HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nechtěli nic podcenit. Na návrhu se podílely téměř všechny profese a výsledkem je dům bez jediné chyby

Když si rodiny navrhují dům, snaží se myslet na všechno. Nicméně ne vždy se jim podaří vychytat všechna slepá místa. Majitelé dnešní dřevostavby se však na proces výstavby pečlivě připravili. K návrhu domu přizvali designéry, externí projektanty, energetického specialistu, zahradní architekty a to není zdaleka vše. Podívejte se na jejich překrásnou energeticky úspornou dřevostavbu ve fotogalerii.


Energeticky úsporná dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Investice do bytu či do domu?

Manželé bydleli původně v menším pražském bytě s dispozicí 2+kk. Jakmile zjistili, že se jejich rodina rozroste o dalšího člena, chtěli si pořídit větší bydlení. Nejdříve zvažovali investici do většího bytu, nicméně aktuální ceny je velmi odradily. Rozhodli se proto, že budou raději investovat do úplně nového domu se zahradou. Neměli však vůbec žádnou představu o vzhledu či dispozici domu, a dokonce ani vyhlídnutý pozemek. Všechno se však změnilo během jediného dne.

Neváhali a zavolali

Někteří zájemci o dům hledají urputně pozemek celé měsíce, dnešnímu sympatickému páru to však šlo jako po másle. Vyšli si na procházku a parcela jim, s trochou nadsázky, spadla do klína. V restauraci, kam se šli najíst, bylo náhodou telefonní číslo na prodej pozemku. A tak si rovnou sjednali schůzku. Byli mezi prvními, kteří si v dané lokalitě pozemek vybrali.

Přece nebudeme čekat

Věděli, že budou prodávat byt, a tak potřebovali mít nový dům postavený rychle. Jejich rodiče stavěli klasický zděný dům, a jim tak bylo jasné, že takhle dlouho čekat nechtějí. Na podzim se tedy plánovali vydat cestou výstavby základové desky pro dřevostavbu, přičemž hrubá konstrukce se měla začít stavět na konci téhož roku. To se ovšem protáhlo kvůli stavebnímu povolení a začalo se až v březnu.

Dokonalá souhra

Jakmile měli manželé zajištěný pozemek a oslovenou stavební společnost, kladli si otázku, zda postavit typový či individuální dům. Byť hledali (každý zvlášť) dokonalý projekt, kterým by se mohli inspirovat, ve finále došli se stejnými výsledky. Neřešili, jak bude dům vypadat zvenku, zaměřili se hlavně na vnitřní dispozici. To, jak dům vypadá a funguje uvnitř, jim přišlo důležitější. Našli jeden projekt domu, u kterého se jim líbilo všechno – otevřený obývák, dispoziční uspořádání, velikost místností atd. Nicméně to nebyla dřevostavba, o které tolik snili.

Změnu? A proč ne?

I když si manželé vybrali projekt zděného domu, stavební firma jim dokázala vyhovět a celý projekt překreslila. Zároveň také firmě nadiktovali několik úprav dispozice, přes které nejel vlak.

V žádném případě nechtěli WC dohromady s koupelnou, v rámci projektu to tedy rozdělili. Přáli si také větší technickou místnost, než byla původně v půdorysu. Nakonec tedy získali individuální dřevostavbu přesně na míru.

Velký rodinný dům 5+kk má užitnou plochu cca 178 metrů čtverečních a nabízí pohodlný prostor pro život rodiny s dětmi. V přízemí se nachází velké vstupní zádveří a chodba, odkud se dále dostanete do technické místnosti, koupelny, na samostatné WC, do šatny, ložnice a velkého obývacího prostoru, který v sobě spojuje obývák s krbem a kuchyni se spíží a jídelnou. Z obýváku se dá vyjít ven na terasu a také odsud vede schodiště do patra. V podkroví jsou pak tři pokoje (pracovna a dva dětské pokoje), dvě koupelny, samostatné WC a šatna. Na detail půdorysu se můžete podívat v naší fotogalerii.

Energeticky úsporný dům s moderními technologiemi

Oba majitelé jsou velkými fanoušky moderních technologií. Věděli proto, že technologie rozhodně budou součástí jejich nového domu. Nechali si dokonce doporučit energetického specialistu, který jim pomohl vybrat takový systém vytápění, který bude využívat maximálního potenciálu jejich domu.

