HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru

Jana s manželem si koupili pozemek, který byl však v katastru nemovitostí vedený jako orná půda. Aby dostali stavební povolení a následně i zkolaudovali, museli jej nejdřív vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nebýt Janiny kamarádky, která jí poskytla cennou radu, platila by za tuto administrativní záležitost cca 86 tisíc korun. Reálně však Jana zadala jednorázový příkaz na platbu ve výši 18 500 Kč. O radu, která jí ušetřila desítky tisíc, se podělila v rozhovoru.


Vyjmutí půdy ze zemědělského půdního fondu (ZPF)
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Za ZPF se platí i desítky tisíc

Pokud jste koupili pozemek, který je (nebo byl) využíván jako zemědělská půda a katastr nemovitostí jej vede například jako ornou půdu (další příklady pojmenování nalezete v rozhovoru s paní Janou), musíte ho nejprve takzvaně vyjmout ze zemědělského půdního fondu (ZPF). Stejně tak musí být vyjmuta půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není. Žádost o vyjmutí najdete na webových stránkách města nebo obce (postup z praxe najdete taktéž v rozhovoru níže). K žádosti pak stačí dodat přílohy a uhradit poplatek za vynětí. Zní to jednoduše? Paní Jana nám k celé záležitosti řekla své. V rozhovoru nabitém důležitými informacemi také zmínila, jak lze na vyjmutí pozemku ušetřit desítky tisíc. Pojďme na to.

Jano, jak jste zjistila, že musíte vyjmout pozemek ze ZPF?

Upozornila mě na to moje nová sousedka. Řekla mi, že oni o to už zažádali a že bychom měli taky. Poradila mi, ať se pro jistotu podívám do katastru nemovitostí, jak je naše parcela vedena v kolonce Druh pozemku.

Jak byl v katastru vedený váš pozemek?

Jako orná půda. A na orné půdě stavět nemůžete. To stejné by platilo, kdybyste tam měli napsáno třeba zahrada, ovocné sady nebo vinice a chmelnice.

Pozn. redakce – zde zjistíte, jak mohou být pozemky, na kterých se nesmí stavět, také pojmenovány.

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Jak jste zažádala o vyjmutí ze ZPF?

Stačil jeden e-mail, ve kterém jsem příslušný odbor životního prostředí požádala o vyjmutí. Bylo to poměrně snadné, protože část procesu za nás vyřešila stavební firma.

Jak vám může proces usnadnit stavební firma?

O vyjmutí můžete totiž žádat buď sama, nebo si zaplatit od stavební firmy kompletní inženýring, který stojí cca 30 tisíc korun (cena se může u jednotlivých společností lišit – pozn. redakce) a oni za vás vyřeší komunikaci se stavebním úřadem. To jsme s manželem věděli, ale netušili jsme, že za nás podají i žádost na odboru životního prostředí. Paní z odboru životního prostředí mi napsala, že povinnost oznámení i přiložený formulář je uveden v souhlasu k trvalému odnětí, který byl doručen v zastoupení stavební společnosti.

Takže firma podala pouze žádost a vy jste pak proces dotáhla do konce?

V podstatě ano. Napsala jsem e-mail pověřené osobě na odboru životního prostředí a požádala ji o vyjmutí pozemku ze ZPF. Paní mi obratem poslala e-mail, kde mě žádala, abych vyplnila jednoduchý formulář (vzor najdete ve fotogalerii – pozn. redakce), doložila stavební povolení od stavebního úřadu a uvedla datum zahájení stavebních prací. Stavební firma za mě ještě předtím podala žádost, která byla o dost obsáhlejší.

Pozor – paní Jana žádala o vyjmutí v době, kdy platil starý stavební zákon. Podle nového stavebního zákona (platného od 1. 7.) preferují úřady zasílání žádosti přes portál stavebníka  je to rychlejší. E-mail či zprávu v portálu stavebníka odesílejte ideálně na odbor životního prostředí (ochrana ZPF).

Pokud neplánujete stavět s firmou, musíte si různé dokumenty vyžádat od příslušného úřadu a obce. Někdy je mají příslušné pověřené úřady zveřejněné na svých webových stránkách. V krajním případě můžete přímo na odbor životního prostředí i zavolat.

Může se stát, že po vás budou žádat i další informace, např. výpis z katastru nemovitostí, situační zákres stavby, odvodnění, pedologický posudek, bilanci skrývky nebo údaje o odvodnění.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Co obsahovala žádost, kterou podávala firma?

Bylo toho spoustu a přesně vám to do posledního papíru určitě neřeknu. Byl tam účel zamýšleného odnětí, údaje z katastru nemovitostí o pozemcích včetně výměry parcely, moje vyjádření jakožto vlastníka zemědělské půdy, výsledky průzkumů, které jsme na pozemku prováděli, apod.

V jaké fázi jste tedy žádali o vyjmutí ze zemědělského půdního fondu?

Firma dodala potřebné dokumenty předtím, než nám dali stavební povolení. Já jsem odbor životního prostředí kontaktovala v době výkopových prací, tedy v době, kdy se realizovaly základy a betonová deska.

A kolik vás stálo vyjmutí ze ZPF?

Nás vyjmutí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu stálo cca 18 300 Kč. Poštou nám přišel jednorázový příkaz k úhradě, který byl, myslím, splatný do 30 dnů. Nejdříve jsme byli zděšení tou částkou, ale když jsme se od známých dozvěděli, kolik za to platili oni, byli jsme ještě rádi.

Kolik platili vaši přátelé? Lišily se hodně tyto částky?

Docela ano. Jedni platili 20 tisíc, druzí 25 tisíc, další zase 26 tisíc. Pak nám dokonce jedna známá řekla, že by bývala platila s manželem 70 tisíc korun, ale že to nakonec vyřešili jinak a platili výrazně méně. Takže bych řekla, že je průměr okolo těch 25 tisíc korun.

