HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní rodinný dům na klíč (5kk) pro velkou rodinu se vejde i na malý pozemek. Cena začíná na 2,5 mil.

„Chci velkou rodinu, krásný dům a velkou zahradu, na které budeme moci budovat ty nejkrásnější vzpomínky.“ Znáte to? V takovém případě by bylo z finančního hlediska nejchytřejším tahem stavět do výšky. Pořídíte si menší, a tím pádem i levnější stavební parcelu, postavíte si velký dům a ještě vám zbude spousta prostoru pro vaši zahradu. Jedním z dostupných kandidátů je dnešní typový projekt. Vsadilo na něj už mnoho rodin, a proto najdete v článku i fotky realizovaných domů po České republice, půdorys i aktuální cenu.


Nový rodinný dům na klíč 5kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Chcete pracovat z domu nebo mít tři děti?

Pátrali jsme v různých katalozích a našli tento typový projekt rodinného domu, který byl navržený zkušenými projektanty pro potřeby ať už čtyřčlenné nebo pětičlenné rodiny. Jak se totiž dozvíte níže, v domě je jeden pokoj navíc. Mimo to má dřevostavba sedlovou střechu a velmi moderně řešené prosvětlení místností – různé rozměry okenních rámů jsou navržené tak, aby plnili jak estetickou, tak i funkční stránku návrhu. Nejen z toho důvodu najdete v Česku vícero realizací onoho typového projektu. Podívat se na pár z nich můžete v galerii níže.

Malý pozemek a přitom obrovská zahrada

Rodinný dům nabízí velké úložné plochy a prostory s velkorysým navržením, které krásně navazují na okolní přírodu kolem domu. Ať už tedy vlastníte velký či malý pozemek, s velikostí zastavěné plochy si nelamte hlavu. Tento typ dřevostavby má 71 m2 zastavěné plochy, což je ideální velikost v případě, že chcete mít velkou zahradu bohatou na úrodu. Užitná plocha přitom není ochuzená a vy máte krásných 102 m2 jen pro sebe a své blízké.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Ťuk ťuk. Kdo tam? Můžeme dál?

Dvě koupelny, technická místnost, spíž a pracovna. To všechno a mnohé další v sobě skrývá dnešní typový dům na relativně nízké zastavěné ploše.

U vstupních dveří se (hned vedle zádveří) nachází samostatná toaleta a technická místnost prakticky oddělená od hlavní obytné části. Abyste se dostali do prosvětleného obývacího pokoje, musíte ještě projít menší chodbou, ze které se dostanete mimo to také do pracovny či po schodech do prvního patra. Tato pracovna může případně sloužit jako třetí dětský pokojíček nebo pokoj pro hosty.

Velký obývací pokoj je spojený s jídelnou a kuchyní do tvaru písmene U, jejíž součástí je i menší bar. Dominantou celého pokoje jsou hřejivá krbová kamna, která spolehlivě vytopí celé přízemí do pár hodin. Aktuální cenu krbových kamen si můžete prohlédnout např. zde. Z této dokonale prosvětlené místnosti, které dominují dvě prosklené stěny, se dále dostanete na venkovní terasu.

V patře je poté centrální chodba, ze které vedou dveře do dvou dětských pokojů, ložnice, koupelny s vanou i sprchovým koutem a na samostatné WC.

Patrový dům můžete postavit ve třech variantách

A těmi jsou: hrubá stavba, stavba na dokončení a stavba na klíč.

Hrubá stavba je „surový“ stav domu zahrnující staticky stabilní a nosné prvky (tedy bez estetických úprav), které zajišťují, že stavba stojí a nebude do ní zatékat. Dům na klíč znamená, že veškerá realizace stavby (od projektu po kolaudaci) je v rukou stavební firmy, která vám po smluveném období předá klíče od vaší novostavby. A dům na dokončení je mezistupněm mezi hrubou stavbou a domem na klíč (dokončovací práce si provádíte svépomocí). Co bývá většinou zahrnuto v jednotlivých fázích, se dozvíte v článku níže.

