HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Dejte si pozor, ať nedáte milované osobě květinu přinášející smůlu. Opravdový význam konkrétních květin zná málokdo

Až budete příště někomu kupovat kytici květin, pozastavte se nad tím, jaký je jejich význam. Obdarovaný totiž může velmi dobře znát květomluvu, a pakliže koupíte partnerovi, kterého milujete, květinu říkající „je to jen hra“ (růžový hyacint), nemusí to dopadnout dobře. Nebo když naopak koupíte členovi rodiny květinu, která doslova a do písmene říká „toužím po tobě“ (růžová kamélie), nemusí si to vyložit správně. Zkuste si dnes pro jistotu náš nový kvíz, který vaše znalosti otestuje. Pojďme na to.


Kvíz – Květomluva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Public Domain Pictures (CC0), Pexels (CC0), Ziko (Wikimedia Commons CC 3.0)

Květomluva – více než tisíc slov

Květomluva, neboli floriografie, je symbolický jazyk květin, kde různé druhy květin i jejich barvy mají specifické významy. Tento jazyk byl populární především v 19. století, kdy lidé využívali květiny k vyjádření emocí a sdělení, které nebylo vhodné říkat přímo. Dnes už spousta lidí, když jde koupit květinu, lpí jen na tom, aby se obdarovanému líbila, na význam pak příliš nehledí. Patříte mezi ně? Pojďme si před kvízem probrat ty nejznámější květiny a jejich význam.

Růže známe všichni

Růže jsou jednou z nejznámějších a nejromantičtějších květin. Červená růže je tradičně spojována s láskou a vášní, což z ní činí oblíbenou volbu pro vyjádření hlubokých citů a romantických gest. Bílá růže symbolizuje nevinnost a čistotu. Často je používána na svatbách a jiných slavnostních příležitostech. Žlutá růže je symbolem přátelství, radosti a štěstí a je vhodná pro gratulace a oslavy. Růžová růže vyjadřuje vděčnost, obdiv a něžnost (ideální volba, když chcete někomu poděkovat a vyjádřit úctu).

Lilie jsou elegantní květiny

Lilie často symbolizují různé aspekty čistoty a vznešenosti. Bílá lilie je symbolem čistoty a nevinnosti. Žlutá lilie vyjadřuje radost, veselí a zdraví, což ji činí vhodnou volbou pro oslavy a přání rychlého uzdravení. Oranžová lilie symbolizuje vášeň, touhu a odvahu, a je tak vhodná pro vyjádření silných emocí a odhodlání.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

U karafiátu pozor na barvu

Karafiáty jsou květiny s bohatou symbolikou a různými významy podle barvy. Červený karafiát je často spojován s obdivem, láskou a náklonností, což ho činí ideální pro vyjádření romantických citů. Bílý karafiát symbolizuje čistotu, štěstí a nevinnost a je často volen pro svatební a slavnostní události. Růžový karafiát vyjadřuje vděčnost a obdiv, což ho činí vhodným dárkem pro vyjádření poděkování a ocenění. Ale pozor, darujete-li někomu žlutý karafiát, vyjadřujete tím své zklamání.

U tulipánů taky dbejte na barevnost květů

Červený tulipán symbolizuje opravdovou lásku a vášeň, a je tak vhodný pro romantické příležitosti. Žlutý tulipán vyjadřuje radost, optimismus a přátelství. Fialový tulipán představuje královskou hodnost, vznešenost a půvab, což ho činí vhodným pro slavnostní a důstojné příležitosti.

Orchidej je exotická květina, která symbolizuje...

Orchideje symbolizují luxus, krásu a sílu. Jejich vzhled a vzácnost je činí symbolem elegance a okázalosti. V mnoha kulturách jsou orchideje také symbolem vzácnosti a jedinečnosti, což vyjadřuje, že obdarovaná osoba je výjimečná a jedinečná.

To by na úvod stačilo. Teď je na čase vyzkoušet si vás v praxi. Pojďme na to.

SPUSTIT KVÍZ →

 

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
10.08.2024

Photocredit: Public Domain Pictures (CC0), Pexels (CC0), Ziko (Wikimedia Commons CC 3.0)

0

10 úžasných pokojovek, které by neměly chybět v žádném interiéru
Interiér bez květin je interiér bez života. Vyberte si z těchto deseti aspoň jednu a dodejte svému bytu život.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Trvalkový záhon – na slunci, v polostínu a ve stínu. Získali jsme seznamy jednotlivých květin a luxusních trav
Vypsali jsme vám seznam jednotlivých rostlin, které pospolu vytvoří luxusní trvalkový záhon. A protože trvalky vyžadují jen nízkou údržbu a mají schopnost přizpůsobit se různým podmínkám, jsou ideální volbou pro každou zahradu.

Červen na zahradě: Dejte si pozor na nezvané hosty, kteří vám mohou zničit vzrostlé květiny
Teď je nejdůležitější ochránit nejen svoji úrodu, ale i vypěstované záhony, na kterých jste dozajista nechali pot i slzy.

Květina, kterou můžete sníst. Roste skoro sama, je plná vitamínů a děti ji milují
Chcete motivovat děti, aby jedly zeleninu? Co takhle začít trochu stylově. Řešením může být květina, která nejenže je velmi chutná a plná vitamínů, ale je možno ji úplně celou sníst.

Každý den má na stole voňavou kytici. Na zahradě si Kristýna dokázala vytvořit vlastní květinovou louku jen za pár korun
S manželem dokázali vybudovat vlastní květinovou louku za pár desítek korun (cena směsi semen z obchodu). V rozhovoru nám prozradila postup, jak květinovou louku založit, a popsala květiny, které na té svojí pěstuje.

KVÍZ: Květiny, které má na zahradě každý. Mnozí při jejich poznávání pohoří
Umíte pojmenovat květiny, které máte doma, nebo ani netušíte, co vám na zahradě roste? Otestujte se.

KVÍZ: Které květiny jsou jedovaté a na kterých si naopak pochutnáte? Správně odpoví jen jeden z deseti
Kromě chutných a zdravých květin existuje také řada nejedlých a jedovatých. Otestujte se, zda je bezpečně rozlišíte.

KVÍZ: Jablko a meloun zná každý. Poznáte však dračí ovoce, papáju a další exotické druhy?
Existuje řada méně známých druhů ovoce, o kterých jste možná nikdy neslyšeli nebo je běžně jíte, jen nemáte tušení, jak se jmenují. Otestujte se, jak dobře se vyznáte v ovoci.

KVÍZ: Uvědomují si Češi riziko zahazování odpadu? Málokdo ví, jak dlouho se rozkládá cigareta, žvýkačka či plena
Zahozená cigareta by zůstala na chodníku ještě několik let, kdyby ji nikdo neuklidil. A stejně tak krabice od mléka nebo kelímek od jogurtu.