HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nenašli dostupný pozemek, a tak si postavili dům na louce. Bydlí bez sousedů a mají svět na dlani

Najít cenově dostupný pozemek je v dnešní době oříškem. A sami se o tom mohli přesvědčit i majitelé dnešní dřevostavby. Jelikož nesehnali ideální stavební parcelu, rozhodli se pro koupi velké louky nad městem. Viděli v tomto rozhodnutí samá pozitiva, nicméně po pár týdnech pocítili pravý opak. Původně výhodné řešení se v průběhu několika dní zcela otočilo. Jak se s netradičním postupem a umístěním stavby poprali, se dozvíte v následujících odstavcích.


Bungalov 5kk na klíč
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

„A nad čím přemýšlíš?“

Podobně jako mnoho manželských párů, i tato sympatická dvojice dříve bydlela v klasické bytovce. Jeden večer však padlo velké rozhodnutí. Budoucí majitelka rodinného domu, o kterém bude dnešní příběh, prohodila před partnerem myšlenku, kterou měla v hlavě už dlouhou dobu. „Mohli bychom si postavit náš vlastní domeček.“ Dlouho snila o větším klidu a zahradě, na které by si děti vyhrály. A on souhlasil. Nač déle čekat? Téměř ihned začali plánovat.

Smůla. Pozemky nejsou a vy se s tím musíte smířit

Už tak je stavebních pozemků málo a pokud je řeč o těch cenově dostupných, je výběr o to užší. Manželé ze středních Čech to pocítili velmi brzy. Původně chtěli zůstat ve městě, kde bydleli, protože tam děti chodí do školy. V jejich okolí nebyly však k dispozici žádné stavební pozemky. Rozhodli se situaci uchopit z jiného konce.

Kdo chce, najde si cestu

Když už nevěděli, jakým způsobem najít tu správnou parcelu, začali přemýšlet jinak. Rozhodli se pro mnohem větší výzvu a koupili rozsáhlou louku na okraji města. Nebylo příliš nad čím přemýšlet. Nechtěli nikam do satelitu, chtěli klidné místo na samotě. Louka je trošku na kopci, takže mají krásné výhledy a každý den mohou pozorovat úžasné západy slunce.

TIP redakce

Nevíte, kde všude můžete hledat stavební pozemky? Jedním z posledních míst, kam byste se měli dívat, jsou online inzeráty realitních společností. Zeptejte se raději známých, rozhoďte sítě. Odešlete e-maily na obce, kde byste si dokázali představit život, a zeptejte se, zda v blízké době neplánují novou zástavbu. Pokud nemáte vyhlídnuté obce, napište na příslušné stavební úřady a zeptejte se na tu stejnou otázku. Zjišťujte si informace po vlastní ose. Nápomocné by vám mohly být i sociální sítě. Spousta influencerů se stavebním zaměřením sdílí novinky o nových pozemcích na prodej. Téměř každý den. Hledejte tedy i na těchto platformách.

Zní to jako pohádka? S negativy své volby se museli poprat

Bydlení na louce zní krásně – klid, slunce, květiny, čerstvý vzduch, žádní sousedé... Ale my se na toto sluníčkové bydlení podíváme z praktického hlediska. Když pomineme, že jim na zahradě docela hodně fouká, pozemek na počátku neměl přivedené sítě. Byla to jen louka, žádná připravená stavební parcela, takže si majitelé museli sami řešit vodu, odpady i elektřinu. Na přípojku elektřiny museli dokonce čekat několik měsíců.

A vy nemáte pitnou vodu?

Manželé mají vrt hluboký cca 30 metrů. Bydlí uprostřed polí a ve vodě mají hodně dusitanů. Z toho důvodu museli do dřevostavby instalovat filtry. V celém domě teče užitková voda, jen v kuchyni pod dřezem je navíc ještě jeden filtr na dusitany. Právě kuchyně je jediným místem s pitnou vodou.

