konstrukci, posuvné papírové stěny (shoji) a tatami rohože na podlaze. Moderní domy často kombinují tradiční prvky s moderními materiály, jako je beton nebo ocel, ale zachovávají si minimalistický design.

Většina domů je vybavena malými zahradami a má velmi úzké, vysoké proporce kvůli nedostatku pozemků. Také se klade velký důraz na energetickou účinnost a odolnost proti zemětřesení, což je důležitý faktor ve stavebnictví.

Od rančů až po technologiemi vychytané domy v USA

Domy v USA jsou často postaveny s dřevěnou rámovou konstrukcí a nacházejí se na předměstích s velkými pozemky. Charakteristická jsou pro ně velká okna, typické jsou také otevřené dispozice interiérů a přítomnost verand či teras. Architektura je přitom rozmanitá – od přízemních rančových domů až po vícepatrové domy ve stylu „colonial“. Moderní domy kladou důraz na energetickou účinnost a technologie, jako jsou chytré domácí systémy. Často disponují suterénem a garáží, která je součástí domu. Regionální rozdíly pak mohou ovlivňovat materiály a styl, například kamenné a dřevěné domy v horských oblastech.

To by na úvod stačilo. Teď je na čase vyzkoušet si vás v praxi. Pojďme na to.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
20.09.2024

Photocredit: Vincent van Zeijst (Wikimedia Commons CC 3.0) a Hordur.kristleifsson (Wikimedia Commons CC 3.0)

0

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.

KVÍZ: Nejhorší čeští kutilové všech dob. Poznáte fikci od reality?
I když jsou Češi šikovní a bezpochyby mají zlaté české ručičky, někdy se ne všechno podaří úplně podle plánu. Poznáte, která fotografie je skutečná a kde se jedná o fikci?

KVÍZ: Květiny, které má na zahradě každý. Mnozí při jejich poznávání pohoří
Umíte pojmenovat květiny, které máte doma, nebo ani netušíte, co vám na zahradě roste? Otestujte se.

KVÍZ: Dejte si pozor, ať nedáte milované osobě květinu přinášející smůlu. Opravdový význam konkrétních květin zná málokdo
Pakliže koupíte člověku, kterého milujete, květinu říkající „je to jen hra“ (růžový hyacint), nemusí to dopadnout dobře. Nebo když naopak koupíte členovi rodiny květinu, která doslova a do písmene říká „toužím po tobě“ (růžová kamélie), nemusí si to vyložit správně.

KVÍZ: Které květiny jsou jedovaté a na kterých si naopak pochutnáte? Správně odpoví jen jeden z deseti
Kromě chutných a zdravých květin existuje také řada nejedlých a jedovatých. Otestujte se, zda je bezpečně rozlišíte.

KVÍZ: Jablko a meloun zná každý. Poznáte však dračí ovoce, papáju a další exotické druhy?
Existuje řada méně známých druhů ovoce, o kterých jste možná nikdy neslyšeli nebo je běžně jíte, jen nemáte tušení, jak se jmenují. Otestujte se, jak dobře se vyznáte v ovoci.

KVÍZ: Poznáte boho styl od vintage? Všechny odpovědi neznal ani zkušený designér
Jen zlomek lidí dokáže správně přiřadit fotku z interiéru ke správnému stylu bydlení. Rozpoznat industriální styl od provensálského je jedna věc, ale najít odlišnosti mezi provensálským a vintage stylem, to už je vyšší dívčí. Pusťme se do toho.

KVÍZ: Uvědomují si Češi riziko zahazování odpadu? Málokdo ví, jak dlouho se rozkládá cigareta, žvýkačka či plena
Zahozená cigareta by zůstala na chodníku ještě několik let, kdyby ji nikdo neuklidil. A stejně tak krabice od mléka nebo kelímek od jogurtu.

KVÍZ: Víte, kde se nachází ty nejkrásnější pláže v Česku? Prozradíme vám i ty málo známé
Nemusíte jet až do Chorvatska, abyste se mohli pohodlně uvelebit na pláži. I v České republice jich totiž několik máme a některé z nich jsou skutečně nádherné. Víte však, kde je hledat?

KVÍZ: Strohý funkcionalismus, elegantní renesance nebo přeplácané baroko. Stavební slohy pozná žák základní školy, troufnete si na to taky?
Dokážete přiřadit budovu k tomu správnému stavebnímu slohu nebo jsou to pro vás zcela neznámé vody? Otestujte se, zda svými vědomostmi stačíte na žáky základní školy.