HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pozemek si koupili napůl s kamarádem. Průběh výstavby dvou domů ale nabral nečekaných obrátek

Chtěli bydlet poblíž velkého města, ale ceny stavebních pozemků je odrazovaly. Manželé se tedy rozhodli, že dají hlavy dohromady s druhou rodinou, a parcelu si tak koupí napůl. Nápad dobrý, realita odlišná. Pan majitel vsadil na dřevostavbu, zatímco jeho kamarád se rozhodl pro zděný dům. V lokalitě, kde koupili parcelu, šel první majitel s výstavbou domu ze dřeva do určitého rizika. Nepříjemné komplikace totiž vyvstaly až později, a to v rámci stavebního řízení a návaznosti výstavby domu na zhotovení inženýrských sítí.


Pozemek Brno
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Novostavba a nový byt pro rodinu vyjde stejně, říkají

Manželé ze střední Moravy bydleli dlouhou dobu v centru města v malinkém bytě. A protože chtěli rodinu a dopřát svým dětem větší životní prostor, rozhodli se, že se pustí do výstavby rodinného domu. Vycházeli z toho, že v dnešní době stojí velký byt pro rodinu ve větším městě, jako je Praha nebo Brno, skoro stejně jako nový dům, a kvůli dětem se tak rozhodli pro dům se zahradou.

Nové bydlení už levnější nebude

Během letošního roku dojde s největší pravděpodobností k dalšímu zvýšení cen rezidenčních nemovitostí. Podle dubnového průzkumu plánuje většina developerů zdražit – konkrétně 61 % z nich hodlá zvýšit ceny bytů v průměru o 4,6 %. Toto rozhodnutí reflektuje tržní poptávku. Příčinou je uvolnění úrokových sazeb, výrazný pokles inflace a obecné zlepšení situace na trhu.

Sen z dětství se stal skutečností

I vy jste možná jako malí snili o tom, že si v dospělosti postavíte rodinný dům vedle vašeho nejbližšího přítele. U některých tato touha možná přetrvala do dnes. Nejenže se panu majiteli zamlouvala představa, že se svým blízkým přítelem bude moci pořádat pravidelné grilovačky, koupě pozemku by byla navíc výhodná, a to pro obě strany.

Hlavním kritériem pro ně byla lokalita, a to u většího města. Dívali se i na parcely mimo město, ale představa, že budou pořád dojíždět a vozit děti do školy a kroužků, se jim příliš nelíbila. Pak se naskytl za výhodnou cenu tento pozemek, který si koupili napůl. Druhý dům se tak začal stavět hned vedle nich. Oba majitelé si stojí za tím, že to bylo velice dobré a ekonomické pořízení pozemku.

Rozhodli se jít do rizika

Problémy s koupí pozemku ani jeden z majitelů neměl. Nicméně komplikace vyvstaly později v rámci stavebního řízení a návaznosti výstavby domu na zhotovení inženýrských sítí (konkrétně vodovodu a kanalizace). Termín z kupní smlouvy o vybudování inženýrských sítí se protáhl a zahájení stavby se tím výrazně opozdilo. Proto se rozhodli jít do rizika a celý dům postavili dříve, než byly sítě dokončeny a zkolaudovány. V případě dřevostaveb je přitom velkou výhodou, že stavíte suchou cestou. U zděného domu by to bylo náročnější.

Veškerá povolení včetně toho stavebního si manželé vyřizovali sami. A i když byl pan majitel v oboru zběhlý a věděl, co a jak, trvalo to téměř rok a půl. Bohužel se totiž zrovna v tu dobu změnil stavební zákon a bylo potřeba získat závazné stanovisko odboru územního plánování. Na toto vyjádření čekali dlouhých 13 měsíců.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

V Česku se rýsuje novodobá šlechta. Plat těchto profesí často přesahuje sto tisíc měsíčně

Závod o čas s nejbližším přítelem

Jeden se rozhodl pro dřevostavbu a druhý pro zděný dům. A protože stavěli vedle sebe, největší výhoda dřevostaveb – rychlost výstavby – byla velmi znatelná. V době, kdy byly pořízené fotografie hotové dřevostavby, soused stále ještě zdil.

Ve výrobní hale se jednotlivé komponenty dřevěného domu vyráběly zhruba dva týdny, montáž hrubé stavby pak trvala pět dní a kompletně hotový byl dům za čtyři a půl měsíce. V květnu tak majitelé začali s výstavbou a v říjnu už se stěhovali. Průměrná doba výstavby hrubé stavby je u prefabrikovaných dřevostaveb tři dny. U zděných domů se tento údaj pohybuje kolem 4–6 měsíců. Záleží samozřejmě na druhu výstavby, přístupu stavební firmy a taky trochu na štěstí.

Jak snížit celkové náklady novostavby? Odpověď máte přímo před sebou

Klíč je ve zrychlení její výstavby. Skutečnost, že „pomalé tempo“ výstavby několikanásobně prodražuje ceny nemovitostí, můžeme pozorovat každý den. V Česku je tento fenomén viditelný jak u státních zakázek, tak u realizace rodinných domů. Jednoduše řečeno – čím pomaleji stavíte, tím vyšší náklady máte, a naopak.

