HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Za cenu bytu v Praze si postavili nový bungalov. Mají zahradu, tři ložnice, garáž, spíž a obrovský obývák

Původně nechtěli vůbec stavět rodinný dům a v myšlenkách měli jen velký prostorný byt, který by byl situovaný jen pár kroků od jejich práce. Ale kdo by si pořizoval byt, když za stejné peníze může mít vlastní zahradu, velký obývák, tři ložnice, prostornou spíž, garážové stání, a navíc garáž pro vlastní motorky? Majitelé si své rozhodnutí vychvalují a vy se v článku můžete podívat na jejich zařízený bungalov s dispozicí 4+kk.


Rodinný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Nájem nebyl to pravé ořechové

Manželé se dvěma dětmi a dvěma psy bydleli velmi dlouhou dobu v nájemním městském bytě. Oba byli pracovně zaneprázdnění a ani si neuvědomovali, jak čas letí a že po celou dobu bydlení v nájmu jim takový život vlastně vůbec nevyhovuje. Zatoužili mít svoje bydlení. Nemovitost, do které by mohli investovat. Ihned je napadlo koupit nový byt, na stavbu vlastního domu ani nepomysleli. Měli vlastní chalupu, a tak se jim příliš nechtělo pouštět se do další výstavby nového objektu. Začali se tedy poohlížet po nových investičních příležitostech. Jak už to ale bývá...

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Namísto bytu dům nebo vilu ve Středomoří

Úrokové sazby sice (lehce) klesají, ale ceny nemovitostí v Česku zůstávají vysoké, zejména ve velkých městech jako Praha nebo Brno. I garsonky se ve velkých městech často pohybují v řádech milionů korun. Mnoho Čechů tak začíná investovat raději do rodinného domu nebo ve výjimečných případech do zahraničních nemovitostí, kde mohou za stejnou nebo nižší cenu získat větší nemovitosti, například vily s bazénem v destinacích, jako je Itálie.

Investice do zahraničních nemovitostí, například ve Středomoří, jsou atraktivní nejen díky ceně, ale i díky možnosti pronájmu pro turisty. Tento trend roste, protože za cenu malé garsonky v Praze si opravdu pořídíte prostorný apartmán u moře nebo rodinnou vilu. Více jsme se o tomto tématu rozpovídali v článku níže.

Za cenu 1kk v Praze můžete mít vilu s bazénem v Itálii. Češi raději skupují nemovitosti v zahraničí

Pomocnou ruku podal majitelům tchán

Byty ve městě byly dost drahé, o čemž se majitelé během hledání na internetu velmi rychle přesvědčili. A to navíc s nutností další investice. Pár týdnů poté, co manželé téměř zahodili myšlenku nových investicí, za nimi přišel tatínek pana majitele. Nabídl jim pozemek, který stál naproti jeho domu a byl delší dobu nevyužívaný. Nad nabídkou a stavbou úplně nového domu tedy začali uvažovat. Tímto by jim odpadla větší část investice (koupě pozemku), a navíc by si mohli postavit dům podle svých představ. Chopili se příležitosti. Díky tomuto vřelému daru je vyšel nový dům levněji než koupě bytu. Nehledě na to, že je to samozřejmě mnohem pohodlnější a příjemnější bydlení.

A co dál?

Manželé, o kterých je dnešní příběh, nebyli jediní, kteří nevěděli, co dělat po koupi pozemku. Shánět projektanta? Architekta? Zařizovat terénní práce? Obrátit se na stavební úřad?

Úplně první byla na místě otázka konstrukčního systému rodinného domu, od kterého se odvíjel výběr stavební společnosti. A protože chtěli, aby to bylo rychlé, zavrhli zděné domy a začali pokukovat po dřevostavbách. Na internetu poté našli typový dům, díky kterému se spojili s firmou, která ho nabízí. A bylo vymalováno.

Možná se to týká i vás

Spousta stavebníků neví, jak postupovat při stavbě rodinného domu. Máme pro vás dvě rady a postup.

Začněte hledat stavební pozemek. Před koupí si od obce vyžádejte obecní regulativy (díky nim zjistíte, jaký dům na pozemku vůbec můžete postavit). Pokud budete s těmito pravidly určujícími vzhled rodinných domů v dané obci v pohodě, začněte hledat firmu. Rozmyslete si, jestli byste chtěli dřevostavbu nebo zděný dům a zavítejte na stavební veletrhy, kde získáte to nejcennější – osobní kontakt (usnadníme vám to – pokud uvažujete o dřevostavbě, tady je seznam firem v Česku). Jakmile si podáte s některou stavební společností ruku, jste „v suchu“. Stavební společnost vám bude pomáhat a říkat vám, jaké další kroky máte uskutečnit, komu zavolat, jaký materiál objednat na jaký termín apod.