ČOVka nebo jímka? Toť otázka

A co se týká odpadní vody, přemýšleli nad domácí čistírnou odpadních vod nebo jímkou. Cenově jsou zde znatelné rozdíly (na aktuální ceny jímek a septiků se můžete podívat například tady). Po dlouhém zvažování všech výhod a nevýhod, které by jim volba přinesla, se rozhodli pro jímku („ČOVka“ potřebuje opravdu pravidelné užívání a majitelé občas cestují, bývají i delší dobu pryč a nechtěli s ní mít žádné komplikace). Abyste měli opravdové cenové porovnání, podívejte se i na ceny čističek odpadních vod například tady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům po babičce opravili i bez dotace. Výsledkem je dvougenerační bungalov

Nad myšlenkou domu z cihly se ani nepozastavili

Chtěli hlavně bydlet rychle. Hrubá stavba dřevostavby je hotová za týden, čehož se zděnou stavbou ztěžka docílíte. Výstavba jim tedy odsýpala, přičemž celkové přípravy trvaly necelý rok. Vytvářel se projekt, potom čekali na stavební povolení a po pár měsících začali stavět (září). V březnu se nastěhovali a v červnu už měli hotovou i zahradu.

Prostou volbou ušetřili při stavbě statisíce

Oba chtěli bungalov – především paní majitelka má raději domy bez schodů, a to i z hlediska údržby a úklidu. Stejně tak se jim nelíbí funkcionalistické moderní domy (kostky a plochá střecha), chtěli zkrátka tradiční vzhled domu s valbovou střechou. Nakonec si vybrali oblíbený typový dům. Líbilo se jim, že je to opravdu velký a prostorný bungalov, který má hodně pokojů. Dispozičně jim vyhovoval, udělali jen pár drobných změn. Individuální projekt by je vyšel mnohonásobně dráž.

Hledáte-li ideální typový projekt rodinného domu, mrkněte do katalogu projektů, kde najdete dřevostavby od vícero stavebních společností.

Uvnitř jsou dva dětské pokoje pro jejich syny, třetí přírůstek je na cestě, takže pro něj budou brzy zařizovat třetí pokojíček. Dále mají svoji ložnici se šatnou, vlastní koupelnou a východem na terasu. Následně mají kuchyni s praktickou spížkou, která je po ruce, a prostorný obývací pokoj. Hodně času tráví i na terase a na zahradě.

Vydáno dne:
30.06.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

7

Lidé mohou v tichosti přijít o své stavební pozemky
Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých stavební pozemek? Dost možná vás vyvedeme z omylu. Je totiž docela dobře možné, že váš pozemek již stavební není, a jeho hodnota se tak několikanásobně snížila.

Pokuta až 100 000 Kč za větve přesahující pozemek. Neznalost zákona se může prodražit
Máte zahradu a na ní vzrostlé stromy? V takovém případě je dobré mít se na pozoru. Zejména pokud se blízko vašeho pozemku nachází dráty vedení elektrického proudu.

Stavební úřad může přijít k vám domů na kontrolu. Pokud ho nepustíte dovnitř, hrozí pokuta 50 tisíc
Jedná se sice o váš vlastní pozemek, koho na něj však pustíte, si v některých případech sami vybrat nemůžete. Zvláště, pokud se to týká úřadů.

Běžný pozemek lze zdarma změnit na stavební. Jeho hodnota vzroste na několikanásobek
Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých nějaký pozemek? Pak jistě víte, že jeho hodnota se velmi liší na základě toho, k jakému účelu jej lze využít.

Koupili 1200 m2 velký pozemek u Prahy. Později zjistili, že polovinu z něj však nemohou využívat
Zjistili jsme, jak tuto ošemetnou situaci mladá rodina vyřešila a jak se aktuálně pohybují ceny stavebních pozemků v lokalitě kolem Sázavy. Některé jsou dosažitelné i pro běžnou rodinu.

Stavební povolení měli vyřízené za 3 dny. Kristýna s Patrikem už bydlí ve svém novém domě u Pardubic
Mladí manželé si nedaleko Pardubic našli dokonalý pozemek za výbornou cenu. Byl v tom však háček. Ohledně jeho stavu nebyli k majitelům realitní makléři zcela upřímní. Parcela o velikosti 850 m2 měla nedostatky, o kterých pomlčeli.