HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Strohý funkcionalismus, elegantní renesance nebo přeplácané baroko. Stavební slohy pozná žák základní školy, troufnete si na to taky?

„Pamatuji si, že jsme se to kdysi učili, ale už nemám tušení, jak to bylo.“ Máme pro vás skvělou možnost si tyto své znalosti oprášit. Dokážete přiřadit budovu k tomu správnému stavebnímu slohu nebo jsou to pro vás zcela neznámé vody? Otestujte se, zda svými vědomostmi stačíte na žáky základní školy.


Otestujte se, zda svými znalostmi stačíte na žáky základní školy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Thomas Zimmermann a AmericanXplorer13~commonswiki (oba Wikipedia CC 3.0) a Pudelek (Wikipedia CC 4.0

Jste chytřejší než šesťák?

Dnes si jen těžko dokážeme představit, že bychom stavěli jinak než s použitím moderních materiálů a technologií, které nám celou stavbu podstatně ulehčují. I v minulosti však lidé dokázali postavit pozoruhodné a monumentální stavby, a to bez použití technologií, jaké máme k dispozici dnes. Stavební slohy se vyvíjely nejen v závislosti na aktuálních možnostech, ale také momentální náladě ve společnosti. Měnily se tedy podle kulturních, náboženských a politických vlivů.

Například v období gotiky se architekti snažili vytvářet stavby, které měly směrovat pohledy lidí k nebi, což vedlo k charakteristickým vysokým obloukům a věžím. Renesance naopak přinesla návrat k symetrii, proporcím a inspiraci antickými vzory, což se projevilo v harmonických stavbách.

Každý stavební sloh má své specifické rysy, které odrážejí dobu svého vzniku. Tyto slohy jsou nejen estetickým vyjádřením určité epochy, ale také svědectvím o technických možnostech a společenských hodnotách té doby. Rozlišit stavební slohy se učí už děti na základní škole. Otestujte se, zda se s nimi můžete rovnat.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
07.09.2024

Photocredit: Thomas Zimmermann a AmericanXplorer13~commonswiki (oba Wikipedia CC 3.0) a Pudelek (Wikipedia CC 4.0

0