Dům na klíč vs. hrubá stavba – přehled pojmů, které definují konečnou cenu

Tloušťka obvodové stěny je necelých 40 cm

Skladba obvodové stěny dřevostavby je difuzně otevřená (s celkovou tloušťkou 391,5 mm). Co to znamená? Difuzně otevřená skladba obvodové stěny dřevostavby znamená, že konstrukce stěny umožňuje vlhkosti v podobě vodní páry snadno prostupovat skrz ni z interiéru do exteriéru. Cílem je předejít akumulaci vlhkosti uvnitř konstrukce, což by mohlo vést k poškození materiálu nebo vzniku plísní. Prohlédněte si difuzně otevřenou skladbu konstrukce a materiály jednotlivých vrstev u této konkrétní dřevostavby:

Cena velkého rodinného domu 5+kk

Průměrná cena dřevostavby 5+kk o užitné ploše 102 m2 se pohybuje od 2.480.000,- Kč do 5.470.000,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je včetně DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska.

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů s dispozicí 5+1 najdete v katalogu domů.

Seriál Nejoblíbenější domy v Česku

Zaostřeno na rodinné domy, které získaly nejvíce hlasů od našich čtenářů. Kompletní přehled těchto typových domů naleznete v soutěžním katalogu.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
05.07.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

0

Představujeme nový bungalov na klíč s dispozicí 4+kk – vlezete se do 5 mil korun
Plánujete začít stavět vlastní dům a hledáte kvalitu, cenové srovnání a především inspiraci? Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 4kk.

Moderní bungalov 5+kk s garáží s velkým prosklením. Známe cenu
Hledáte moderní a útulný dům, ve kterém se budete cítit skvěle? Možná jste ho právě našli. Navštivte naši fotogalerii a prohlédněte si dispozici bungalovu 5+kk.

Nejčastěji stavěný typ bungalovu 4kk si můžete bezplatně projít přímo na vašem pozemku
Přeci jen jde o velkou investici. Umístěte si aktuální bungalov na klíč přímo před vás – v životní velikosti.

Typový dům vhodný na velmi úzký pozemek
Ceny pozemků klesají, cena za m2 ale roste – Češi skupují menší pozemky. Na podlouhlé pozemky je tento oblíbený typový dům přímo ideální.

Bungalov 5kk s prostorným obývákem a terasou v ceně 2,5 mil. za hrubou stavbu
Hledáte prostorný dům za skvělou cenu? Umístěte si tento bungalov 5kk užitnou plochou 117 m2 přímo na váš pozemek – v životní velikosti. Díky tomu zjistíte, jak velké budou pokoje a zda vám vyhovují veškeré návaznosti mezi místnostmi.

Luxusní bungalov do L (148 m2) se staví po celém Česku. Vsadilo na něj již mnoho rodin
Z moderní kuchyně kolem prosvětleného obýváku přes částečně zastřešenou terasu rovnou do velkého bazénu. Dispozice luxusního rodinného bungalovu je promyšlená do posledního detailu.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru
Aby dostali stavební povolení a následně i zkolaudovali, museli nejdřív pozemek vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nebýt Janiny kamarádky, která jí poskytla cennou radu, platila by za tuto administrativní záležitost cca 86 tisíc korun.

Pozemek si koupili napůl s kamarádem. Průběh výstavby dvou domů ale nabral nečekaných obrátek
Nápad dobrý, realita odlišná. Pan majitel vsadil na dřevostavbu, zatímco jeho kamarád se rozhodl pro zděný dům. V lokalitě, kde koupili parcelu, šel první majitel s výstavbou domu ze dřeva do určitého rizika.

Mapa ukáže, kolik stojí pozemek podle BPEJ. Zelená místa napoví, kde jsou nejlevnější pozemky v Česku
Je zcela běžné, že někteří majitelé platí až pětinásobné poplatky za vyjmutí svého pozemku ze ZPF oproti jiným vlastníkům pozemku o stejné výměře. Některé oblasti v Česku mají totiž vysokou bonitu půdy a právě ta je jedním z nejdůležitějších faktorů při určování ceny.

Chtěli si postavit domy vedle sebe, ale úřady řekly ne. Jednomu se splnil sen, druhý se s pozemkem u Prahy rozloučil
Bydlet vedle svého přítele, kterého znáte od dětství, je krásná představa. Málokdo by čekal, že tyto velké sny dokážou překazit právě úřady. Nejhorší na tom je, že na vině není ani jedna strana.