V dřevostavbě mají nainstalované tepelné čerpadlo vzduch-voda (ceny tepelných čerpadel ve variantě vzduch-voda si můžete srovnat zde), elektrické podlahové vytápění ovládané přes wi-fi, klimatizaci a rekuperaci. Mimo to vsadili i na venkovní žaluzie a energeticky úsporná okna, aby si mohli zažádat o dotaci. Na jejich technickou místnost se můžete podávat ve fotogalerii.

Do zahrady se majitelé rozhodli investovat více než půl milionu

V neposlední řadě si nechali vyhotovit projekt od známého zahradního architekta. Kromě praktických záležitostí v podobě vlastního zdroje pitné vody (nechali si vyhotovit 50m hloubkový vrt) mysleli i na místo pro trvalky, stromy, skleník, louku plnou květin a ovocný sad. Byť byl už samotný návrh zahrady poměrně nákladný, realizaci takové zahrady jim pak realizační společnost (zahradníci) nacenila na více než půl milionu korun.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
20.10.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Mladá dvojice si šla koupit rodinný dům za 120 000 Kč. „To je jediný dům, na který máme peníze,“ říká
Jak mají dnes mladí lidé postavit rodinný dům, když se ceny těchto domů vyšplhaly do kosmických výšin? A jaká je aktuální reálná cena za bungalov 4+kk či 5+kk?

Šance pro mladé rodiny – středně velký bungalov pořídí nově za 3,7 mil. na klíč (se vším všudy)
V dnešním článku vám představíme cenově dostupný rodinný dům, který za necelé 4 mil. korun postavíte do fáze na klíč. Stejně tak vám poradíme s cenově nejvýhodnějším vytápěcím systémem a podělíme se o několik praktických „vylepšováků“.

Na trhu je nový rodinný dům na patro (163 m2). Ocení ho především rodiny s nadanými dětmi
U některých rodinných domů se na dětské pokoje trochu zapomíná a navrhují se s minimálními rozměry (s plochou obvykle kolem 10 m2). Nový rodinný dům na patro je zcela jiný. Tady jsou děti na prvním místě.

Vytvořila si sama luxusní vizualizace a neplatila ani korunu. Katka si tak zařídila celý dům pár kliknutími myší
Katka si chtěla zařídit nový rodinný dům, který si s přítelem staví, ale vyhodit tisíce za pár vizualizací zavrhla. Našla však způsob, jak si vizualizace kuchyně, obýváku, ložnice, předsíně i koupelny vytvořit sama.

Za cenu bytu v Praze si postavili nový bungalov. Mají zahradu, tři ložnice, garáž, spíž a obrovský obývák
Původně nechtěli vůbec stavět rodinný dům a v myšlenkách měli jen velký prostorný byt. Ale kdo by si pořizoval byt, když za stejné peníze může mít vlastní zahradu, velký obývák, tři ložnice, prostornou spíž, garážové stání, a navíc garáž pro vlastní motorky?

Místo rekonstrukce starého bytu si postavil rovnou nový dům. Za stejné peníze bydlel do 3 měsíců ve vlastním
Majitel moderní dřevostavby dnes už jen s úsměvem vzpomíná na dobu, kdy si myslel, že je pro něj stavba vlastního domu nereálnou záležitostí. Rozpočet na rekonstrukci bytového jádra vycházel velmi podobně jako rozpočet na typový rodinný dům, který našel na internetu.

Manželé se čtyřmi dětmi si postavili nový dům na vysočině. Ukrytá lokalita jim umožnila stavět mezi stromy
Za rodinný dům na venkově zaplatili značku pálku. Luxusní dřevostavbu postavili na pozemku o ploše pouhých 418 m2. Fotky z interiéru najdete ve fotogalerii.

„Realitní kancelář na mě nastražila past a připravila mě o milion,“ varuje před novým nešvarem majitelka
Paní Marie pochází z Vysočiny, kde před několika lety zdědila rodinný dům. Po nějaké době se rozhodla s manželem přestěhovat jinam.

KVÍZ: Za kolik dnes postavíte rodinný dům? Cenu některých typů nejspíš neuhodnete
Troufnete si pustit se do nového kvízu, který odkrývá ceny rodinných domů na klíč? V nabídce jsou bungalovy, přízemní domy, vily i masivní dřevostavby. Pokud správně odpovíte, dozvíte se o daném domě nové exkluzivní informace, které vás zavedou až za stavební firmou.