HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Poznáte boho styl od vintage? Všechny odpovědi neznal ani zkušený designér

Troufnete si na dnešní kvíz? Jen zlomek lidí dokáže správně přiřadit fotku z interiéru ke správnému stylu bydlení. Rozpoznat industriální styl od provensálského je jedna věc, ale najít odlišnosti mezi provensálským a vintage stylem, to už je vyšší dívčí. Pusťme se do toho. Vstup do kvízu najdete v závěru dnešního článku, a pakliže byste chtěli najít ten styl, který se k vám hodí nejvíce, začněte hned u prvního odstavce.


Styly v bydlení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Butik Evler Sapanca (se souhlasem), Shutterstock

Minimalistický styl v bydlení

Minimalistický styl v bydlení se vyznačuje čistými liniemi, jednoduchostí a absencí zbytečných dekorací. Dominuje zde použití neutrálních barev, jako je bílá, šedá a černá, a důraz je kladen na funkčnost a prostorovou úspornost. Charakteristické jsou také kvalitní materiály a minimalizace množství nábytku a doplňků. Na ukázkové příklady interiéru navrženého v minimalistickém stylu se můžete podívat ve fotogalerii níže. Minimalistický styl ocení především ti, kteří příliš neholdují uklízení.

Skandinávský styl bydlení

Skandinávský styl v bydlení je charakteristický světlými a neutrálními barvami, především bílou, šedou a světle dřevěnými tóny, které vytvářejí pocit vzdušnosti a svěžesti. Důraz je kladen na přírodní materiály, jako je dřevo, vlna a len, a na funkční, jednoduchý design nábytku. Tento styl také zahrnuje prvky hygge, tedy útulnost a pohodlí, často v podobě textilií, svíček a rostlin.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Rustikální styl

Rustikální styl bydlení se vyznačuje použitím přírodních materiálů, zejména masivního dřeva, kamene a kovu, které dodávají prostoru teplý a autentický vzhled. Tento styl klade důraz na robustní a masivní nábytek s patinou, často doplněný o ručně vyráběné dekorace a vintage prvky. Barvy jsou zemité a tlumené, což vytváří útulnou venkovskou atmosféru připomínající tradiční venkovské domy. Rustikální styl je velmi blízký chalupářskému stylu, pokud se tedy cítíte dobře na chalupě u lesa, rustikální styl bude to pravé ořechové.

Industriální styl bydlení

Industriální styl bydlení se vyznačuje surovými a neopracovanými materiály, jako je beton, kov a odhalené cihlové zdi, které vytvářejí drsný a autentický vzhled. Tento styl často zahrnuje otevřené prostory s vysokými stropy, velkými okny a minimem dekorací. Typické jsou také kovové prvky, jako jsou trubky a nosníky, spolu s nábytkem a doplňky v industriálním designu.

Boho styl

Boho styl bydlení se vyznačuje výraznou kombinací barev, vzorů a textur. Typické jsou zde prvky z různých kultur a období, jako jsou vintage nábytek, ručně tkané textilie, macramé dekorace a rostliny, které dodávají prostoru osobitost a pohodlí. Důraz je kladen na svobodu vyjádření, kreativitu a přirozenost, což se odráží v nespoutaném mixu materiálů a dekorací, často s nádechem bohémského a etnického stylu.

Provensálský styl bydlení

Provensálský styl bydlení se vyznačuje světlými barvami, rustikálním nábytkem s patinou a romantickými detaily. Používá přírodní materiály, jako je dřevo a len, a dekorace s květinovými motivy. Styl evokuje atmosféru venkova v jižní Francii.

Wabi–sabi

Wabi-sabi styl bydlení se vyznačuje přijetím nedokonalosti. Tento styl klade důraz na minimalismus, jemné neutrální barvy a ručně vyráběné předměty, které mají svůj příběh. Wabi-sabi interiér působí klidně a harmonicky, často využívá asymetrie a neformálního uspořádání, což podporuje pocit vyrovnanosti a propojení s přírodou.

