HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Uvědomují si Češi riziko zahazování odpadu? Málokdo ví, jak dlouho se rozkládá cigareta, žvýkačka či plena

Zahozená cigareta by zůstala na chodníku ještě několik let, kdyby ji nikdo neuklidil. A stejně tak žvýkačka, krabice od mléka nebo kelímek od jogurtu. Mnoho z nás ví, že papír se rozloží rychleji než např. skleněná láhev od vína. Dokážete ale správně uhodnout dobu rozkladu trička, slupky od pomeranče, PET lahve nebo plechovky? Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak moc (nebo málo) jste znalí v oblasti rozkladu materiálů v přírodě.


Rozklad materiálů v přírodě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Třídění odpadu v Česku

V České republice existuje rozsáhlá infrastruktura pro sběr a třídění odpadu, kde jsou k dispozici barevné kontejnery na papír, plasty, sklo, bioodpad a často i na kovové obaly nebo nápojové kartony. Tento systém je podporován mnoha obcemi. A nejen díky tomu patří Česko mezi evropské země s vysokou mírou recyklace komunálního odpadu. Mnoha lidem ale bohužel přijde jednodušší zahodit žvýkačku do trávy nebo zašlápnout cigaretu na asfaltu. Tipnete si, jak dlouho tam zůstane ležet, pokud ji nikdo neuklidí?

Rozklad cigarety trvá déle, než si možná myslíte

Rozklad cigarety je dlouhý a environmentálně škodlivý proces, který může trvat klidně až 15 let, v závislosti na venkovních podmínkách (vlhkost, teplota a světlo). Cigarety jsou vyrobeny z různých materiálů, včetně papíru, tabáku a plastových filtrů, které obsahují celulózový acetát (látka, která se rozkládá velmi pomalu).

Během rozkladu cigarety se do půdy a vody uvolňují toxické látky (nikotin, těžké kovy a další chemikálie), které mohou kontaminovat životní prostředí. Navíc se z drobných plastových částic z filtrů mohou stát mikroplasty, které jsou nebezpečné pro ekosystémy. Tímto způsobem představují cigaretové nedopalky vážné riziko pro životní prostředí, a proto je důležité je likvidovat správným způsobem.

Žvýkačka nezmizí jen tak

Rozklad žvýkačky je velmi pomalý proces, který může trvat s přehledem až 50 let, což z ní činí jeden z nejodolnějších typů odpadu. Žvýkačky jsou vyrobeny z gumové báze, která obsahuje syntetické polymery podobné plastům, což jim dodává jejich pružnost a zároveň způsobuje, že se v přírodě rozkládají extrémně pomalu. V průběhu času se žvýkačka postupně rozpadá na menší částice, ale úplný biologický rozklad je velmi obtížný.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Dětskou plenu by našli v trávě i vaši prapotomci

Rozklad dětské pleny je opět velmi zdlouhavý proces, který může trvat až 250 let, což z ní činí jeden z nejtrvanlivějších typů odpadu na skládkách. Dětské pleny jsou složeny z různých materiálů, včetně plastových složek, jako je polypropylen a polyethylen, které jsou velmi odolné vůči rozkladu. Kromě toho obsahují absorpční gely a další chemikálie, které zvyšují jejich odolnost.

Tyto pleny často končí na skládkách, kde se v anaerobních podmínkách (bez přístupu vzduchu) rozkládají ještě pomaleji. Při svém dlouhém rozkladu mohou pleny uvolňovat do okolního prostředí škodlivé látky, jako jsou metan a oxid uhličitý, což přispívá ke skleníkovému efektu. Problém s likvidací dětských plen zdůrazňuje potřebu hledání ekologičtějších alternativ, jako jsou látkové pleny nebo biodegradabilní varianty, které mají menší dopad na životní prostředí.

Doba rozkladu slupky od pomeranče může klamat

Rozklad pomerančové slupky je relativně rychlý proces ve srovnání s mnoha jinými druhy odpadu, trvající přibližně 2 roky (opět v závislosti na podmínkách prostředí). Pomerančové slupky jsou organického původu a obsahují celulózu, vlákninu a různé přírodní oleje. Tyto látky se postupně rozkládají díky působení mikroorganismů, které je přeměňují na živiny pro rostliny. Nicméně kvůli vysokému obsahu kyselin a esenciálních olejů může slupka zpočátku zpomalit růst některých mikroorganismů, což mírně prodlužuje rozklad.

V kompostu se pomerančové slupky mohou stát cenným zdrojem živin přispívajícím k tvorbě kvalitního kompostu, který obohacuje půdu. Proto je vhodné slupky kompostovat místo toho, aby se staly součástí běžného odpadu.

To by na úvod stačilo. Teď je na čase vyzkoušet si vás v praxi. Pojďme na to.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
31.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

KVÍZ: Která bylinka pomáhá na klidný spánek, která odhání komáry a čím zklidníte žaludek?
Pomocí bylinek se snadno zbavíte dlouhotrvajícího nachlazení, zažívacích potíží nebo chmurných nálad. Stačí vědět, po které sáhnout. Otestujte se, zda to víte i vy.

KVÍZ: Pozor – lodžie není balkon. Spousta lidí nepozná ani vikýř a neví, co je pavlač
Patříte mezi ty, kteří nedokážou rozeznat balkon od lodžie, anebo naopak oplýváte znalostmi z oboru stavebnictví? Otestujte si, zda poznáte podle obrázku např. vikýř, arkýř, atiku a mnoho dalších.

KVÍZ: Máte nárok na příspěvek na bydlení a víte kolik můžete dostat?
Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jaké musíte pro získání podpory splňovat podmínky? A jaký příspěvek na bydlení dostane samoživitelka se dvěma dětmi či právník žijící sám v Praze?

KVÍZ: Znáte svá práva jako nájemce nebo vlastník nemovitosti? Otestujte se
Myslíte si, že máte jasno v tom, co všechno si můžete dovolit v pronajatém bytě nebo co můžete svému nájemci zakázat? Otestujte se, zda víte vše o nájemním vztahu.

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.

KVÍZ: Nejhorší čeští kutilové všech dob. Poznáte fikci od reality?
I když jsou Češi šikovní a bezpochyby mají zlaté české ručičky, někdy se ne všechno podaří úplně podle plánu. Poznáte, která fotografie je skutečná a kde se jedná o fikci?

KVÍZ: Květiny, které má na zahradě každý. Mnozí při jejich poznávání pohoří
Umíte pojmenovat květiny, které máte doma, nebo ani netušíte, co vám na zahradě roste? Otestujte se.

KVÍZ: Dejte si pozor, ať nedáte milované osobě květinu přinášející smůlu. Opravdový význam konkrétních květin zná málokdo
Pakliže koupíte člověku, kterého milujete, květinu říkající „je to jen hra“ (růžový hyacint), nemusí to dopadnout dobře. Nebo když naopak koupíte členovi rodiny květinu, která doslova a do písmene říká „toužím po tobě“ (růžová kamélie), nemusí si to vyložit správně.

KVÍZ: Které květiny jsou jedovaté a na kterých si naopak pochutnáte? Správně odpoví jen jeden z deseti
Kromě chutných a zdravých květin existuje také řada nejedlých a jedovatých. Otestujte se, zda je bezpečně rozlišíte.

KVÍZ: Jablko a meloun zná každý. Poznáte však dračí ovoce, papáju a další exotické druhy?
Existuje řada méně známých druhů ovoce, o kterých jste možná nikdy neslyšeli nebo je běžně jíte, jen nemáte tušení, jak se jmenují. Otestujte se, jak dobře se vyznáte v ovoci.