HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pavel: „Stopoval jsem stavbu domu na hodinkách. Za 1,5 hodiny jsme měli kde bydlet.“ Získali jsme videozáznam

Ihned po uzrání základové desky přijela k majitelům na pozemek stavební firma i s celým domem na jednom kamionu. A podívaná začala. Silné zážitky si odnáší nejen samotní majitelé, ale i všichni lidé z vesnice, kteří onoho úterního dopoledne nemuseli být v práci. Majitelka pořizovala fotky a videa a pan majitel Pavel stopoval čas na hodinkách. Videozáznam nám poskytli a vy se na zrychlenou verzi můžete podívat z jejich GoPro kamery.


Stavba dřevostavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pavel B. (se souhlasem)

Zarytý cihlař otočil

S redakcí Dřevostavitele jsme se jeli podívat na výstavbu zcela nové dřevostavby na střední Moravě. Mladý pár začal stavbu základové desky svépomocí přibližně na konci března, přičemž měli oba nulové zkušenosti. S prací jim však pomáhal Pavlův strýc, který potřebné znalosti měl. Výstavbu základové desky dokončili zhruba po dvou měsících. V největších parnech tvrdla tři týdny. A hned poté nebyl čas ztrácet čas. Zapínáme stopky a jdeme na to.

Pavle, byl jste od samotného začátku rozhodnutý pro dřevostavbu?

Vůbec ne. Nebýt mojí přítelkyně, která s tímto (řekněme nápadem) došla, neděláme spolu ani tento rozhovor. Určitě bych stavěl dům z cihly nebo pórobetonu.

Měla dobré argumenty, nebo proč došlo k tak velké změně?

Řekla mi důvody, které by mohly vyřešit spoustu našich problémů. Popravdě jsem neměl žádný problém s dřevostavbami, jen jsem o nich příliš nevěděl. A já jsem typ člověka, který si musí nejdřív danou problematiku nastudovat, něco se o ní dozvědět a až pak nad ní dokážu přemýšlet jinak.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

S jakými jste se potýkali problémy?

Asi klasika, časové a finanční. U volby dřevostavby bylo výhodou, že měla přítelkyně k dispozici dobré i špatné reference na stavební společnosti z první ruky. Díky tomu jsme si mohli dobře vybrat, s kým si náš dům postavíme. A co se týče časového presu, měli jsme jednu podmínku v rámci obecních regulativů, a sice že musíme zkolaudovat dům do pěti let. Takže rychlost výstavby byla taky důležitá.

Za pět let byste ale přece zvládli postavit i dům z cihly, nebo snad ne?

To nejspíš ano, ale my jsme pozemek koupili v roce 2022 a až pak jsme řešili firmu, projekt apod. A jak je zřejmé z rozhovoru, stavět jsme začali až letos, o dva roky později. Plánovali jsme dokonce stavět až příští rok (2025), ale na poslední chvíli jsme to změnili.

Řekněte mi něco o dni, který vám otočil život vzhůru nohama

Řekla jste to hezky, ale kompletně se mi život otočí naruby, až se nastěhuju i s nábytkem a nebudu muset bydlet na třech místech zároveň (u rodičů, prarodičů, v práci).

Celé to divadlo začalo v půl osmé ráno, kdy jsme se šli podívat na pozemek. Věděli jsme, že se nám bude tento den montovat dům, ale příliš jsme s návštěvou pozemku nespěchali. Říkali jsme si, že nám přece nic neuteče. Přítelkyně na mě ale apelovala, ať tam jedeme hned z rána, chtěla vidět, jak nám usazují první stěnu. Prožívala to víc než já.

Takže jste dorazili těsně před usazováním?

Ano. Když jsme se blížili, couval zrovna kamion s naším domem do slepé ulice, na jejímž konci stavíme. Střešní vazníky už jeřáb vyložil vedle základové desky, to jsme promeškali. Ale na dům jsme přišli akorát včas.

Mohli jste být přítomní na staveništi?

Nemohli jsme stát vedle jeřábu, ale v dostatečné vzdálenosti jsme být mohli. Museli jsme podepsat BOZP a vyhýbat se těžké stavební technice, nezavazet chlapům a tak dále. Seděli jsme chvíli pod stromem na betonových dlaždicích a koukali. Dlouho nám to ale nevydrželo.

Co se stalo?

Byli jsme zvědaví. Nikdy jsem takovou show neviděl. Přítelkyně zase neposeděla na místě, protože si potřebovala všechno zdokumentovat. Zapnul jsem GoPro, lítal s dronem, hlídal si hodiny a ona tam lítala s foťákem. Jak je zjevné, na tento den jsme se těšili.

i Video: Kateřina P. (se souhlasem)

Hlídal jste si hodiny? Jen pro zábavu nebo kvůli čemu?

Za tím stojí opět přítelkyně. Řekla mi, že to bude postavené do pár hodin, a já jsem jí nevěřil. Věděl jsem, že se to stihne během jednoho dne, ale že mi vydrží baterka na GoPro a dron budu muset nabíjet jen jednou, to mě překvapilo. První stěnu ukotvili kolem půl deváté a o hodinu později už upínali na jeřáb poslední stěnu z kamionu. Zbylou půlhodinu tam pak dodělávali nějaké věci, řekl bych spíš z hlediska statiky, a taky si připravovali vazníky na druhý den.