Leštěný beton – moderní podlahu skvěle doplní přírodní styl Wabi-Sabi

Vintage styl bydlení

Vintage styl bydlení je charakteristický používáním starožitného nebo retro nábytku a doplňků, které přinášejí do interiéru nostalgii a kouzlo minulosti. Typické jsou jemné pastelové barvy, květinové vzory a detaily s patinou, které dodávají prostoru útulný a romantický vzhled.

Retro styl bydlení

Retro styl bydlení je charakteristický živými barvami, geometrickými vzory a nábytkem inspirovaným 50. až 70. lety minulého století. Kombinuje vintage prvky s moderními detaily a často používá plast, chrom a dřevo. Důraz je kladen na hravost, výrazné akcenty a nostalgickou atmosféru.

Feng Shui styl

Feng Shui styl bydlení se zaměřuje na harmonii prostoru a toku energie (čchi) prostřednictvím uspořádání nábytku a dekorací. Klíčová je rovnováha mezi pěti elementy: dřevo, oheň, země, kov a voda, což přispívá k pocitu klidu a pohody.

To by na úvod stačilo. Teď je na čase vyzkoušet si vás v praxi. Pojďme na to.

SPUSTIT KVÍZ →  

P.S. Vybavujete interiér ve Vašem domě či bytě? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
28.08.2024

Photocredit: Butik Evler Sapanca (se souhlasem), Shutterstock

0

Navštivte s námi minimalistický dům Gjovik House ve stylu dánského hygge
Útulnost a pohodlí ve spojení s drsnou norskou přírodou? Navštivte s námi minimalistický dům Gjovik House ve stylu dánského hygge.

Boho styl: originální bydlení pro všechny, kteří nefandí minimalismu
Styl boho chic je žhavým trendem a příjemnou alternativou minimalismu v interiéru. Inspirujte se jím a dopřejte svému interiéru svěží nádech osobitosti.

Navštivte největší lázně s mořskou vodou a kruhovým bazénem na freediving
Dřevo má schopnost „polidštit“ i nehezký industriální areál. Při stavbě přístavních lázní se sázka na přírodní materiál dánskému architektovi vyplatila. Lidé to tu milují. Dřevěná vlna dynamicky proniká do prostoru a přibližuje návštěvníkům celé město.

Kov, poškrábané dřevo i holé cihly. Industriální styl bydlení hlavně pro pány nebo mladé páry
Nejste zrovna fanoušky načechraného interiéru a květinových vzorů? Vneste do vašeho interiéru lehký nádech industriálního stylu.

Jednoduchý domek kombinuje skandinávský a japonský životní styl
Pokud toužíte po harmonickém bydlení, postavte si jednoduchý a přirozený dřevěný domek v duchu skandinávského minimalismu.

Rustikální horský domek překvapí svým neobvyklým interiérem
Dokonalá kombinace odstínů bílé, promyšlené osvětlení a sofistikovaný výběr nábytku i doplňků vytvořily ojedinělý interiér horského domku. Prohlédněte si ho zblízka.

Při rekonstrukci horské chaty se inspirovali tradičními stodolami i skandinávským stylem
Chata stojící na úpatí Mont Blanc se dočkala kompletní rekonstrukce včetně zelené střechy. Prohlédněte si famózní výsledek v galerii.

Rustikální venkovská staročeská kuchyně – inspirace a recept na domácí chleba
Staré rustikální kuchyně a jejich kouzlo patří v dnešní době mezi vyhledávané inspirace! Upečte si chleba podle původního receptu a nechte se vtáhnout do staročeského stylu bydlení.

Jak navrhnout bohémskou ložnici jako profesionál? Návod v několika bodech
Jedinečné návrhy boho ložnice inspirované samotným bohémským životem pouze v naší bohaté fotogalerii. Ptáte se co je to boho styl? Víme, prozradíme!

Bílá dřevěná chata pro romantické duše ohromí svým boho stylem
Anglická chata nabízí svým obyvatelům místo k relaxaci nejen uvnitř, ale zejména v zahradě okolo. Kombinuje romantiku, vintage a eleganci.