HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Manželé se čtyřmi dětmi si postavili nový dům na vysočině. Ukrytá lokalita jim umožnila stavět mezi stromy

Majitelé překrásné dřevostavby měli co dělat, aby se vešli do plánovaného rozpočtu na dům. Pro sebe a své čtyři děti chtěli jen to nejlepší, a to v podobě velkých prostor, přírodních materiálů, přírody na dosah ruky a klidné lokality. Svůj dům se tak rozhodli postavit na venkově přímo v božské přírodě. Novostavba byla dostavěná před rokem a kompletní výdaje rodiny rozhodně nespadají do standartní kategorie. Jejich pozemek však zaujímá pouhých 418 m2 a vy se můžete pokochat jeho okolím i interiérem domu ve fotogalerii.


Rodinný dům na vysočině
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Thierry Du Bois, v2com (se souhlasem)

Vsadili na lokální dodavatele

Manželé kladli důraz na ekologickou rovinu a využívání místních zdrojů, a podpora lokálních dodavatelů tak byla v jejich největším zájmu. Do svého domu se rozhodli mimo jiné pro pokládku masivních borových podlah, které se od klasických (nejčastěji kupovaných) vinylových podlah značně liší. Rozdílů je zde mnoho, především je nutno zmínit samotnou cenu, údržbu a strukturu povrchu. Aktuální přehled cen vinylových podlah na českém trhu najdete zde. Cenový skok s dřevěnými podlahami si můžete porovnat zde. Majitelé v případě materiálů nešetřili ani na venkovním dřevěném obložení či kuchyni.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Řeholnice si budují vlastní klášter. Po modlitbě jdou bagrovat a řezat motorovou pilou

Návrhu domu věnovali plnou pozornost

Při návrhu rodinných domů se majitelé často soustředí na uspořádání pokojů, výběr materiálů, volbu vytápění apod., což není vůbec špatně. Ba naopak. Málokdy však věnují pozornost velikosti a umístění oken, což umí velmi zamávat s tepelnou pohodou v letních i zimních měsících (tepelné ztráty rodinného domu).

Věděli, do čeho mají investovat čas, a výsledek přinesl své ovoce

Podobně jako mnoho jiných budoucích majitelů novostaveb i ti dnešní toužili po kompletně prosvětleném interiéru. Obávali se toho, že budou nuceni „zachraňovat situaci“ umělým osvětlením, a tak věnovali návrhu okenních otvorů velkou pozornost.

A trpělivost a čekání přinesly své ovoce. Jejich okna dnes umožňují nerušený výhled na okolní přírodu a maximalizují přirozené světlo prostřednictvím strategicky umístěných otvorů. Dům je tak prosvětlený, ovšem nikoliv přehřátý. Chytré řešení nabízí i světlíky, díky kterým je horní patro zalité přirozeným světlem a nabízí ideální prostředí pro dětský i pracovní prostor.

Centrální jádro domu připomíná kmen stromu

Přírodu chtěli mít za okny i uvnitř domu. Architekti a projektanti tak dali hlavy dohromady a vymysleli hotový masterpiece. Byť to byla pro stavební tým výzva, podařilo se jim skloubit konstrukční systém v podobě těžkého skeletu s požadavky majitelů domu. Rozhodli se, že v centrálním jádru objektu postaví knihovnu, která bude svojí konstrukcí symbolizovat kmen stromu. Integrovaná knihovna tak vytváří zajímavý designový kousek a zároveň slouží dvojímu konstrukčnímu účelu pro centralizaci schodiště, které spojuje suterén s druhým patrem.

Návrh domu přizpůsobili životnímu stylu

Majitelé věnovali svůj čas i navržení dispozice domu. Kladli si otázky (jak se říká) na tělo. Co rádi děláme? Co nás naplňuje? Kde v domě trávíme nejvíc času? Proč chceme stavět dům? Co je tím hnacím motorem?