„Ráno jsme ještě neměli dům a odpoledne se všechno otočilo,“ říká dvojice. Jeden telefonát jim změnil život

Takže jste měli dům bez střechy?

Oni by to bývali stihli i ten den (odjížděli ze stavby v poledne), ale nebylo kam spěchat. V úterý nám udělali během chvilky stěny, ve středu usadili vazníky, ve čtvrtek dojeli chlapi na dodělávky vnitřků, v pátek a přes víkend se pokládala folie a latě. Sousedi museli být v sobotu hodně překvapení.

Jak to myslíte, že museli být překvapení?

Na stavbě se s nimi potkáváme většinou jen o víkendech. A když tuhle v neděli odjížděli, mohli u nás vidět jen hotovou desku a připravené lešení. A když pak přijeli o týden později, stál tam hotový dům s okny, dveřmi, téměř hotovou střechou i komínem.

Už máte i komín?

Ano. Dovezli nám ho až z Prahy v tentýž den jako dům, tedy v úterý.

Takže jste měli do týdne to, na co většina stavebníků čeká měsíce, ne-li roky...

Přesně tak. Samozřejmě nejsme ani zdaleka v cíli. Čeká nás spoustu dodělávek, protože stavíme dům na dokončení, ne na klíč.

Kdy odhadujete, že byste se mohli nastěhovat?

S přítelkyní jsme se před rokem vsadili. Ona říká, že Vánoce už tam budeme trávit spolu, já si myslím, že se oficiálně nastěhujeme až na jaře. Ale jak to tak vidím, chce to vyhrát. Objednala už truhláře a ten nám má dojet montovat kuchyni v polovině září. I podlahy má už vybrané, a dokonce vytvořené různé kalkulace. Nedivil bych se, kdybychom tam už slavili i její narozeniny, které má v listopadu.

Mockrát děkujeme Pavlovi za skvělý rozhovor pro stavební portál Dřevostavitel. A držíme palce s dostavbou jejich nového domova.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
09.07.2024

Photocredit: Pavel B. (se souhlasem)

1

Montáž dřevostavby: Rodinný dům s provětrávanou dřevěnou fasádou – postup krok za krokem
Rodinný dům jako dřevostavba s fasádou z dřevěného obkladu je fenomén dnešní doby nejen u nás, ale i v zahraničí. V tomto článku jsme se podívali blíže na montáž dřevostavby krok po kroku.

Jak probíhá staveništní montáž dřevostavby – postup, zásady a instalace
Víte, jak se staví moderní rámové dřevostavby? Ukážeme si postup staveništní montáže nejen to. Přidáme také informace o rozvodech instalací mezi dřevěnými nosnými prvky.

Riskovali pokutu až půl milionu, ale získali stavební pozemek za skvělou cenu
Mladý pár při koupi pozemku riskoval, že bude nucen zaplatit pokutu ve výši až 200 tisíc korun. Byť se jim podařilo toto riziko snížit, stále není jisté, že je mine další pokuta ve výši 250 tisíc korun.

Firmy se k nim otáčely zády. Pravidla hry se změnila, když se dozvěděly o jejich majetku
Nesnadný výběr stavební společnosti nebyl jedinou překážkou, která potkala mladý pár. V rozhovoru nám slečna Veronika prozradila, že se s přítelem nedokázali shodnout ani na konstrukčním systému stavby. „Tohle byl snad největší boj, který jsme spolu kdy svedli,“ dodává.

Mladému páru se podařilo obejít pravidla a získat stavební povolení. O taktice promluvili v rozhovoru
Slečna Veronika a její přítel se potýkali během návrhu domu s velkou řadou problémů. Jak se jim nakonec podařilo získat stavební povolení?

Připojení nového odběrného místa na veřejnou elektrickou síť – postup pro laiky
V mrazech to zvládl přítel s pomocí elektrikáře úplně sám,“ popisuje pyšná partnerka Veronika v rozhovoru o jejich osobní zkušenosti s napojením na veřejnou elektrickou síť.

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy
Zpočátku vůbec nevěděli, co se děje. To, že se několik metrů od nich prohnalo tornádo, které jim (mimo jiné) sebralo střechu nad hlavou, se dozvěděli až ve chvíli, kdy tornádo vstupovalo do vedlejší vesnice.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru
Aby dostali stavební povolení a následně i zkolaudovali, museli nejdřív pozemek vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nebýt Janiny kamarádky, která jí poskytla cennou radu, platila by za tuto administrativní záležitost cca 86 tisíc korun.

„Nemohli jsme sehnat tesaře. Našli jsme ale řešení a střecha byla hotová za půl dne i bez něj,“ říká mladý pár
„Stačil necelý pracovní den a měli jsme barák pod střechou,“ pochvalují si majitelé domu, jak se jim podařilo nedostupného řemeslníka obejít.

Mapa ukáže, kolik stojí pozemek podle BPEJ. Zelená místa napoví, kde jsou nejlevnější pozemky v Česku
Je zcela běžné, že někteří majitelé platí až pětinásobné poplatky za vyjmutí svého pozemku ze ZPF oproti jiným vlastníkům pozemku o stejné výměře. Některé oblasti v Česku mají totiž vysokou bonitu půdy a právě ta je jedním z nejdůležitějších faktorů při určování ceny.