HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mladá dvojice si šla koupit rodinný dům za 120 000 Kč. „To je jediný dům, na který máme peníze,“ říká

Není tady tak náhodou trocha prostoru k zamyšlení? Jak mají dnes mladí lidé postavit rodinný dům, když se ceny těchto domů vyšplhaly do kosmických výšin? V bytě bydlet nechtějí, ale na vlastní bydlení také všichni (finančně) nedosáhnou. Dozvěděli jsme se, jak na sociálních sítích reaguje mladá generace na ceny typových i individuálních projektů, a také, jaká je aktuální reálná cena za bungalov 4+kk či 5+kk.


Aktuální cena rodinného domu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef V. (se souhlasem)

Z čeho si dělají mladí legraci? Vysvětlení

Na sociálních sítích, jako je Facebook, Instagram či TikTok, se začala šířit krátká (30s) videa, známá také jako Reels. Na těchto videích se lidé vžijí do role páru či jednotlivce, který si jde vybírat svůj typový rodinný dům. Nezavítají však do sídla stavební firmy, nýbrž do známých hobbymarketů. Tam chodí od jednoho zahradního domku ke druhému a ukazují prstem na cenu. Následně si podají ruce a shodnou se na skutečnosti, že tohle je jediný „rodinný dům“, který si v dnešní době mohou dovolit. Podívejte se na ceny těchto domků, nad kterými se baví celý internet ve spojitosti s virálním vtipem. Ideální příklad takového obsahu najdete v závěru článku, kdy je ve scénáři ovšem drobná změna (nejedná se o zahradní domky, ale o dětské domečky na hraní).

Nejlevnější zahradní domky dokonce seženete za pár desítek tisíc (aktuální ceny najdete tady). Není divu, že tato vtipná videa vyvolala takový rozruch.

Vlastní bydlení jako zažitý trend Čechů

Češi chtějí mít zarytě to své. Svůj dům, svoji zahradu, svoji garáž, svoji terasu. Máme to v povaze? Téměř nikde na světě se s takovým chtíčem a silné touze po vlastním bydlení nesetkáte. Myšlenka bydlení v podnájmu se nám podle statistik příliš nelíbí, a tak jsme ochotní dát vysoké částky za vlastní rodinný dům. Ku příkladu v Americe je zcela běžné, že rodiny bydlí celý život i po následující generace v nájemních bytech.

Důležitým aspektem je samozřejmě cena nemovitostí, která je u nás velmi vysoká (viz článek níže). Věděli jste, že jsou Češi ochotní vložit až 61 % svých příjmů jen do bydlení? V zahraničí se toto procento pohybuje nanejvýš okolo 30 %. 

Byt 3+1 za 2 miliony Kč a celý rok léto. Češi skupují nemovitosti na Kanárech

Patrové domy jsou passé. Mladí volí častěji bungalovy

Ne že bychom se chtěli neustále ohánět statistikami, ale přece jen. Určitě jste postřehli, že nové zástavby jsou plné moderních bungalovů s bílou fasádou a antracitovou (černou) střechou, nebo ne? Bungalov si volí většinou páry, které celý život vyrůstaly v patrovém domě. Někdo tomu říká praktické bydlení, někdo naopak tvrdí, že je to jen lenost lidí chodit do patra. Pravdou je, že mnohdy jsou domácnosti limitovány regulativy dané zástavby a dalšími faktory. Z hlediska praktičnosti jsou bungalovy skvělou volbou pro lidi, kteří zde plánují žít celý život (i na stáří).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Porovnání cen bungalovů v horizontu téměř 25 let

Pokládáte si otázku, kolik stál stejný dům (bungalov – dřevostavba) o užitné ploše 100 m2 s dispozicí 4+kk před několika lety? V odstavci níže najdete odpověď. Za důležité považujeme také zmínit, že povědomí o dřevostavbách v posledních letech velmi rychle roste a s ním i cena. O nárůstu počtu postavených dřevostaveb si můžete přečíst v souvisejícím článku níže.

Mezi lety 2000 až 2005 se ceny dřevostaveb pohybovaly v nižších relacích, průměrná cena bungalovu (dřevostavby) o velikosti 100 m2 byla zhruba okolo 2 milionů Kč. Ceny postupně rostly, zejména kvůli zvyšujícím se nákladům na stavební materiály a práci. Vlivem ekonomické krize a následného oživení se ceny stabilizovaly a poté opět pomalu rostly. V období let 2016 až 2020 zaznamenal trh výraznější růst cen nemovitostí obecně. Průměrná cena bungalovu (dřevostavby) vzrostla na 3,5 až 4,5 milionu Kč. Kvůli pandemii, narůstajícím nákladům na materiály i práci a také zvýšené poptávce se ceny v následujících letech opět výrazně zvýšily. Průměrná cena se pohybovala mezi 4,5 až 5,5 miliony Kč.

Rok 2024: Podle aktuálních odhadů a trendů by ceny mohly stagnovat nebo mírně růst, zejména u nových a energeticky úsporných staveb. Aktuální průměrné ceny (do konce června 2024) se dozvíte níže.