Díky tomu dokázali lépe pochopit vlastní myšlenky a tužby, a mohli tak projektantům říct, co je pro ně opravdu důležité. Jedním z výstupů je např. „venkovní šatna“. Majitelé velmi rádi sportují, svůj čas věnují venkovním aktivitám a kolem těch se také točí celý jejich den. Z toho důvodu chtěli navrhnout nevytápěnou venkovní místnost (větší zádveří), kde by mohli odkládat veškeré sportovní náčiní. Přímý vstup z exteriéru do interiéru je tak doplněný o prostor pro outdoorové aktivity (s praktickým a funkčním designem vhodným pro všechna roční období).

Srdcem jejich domova není kuchyň, ale venkovní pokoj

Jak jistě víte, říká se, že srdcem domova bývá kuchyně, protože právě tady se nejčastěji schází celá rodina. Dnešní rodinný dům však poukazuje na výjimku. Na konci přízemí se na podélné straně domu klene prostorná stíněná veranda, která slouží jako třísezonní přístavba a umožňuje šestičlenné rodině užívat si venek a přitom zůstat „v suchu“ i při nepřízni počasí. Právě tady hraje rodina stolní hry, manželé zde tráví volné chvíle s knížkou a mnohdy se právě tady učí jejich děti do školy. Není nad krásné výhledy do přírody.

Stavba rodinného domu v lese

Zdá se vám, že naše dnešní dřevostavba stojí v lese? Nemusí to tak být. Nejen v České republice existují lokality, kde platí velmi přísné regulativy v případě kácení stromů na pozemcích. S podobným případem jsme se setkali i na návštěvě Natálie a Jakuba, kteří museli dodržet podmínku zastavitelnosti své parcely o velikosti 4 000 m2 pouhých 10 %, a původní vzrostlé stromy tak nemuseli kácet. Na jejich luxusní zahradu se můžete podívat v souvisejícím článku.

Dům si postavili za Prahou a z obýváku mají výhled přímo do lesa. Mladý pár nás provedl svým domem

Pokud by tedy i dnešní stavba byla postavená v ČR, dotčené orgány státní správy (DOSS) si v takových oblastech budou nárokovat mnoho regulativů, které stavebníci musí dodržet. Pozemek šestičlenné rodiny je citlivě umístěn na vysočině (území v nadmořské výšce nad 200 m se zvlněným až členitým reliéfem, tvořeným různými typy hornin) obklopené hustým lesem v Saint-Gabriel-De-Brandon.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
05.10.2024

Photocredit: Thierry Du Bois, v2com (se souhlasem)

0

Našel dokonalý pozemek a starou horskou chatu proměnil ve vysněné bydlení
Prohlédněte si zdařilou rekonstrukci, která se málem nestala, kdyby se majitel pozemku vzdal při prvním nezdaru. Někdy se vyplatí zabojovat.

Barndominium aneb obytná stodola – vše o moderním bydlení ve venkovském stylu
Prohlédněte si relativně nový a unikátní koncept bydlení ve stodolách. Barndominium je v zahraničí velkým boomem.

Přeměnili 90letý dům na vícegenerační bydlení. Tchýni šoupli do garáže
Trápí vás bydlení? Nevíte jak našetřit na dům? A zvážili jste už vícegenerační bydlení?

„Srub se ukázal jako nejdostupnější varianta bydlení,“ pochvaluje si mladý pár své rozhodnutí
Mladý pár si nedaleko Brna postavil (z části svépomocí) srubový dům. Po cestě narazil na mnoho překážek, přičemž za největší pokládají náročný boj s obcí. Ta jim stála v cestě od samého počátku plánování a byla velmi nekompromisní.

Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad
Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat.

Bydlení mužů a žen je nesrovnatelné. Jak by vypadaly domy, které by navrhoval(a) jen on či ona
Rozdíly mezi bydlením mužů a žen jsou často předmětem debat a úvah. Jak si interiér svého budoucího domova představuje ona a jak naopak on? Na velké rozdíly jsme poukázali v dnešním článku.