HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Šance pro mladé rodiny – středně velký bungalov pořídí nově za 3,7 mil. na klíč (se vším všudy)

Vyjdete ze školy, nemáte příliš naspořeno a rádi byste začali život „dospělých“. Založit rodinu a vytvořit pro ni bezpečné zázemí je v dnešní době (finančně) náročné a málokterý mladý pár ví, jak začít. V dnešním článku vám představíme cenově dostupný rodinný dům, který za necelé 4 mil. korun postavíte do fáze na klíč. Stejně tak vám poradíme s cenově nejvýhodnějším vytápěcím systémem a podělíme se o několik praktických „vylepšováků“.


Středně velký bungalov pro rodinu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Ujistěte se, že je dům opravdu pro vás

Bungalov s dispozicí 4+kk má zastavěnou plochu 117 metrů čtverečních a užitnou plochu 94 metrů čtverečních. Pro vaši představu se jedná o stavbu pravidelného obdélníkového tvaru. Dokonale bude odpovídat požadavkům 3–4členné rodiny. Dispozici si samozřejmě můžete upravit podle libosti (např. z jednoho pokoje vytvořit pracovnu či pokoj pro hosty). Dřevostavba je postavená sloupkovým konstrukčním systémem (2by4), tudíž je samotná výstavba provedena přímo na staveništi (o realizaci se více dozvíte níže v článku). Pojďme si říct to nejdůležitější o dnešní dřevostavbě. Fotky již realizovaného typového projektu naleznete v galerii níže.

Město vs. dědina

Svým vzhledem se bungalov čtvercového tvaru hodí jak na vesnici, tak i do města a lze ho upravit téměř jakkoliv. Co to pro vás znamená? Pokud se vám například nelíbí orientace oken vůči světových stranám, stačí si říct. To stejné platí pro kombinaci vytápěcího systému, volbu krytiny nebo velikosti místností.

TIP redakce: Za vhodné ke zvážení osobně považujeme zvětšení technické místnosti. Ať už na úkor koupelny nebo formou rozšíření celé podélné strany domu o 1 metr (tzn. rozměry dřevostavby by nebyly 8,5 x 13,1 metrů, ale 8,5 x 14,1 metrů). Tím pádem byste měli větší technickou místnost a s ní i WC a ložnici.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Na 94 m2 se toho vejde opravdu mnoho

U vstupních dveří se (hned vedle zádveří) nachází samostatná toaleta a technická místnost. Na toto zádveří navazuje protáhlá chodba, ze které se posléze dostanete do všech dalších místností. V pravé části domu jsou dva dětské pokoje navržené tak, aby tam mohly být v budoucnu instalovány vestavěné skříně. Uprostřed domu je situovaná ložnice a naproti přes chodbu naopak koulena s WC, sprchovým koutem i vanou. V levé části domu je poté hlavní obytná část spojující obývací pokoj, kuchyni do U a velkou jídelnu. Stejně tak je zde i vstup na venkovní terasu.

Vytápění bungalovu zajímá snad všechny

Peníze, které dáte do vytápění vašeho rodinného domu, jsou vždy až na prvním místě. V tomto případě se nabízí možnost vytápění podlahovým teplovodním systémem napojeným např. na plynový kotel, který by zároveň ohříval i TUV (teplá užitková voda). Případně také můžete vytápět pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda s podlahovým teplovodním topením či téměř jakýmkoliv jiným systémem vytápění. Velmi záleží na osobních preferencích. Abychom vám výběr usnadnili, zde si můžete porovnat ceny tepelného čerpadla vzduch-voda a zde naopak aktuální ceny plynového kotle. Kombinovaný systém si dobře promyslete. A pokud je to pro vás španělská vesnice, možná by vám mohl být nápomocný článek níže.

Srovnání cen a nákladů za vytápění. Navštívili jsme 44 domácností a zeptali se majitelů

Tento dům vám firma nepostaví v hale. Budete přímo u toho

Celá výstavba dřevostavby systémem two by four se odehrává přímo na staveništi. Podle aktuální potřeby je navážen materiál, jenž se co nejrychleji zpracovává.

Dřevěný materiál je naimpregnován, zejména pak spodní práh obvodových stěn, který se pomocí závitových tyčí a chemické kotvy umístí v prostoru budoucí obvodově stěny, případně příčky. K tomuto prahu jsou pomocí spojovacích prostředků v pravidelném rastru kotveny sloupky, na něž z horní části nasedá pásnice.

Celý takto vytvořený rám dřevostavby je zavětrován úhlopříčným uložením z vnější strany obvodových stěn. Nejprve se tak děje za pomoci prken, po vytvoření kompaktního obvodového rámového systému jsou diagonály nahrazeny velkoplošným konstrukčním materiálem (např. sádrovláknitými deskami). Na horní pásnici se buď ukládá stropní nosník (a dále se pokračuje obdobným způsobem jako u přízemního patra dalším poschodím) nebo se zde uloží již střešní konstrukce – například příhradového typu – která se zaizoluje a zastřeší.

Cena moderního bungalovu 4+kk

Průměrná cena dřevostavby 4+kk o užitné ploše 94 m2 se pohybuje od 2.925.000,- Kč do 3.744.000,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je bez DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska. Stejně tak je potřebné sehnat si stavební pozemek. K tomu vám může pro začátek posloužit katastr nemovitostí.

A kolik stojí základová deska?

Cena základové desky, kterou by vám pravděpodobně nabídla spousta stavebních společností, se pohybuje okolo 4 300 Kč/m2 včetně 12% DPH při výšce 0,2 m od upraveného terénu. Vy si ji ale můžete realizovat i svépomocí a ušetřit. Podrobný návod jsme pro vás připravili v rozhovoru níže.

Stavba dřevostavby krok po kroku 5. díl – Základová deska

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů s dispozicí 4+kk najdete v katalogu domů.

Seriál Nejoblíbenější domy v Česku

Zaostřeno na rodinné domy, které získaly nejvíce hlasů od našich čtenářů. Kompletní přehled těchto typových domů naleznete v soutěžním katalogu.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
11.07.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

2

Stavba dřevostavby systémem two by four
Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?

Češi volí nejčastěji 3 vytápěcí systémy. Srovnali jsme, který je nejvýhodnější
Energetické normy se zpřísnily, a mnoha domácnostem tak zkomplikovaly volbu vytápěcího systému do jejich rodinného domu. Které kombinace si Češi volí nejčastěji? V dnešním článku naleznete porovnání 10 různých kombinací.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Nový typový dům (135 m2) pořídí rodiny do 4,5 mil. včetně DPH. Zájemců o moderní projekt stále přibývá
Najdete tam čtyři ložnice, prosvětlený obývací pokoj a moderní kuchyni do U s výhledy do zahrady skrze prosklenou stěnu dřevostavby. Cena 4,5 mil. (s DPH) je jen třešničkou na tomto výborném dortu.