Jak to vyřešili?

Mají velký pozemek, to je důležité zmínit. A aby neplatili za vyjmutí ze ZPF 70 tisíc korun, rozhodli se, že vyjmou jen část pozemku. A to tu, na které budou stavět, logicky. Stejně tak jsme to udělali i my. Nechci vám to tu prezentovat jako osvětu, ale i když se to zdá zřejmé, spousta lidí v našem okolí to nevěděla.

Pozn. redakce – půda, která bude trvale zastavěna stavbou, musí být vyjmuta ze ZPF. Není tedy nutné vyjímat celý pozemek, ale jen plochu pod samotnou stavbou.

Ještě se zeptám, jak velký je váš pozemek?

Náš pozemek je velký 842 m2 a nechali jsme si vyjmout jen přibližně 180 m2.

  • Cena za vyjmutí 842 m2 = 86 759 Kč
  • Cena za vyjmutí 180 m2 = 18 547 Kč

Jak dlouho jste na vyjmutí ze ZPF čekali?

Nevzpomenu si přesně, jak dlouho to trvalo. Nicméně vím, že jsem s paní z odboru životního prostředí volala, a když jsem jí řekla, že stavíme dřevostavbu, byla zaražená. Řekla mi, že si s tou naší žádostí pospíší, protože ví, že dřevostavby jsou vždy postavené rychleji. Tak jsem byla potěšená, že nebudeme muset na vyjádření čekat měsíce.

A co kdybyste pozemek nevyjmuli ze ZPF?

V první řadě bychom nedostali nejspíš ani stavební povolení. A v případě, že bychom dostali stavební povolení, ale neuhradili platbu za vyjmutí pozemku ze ZPF, druhý zádrhel by nastal u dokončení stavby. Nezkolaudovali bychom.

Mockrát děkujeme paní Janě za cenné informace, které poskytla stavebnímu portálu Dřevostavitel. Ať se vám v novém domě krásně žije.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
26.07.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

1

Stavební povolení a dotčené orgány státní správy (DOSS): poklad je v dokladu
Obeslat a obeznámit všechny příslušné DOSS (dotčené orgány státní správy), to je docela oříšek. Poradíme vám, jak to zvládnout se ctí a v co nejkratším termínu.

Nenašli dostupný pozemek, a tak si postavili dům na louce. Bydlí bez sousedů a mají svět na dlani
Jelikož nesehnali ideální stavební parcelu, rozhodli se pro koupi velké louky nad městem. Viděli v tomto rozhodnutí samá pozitiva, nicméně po pár týdnech pocítili pravý opak.

Moderní rodinný dům na klíč (5kk) pro velkou rodinu se vejde i na malý pozemek. Cena začíná na 2,5 mil.
Vsadilo na něj už mnoho rodin, a proto najdete v článku i fotky realizovaných domů po České republice, půdorys i aktuální cenu.

Pavel: „Stopoval jsem stavbu domu na hodinkách. Za 1,5 hodiny jsme měli kde bydlet.“ Získali jsme videozáznam
Stavební firma dojela na pozemek s celým domem i střechou a podívaná začala. Silné zážitky si odnáší nejen samotní majitelé, ale i všichni lidé z vesnice, kteří onoho úterního dopoledne nemuseli být v práci.

Mapa upozorňuje na místa, kde se stavba nebo pořízení domu dodatečně prodraží
Koupě nevhodného pozemku může přinést problémy. Od práce navíc až po značné navýšení nákladů. Přinášíme vám mapu, která napoví, kde pozemek ani dům raději nekupovat.

V padesáti si postavili menší dům (83 m2) bez radiátorů a se zahrádkou. „Jsme celoročně jako na chatě,“ pochvalují si majitelé od Brna
Jitka a Zdeněk si nechali postavit menší bungalov 4+kk na stáří nedaleko Brna. Stavbu chtěli stihnout dokončit do padesátky. Kde získali krásný pozemek, proč se jim protáhl začátek stavby a jaké si zvolili vytápění? To vše se dozvíte v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele.

Radim a Monika si koupili pozemek bez přístupové cesty. Kvůli své naivitě skončili u soudu
Mladý pár si kvůli ceně pořídil pozemek bez přístupové cesty. Jaké problémy může tato absence cesty znamenat, se v plné míře ukázalo až po čase.

Pozemek si koupili napůl s kamarádem. Průběh výstavby dvou domů ale nabral nečekaných obrátek
Nápad dobrý, realita odlišná. Pan majitel vsadil na dřevostavbu, zatímco jeho kamarád se rozhodl pro zděný dům. V lokalitě, kde koupili parcelu, šel první majitel s výstavbou domu ze dřeva do určitého rizika.

Za ublížení krtkovi hrozí pokuta desítky tisíc korun. Kristýna nám dala tipy, jak se ho šetrně zbavit
Krtka na zahradě nechce nikdo. Jak se ho ale zbavit a neplatit přitom tučné pokuty? Pokud byste totiž krtka úmyslně zabili nebo mu ublížili, dopustili byste se přestupku a mohla by vám být udělena pokuta až do výše několika desítek tisíc korun.

Mapa ukáže, kolik stojí pozemek podle BPEJ. Zelená místa napoví, kde jsou nejlevnější pozemky v Česku
Je zcela běžné, že někteří majitelé platí až pětinásobné poplatky za vyjmutí svého pozemku ze ZPF oproti jiným vlastníkům pozemku o stejné výměře. Některé oblasti v Česku mají totiž vysokou bonitu půdy a právě ta je jedním z nejdůležitějších faktorů při určování ceny.