Každý den v ČR vyroste více než jedna kvalitní dřevostavba. Známe průměrné ceny

Kolik aktuálně stojí bungalov 4+kk?

V rámci průzkumu jsme porovnávali typové bungalovy na klíč navržené sloupkovou konstrukcí (prefabrikace) v nízkoenergetickém standardu. V ceně není započítaná cena za základovou desku, nicméně už je zohledněno a přičteno DPH.

V rámci typových projektů se průměrně navrhují bungalovy 4+kk s užitnou plochou 101 m2. Cena takového bungalovu se poté pohybuje okolo 4 158 400 Kč, přičemž cena za 1 m2 užitné plochy rodinného bungalovu ze dřeva činí cca 41 320 Kč.

Cenově dostupné rodinné bungalovy s dispozicí 4+kk vícera českých stavebních firem si můžete prohlédnout níže.

Přejít do katalogu →

Kolik aktuálně stojí bungalov 5+kk?

Parametry porovnávání cen zde byly stejné jako v případě bungalovů s dispozicí 4+kk.

V rámci typových projektů se průměrně navrhují bungalovy 5+kk s užitnou plochou 130 m2. Cena takového bungalovu se poté pohybuje okolo 4 987 700 Kč, přičemž cena za 1 m2 užitné plochy rodinného bungalovu ze dřeva činí cca 39 038 Kč. Jak si můžete povšimnout, cena za 1 m2 klesla. A tak by to pokračovalo i v případě, kdybychom se rozhodli provést průzkum bungalovů s dispozicí 6+kk.

Cenově dostupné rodinné bungalovy s dispozicí 5+1 vícera českých stavebních firem si můžete prohlédnout níže.

Přejít do katalogu →

A čemu se divíme?

Vraťme se k hlavnímu bodu dnešního článku. Konceptu virálního vtipu se vlastně nemusíme ani divit. Některé zahradní domky jsou totiž natolik velké, že připomínají klasické tiny housy, které jsou fenoménem poslední doby. Prohlédněte si tyto větší zahradní domky i s jejich aktuálními cenami zde. Třeba domem paní Lucie na Ostravsku, se kterou jsme vedli rozhovor koncem roku 2023, se můžete inspirovat níže.

Dům za 1,1 mil. si Lucie postavila na rodném Ostravsku

Vydáno dne:
28.05.2024

Photocredit: Josef V. (se souhlasem)

2

Mladí bez úspor chtějí bydlet ve svém. Jaké mají možnosti při dnešních cenách? Kompletní návod a výpočet
Ceny bydlení jsou opravdu vysoké a mnoho lidí tak přišlo o sen mít vlastní nemovitost. Cesta však stále existuje. V následujícím článku si názorně ukážeme, jak si i mladý manželský pár s průměrným příjmem může pořídit vlastní bydlení bez dlouhé hypotéky.

Bungalov pro čtyřčlennou rodinu (105 m2). Co vše je zahrnuto v ceně domu na klíč?
Plánujete začít stavět vlastní dům a hledáte kvalitu, cenu a především inspiraci? Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 4+kk.

Nový bungalov nabírá na popularitě. Díky malé zastavěné ploše ušetří rodiny na ceně pozemku
Díky malé zastavené ploše domu můžete investovat do menšího a levnějšího pozemku, a ušetřit tak statisíce korun. Jaká je finální cena?

Navzdory radám svých rodičů si nakonec u Brna postavili bungalov 4kk ze dřeva
Mladí manželé odešli z pronajatého bytu kvůli svému pronajímateli, načež si chtěli postavit rodinný dům, o kterém odjakživa snili. Během navrhování projektu však dostali mnoho nevyžádaných rad nejen od svých rodičů, ale i od svého okolí.

32 m2 vyměnili za moderní bydlení. Mladý pár s dítětem našel úspornou cestu, jak postavit dům
Jejich příběh se dotýká většiny mladých rodin, které se v dnešní době snaží utéct z nájmu a postavit si rodinný dům. Pavlína s Dominikem však po pár měsících usilovného snažení našli malou skulinku.

Bungalov do U (4kk) si zamilovaly mladé rodiny. Mají soukromí i bez plotu
Jakmile majitelé obdrží povolení k užívání stavby (dříve kolaudaci), nezbude jim dostatečný obnos peněz pro realizaci plotu. Kvůli tomu vidí do jejich zahrady každý kolemjdoucí a soukromí zmizí lusknutím prstu.

Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad
Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat.

Stylově řešená dispozice bungalovu (4kk) přesvědčila desítky rodin. Na jeho cenu dosáhne i střední třída
Noví majitelé byli vždy uchváceni dvěma terasami, které tento typový dům nabízí. Na jednu z nich se dostanete z ložnice, dětského pokoje a velkého obýváku propojeného s kuchyní a jídelnou ve středu rodinného domu.

Češi jako jediní dají až 60 % svých příjmů za bydlení. V zahraničí si vystačí jen se 30 %
Jsme hrdí, neustále nespokojení, milujeme pivo a také jako jeden z mála národů tíhneme k vlastnímu bydlení. V zahraničí už by si přitom dávno ťukali na čelo. Je pro nás dostupné bydlení minulostí?