Jistě si pamatujete na rok 2021. Když ceny mnohých stavebních materiálů rostly kosmickou rychlostí o desítky procent, tempo stavebních prací se prodražilo mnohým, jejichž metoda výstavby domu byla pomalá.

Jak rychle se staví dřevostavba?

U dřevostaveb je při procesu výstavby minimum schnoucích procesů. Realizaci tak lze bez rizik urychlit

Prefabrikace staveb a systémy modulární výstavby jsou dnes efektivní metody, díky kterým můžete ušetřit značnou část nákladů při výstavbě rodinného domu. U dřevostaveb je tato metoda zcela běžnou praxí již několik let. Princip spočívá v tom, že se jednotlivé konstrukční prvky domu (stěny, příčky, střecha) připraví již ve výrobním závodě (tzv. prefabrikáty). Na místo realizace se poté pouze přivezou a smontují jako skládačka.

Dnešní stupně prefabrikace dřevostaveb jsou již tak daleko, že v rámci jednotlivých dílů je připravena např. i elektroinstalace a příprava na další navazující profese. Stěny se mnohdy dodávají na stavbu s již hotovou vnější fasádou, osazenými okny a vnitřními sádrokartony. U modulární výstavby je pro změnu celý objekt navržen jako soustava kompaktních modulů, které se přivezou a seskládají na stavbě. V tomto případě je možné také například celé koupelny realizovat už v továrně a na stavbu je přivézt hotové.

Dvoupodlažní pasivní dům má užitnou plochu 200 m2 a dispozici 6+kk

Skokem se vrátíme zpět k dnešnímu příběhu a podíváme se právě do dřevostavby našich manželů. V jejich interiéru byl kladen důraz na funkčnost, jednoduchost, vzdušnost a estetiku. Po vstupu do domu se ocitnete v zádveří s krásnými vestavěnými skříněmi na míru. Ze zádveří vedou dveře do technické místnosti vlevo a menší pracovny vpravo. Dále pokračujete do chodby, ze které vedou dveře do pokoje pro hosty a do koupelny s WC na jedné straně a dveře do ložnice na straně druhé. Ložnice s úžasným výhledem do zahrady má navíc vlastní šatnu i koupelnu.

Chodbou rovně dojdete až do nádherného obytného prostoru, který je hlavním srdcem domu a ve kterém se spojuje kuchyně, jídelna se stolem z masivního dřeva a obývací pokoj s nepřehlédnutelným oknem, na jehož sedacím parapetu se dá odpočívat s výhledem ven. Z chodby rovněž vede otevřené designové schodiště do prvního patra, odkud je velkolepý výhled na město a kde se nacházejí dva dětské pokoje, koupelna s vanou a toaletou a také výstup na extenzivní zelenou střechu. Na fotky celého domu se můžete podívat v naší fotogalerii.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
04.08.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Jak rychle se staví dřevostavba?
Čas jsou peníze a kratší výstavba dřevostavby vám ušetří oboje.

Ceny bytů poletí vzhůru. S koupí se nevyplatí otálet, levnější už nebudou
Levnější a dostupnější hypotéky otevřely dveře novým příležitostem. Poptávky po bytech a rodinných domech začaly rapidně růst, a 61 % developerů tak hodlá navyšovat ceny těchto nemovitostí.

Moderní rodinný dům na klíč (5kk) pro velkou rodinu se vejde i na malý pozemek. Cena začíná na 2,5 mil.
Vsadilo na něj už mnoho rodin, a proto najdete v článku i fotky realizovaných domů po České republice, půdorys i aktuální cenu.

Mapa upozorňuje na místa, kde se stavba nebo pořízení domu dodatečně prodraží
Koupě nevhodného pozemku může přinést problémy. Od práce navíc až po značné navýšení nákladů. Přinášíme vám mapu, která napoví, kde pozemek ani dům raději nekupovat.

Radim a Monika si koupili pozemek bez přístupové cesty. Kvůli své naivitě skončili u soudu
Mladý pár si kvůli ceně pořídil pozemek bez přístupové cesty. Jaké problémy může tato absence cesty znamenat, se v plné míře ukázalo až po čase.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru
Aby dostali stavební povolení a následně i zkolaudovali, museli nejdřív pozemek vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nebýt Janiny kamarádky, která jí poskytla cennou radu, platila by za tuto administrativní záležitost cca 86 tisíc korun.

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky
„Dřevostavbu lehce odfoukne i slabý větřík,“ říká se. Dnes na rozbor mýtů o dřevostavbách zapomeňte. Podíváme se do Lužic, kde se jeden takový vzdušný vír dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině vyřádil na tamních ulicích.

Mapa ukáže, kolik stojí pozemek podle BPEJ. Zelená místa napoví, kde jsou nejlevnější pozemky v Česku
Je zcela běžné, že někteří majitelé platí až pětinásobné poplatky za vyjmutí svého pozemku ze ZPF oproti jiným vlastníkům pozemku o stejné výměře. Některé oblasti v Česku mají totiž vysokou bonitu půdy a právě ta je jedním z nejdůležitějších faktorů při určování ceny.