Druhou radou je online kurz. Odstavec výše byl jen malou ochutnávkou toho, na co vás upozorní odborníci ve stavebnictví. Co všechno si po jeho ukončení odnesete, se dozvíte tady.

Inženýring byl krok správným směrem

Stavební firma vás nenechá ve štychu ani v případě vyřizování stavebního povolení. Této možnosti, které se odborně říká inženýring, využili i naši budoucí majitelé dřevostavby. Jak již bylo zmíněno, oba jsou velmi pracovně vytížení a na úřady by to tím pádem v úředních hodinách ani nestíhali. Navíc sami pořádně nevěděli, co jim musí poskytnout. Za nabídku firmy byli rádi. Kompletní vyřízení stavebního povolení trvalo půl roku s tím, že úřad všechny třicetidenní lhůty dodržoval přesně na den.

Je na čase kopnout do země

Stavební povolení je doma, na co máme ještě čekat? Poprvé se koplo do země v listopadu a už v květnu se majitelé stěhovali. S povolením tedy trvala stavba přesně rok. Samotná montáž domu však byla velmi rychlá. Z haly přivezli celé hotové stěny s osazenými okny a parapety. Ty se na místě už jen smontovaly a za dva dny dům stál. Na útulně zařízený rodinný dům se můžete podívat na fotkách níže.

Hurá na prohlídku domu

Bezbariérový bungalov o dispozici 4+kk poskytuje ideální zázemí pro tříčlennou rodinu. Dům má celodřevěnou garáž i kryté parkovací stání, které poskytuje krytý vstup do domu suchou nohou (v zimě navíc majitelé nemusí řešit škrábání skel u aut či ometání sněhu). Ze zádveří domu vedou dveře do technické místnosti a dále do chodby, ze které je přístup do všech ostatních místností. Napravo je pokoj dospívajícího syna, vlevo pak spíž, záchod, koupelna, pracovna a ložnice manželů. Hlavní část domu tvoří obytný prostor s kuchyňským koutem. Z obýváku vedou dveře na terasu. Na větší detail půdorysu a další fotky celého domu se můžete podívat v naší fotogalerii.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
22.09.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Rodinný dům za milion, nesolidní prodejci tepelných čerpadel a energetická chudoba – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, stručně a bez obalu – opět přinášíme ty nejzajímavější zářezy z minulého týdne. Uvařte si kávu, vyberte si články, které vás nejvíce zajímají, a jdeme na to.

Luxusní kamna v obýváku, škodlivá vlhkost v domácnostech a rodinný dům, který obdivuje celé Česko – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, krátce a na rovinu – přinášíme ty nejzajímavější zářezy z uplynulého týdne. Udělejte si kávu, dejte si cigárko a vyberte si články, které vás nejvíce zajímají.

Mladá dvojice si šla koupit rodinný dům za 120 000 Kč. „To je jediný dům, na který máme peníze,“ říká
Jak mají dnes mladí lidé postavit rodinný dům, když se ceny těchto domů vyšplhaly do kosmických výšin? A jaká je aktuální reálná cena za bungalov 4+kk či 5+kk?

Rodinný dům za 120 000 Kč, bydlení v Praze za hubičku a hypotéka zdarma – to jsou zářezy z minulého týdne
Šíření virálního vtipu o rodinném domě za 120 000 Kč, bydlení v Praze téměř za hubičku a vyřízení hypotéky zadarmo – to jsou zářezy z minulého týdne.

Cena šla dolů. Moderní rodinný dům na klíč pořídíte nově od letošního roku za 4,3 mil.
Vaší pozornosti by jistě neměla uniknout nová dřevostavba, která se v posledních týdnech dostává do popředí díky své snížené ceně. Vše ostatní ale zůstalo při starém.

Moderní rodinný dům na klíč (5kk) pro velkou rodinu se vejde i na malý pozemek. Cena začíná na 2,5 mil.
Vsadilo na něj už mnoho rodin, a proto najdete v článku i fotky realizovaných domů po České republice, půdorys i aktuální cenu.

Na trhu je nový rodinný dům na patro (163 m2). Ocení ho především rodiny s nadanými dětmi
U některých rodinných domů se na dětské pokoje trochu zapomíná a navrhují se s minimálními rozměry (s plochou obvykle kolem 10 m2). Nový rodinný dům na patro je zcela jiný. Tady jsou děti na prvním místě.

Vytvořila si sama luxusní vizualizace a neplatila ani korunu. Katka si tak zařídila celý dům pár kliknutími myší
Katka si chtěla zařídit nový rodinný dům, který si s přítelem staví, ale vyhodit tisíce za pár vizualizací zavrhla. Našla však způsob, jak si vizualizace kuchyně, obýváku, ložnice, předsíně i koupelny vytvořit sama.

Levné rodinné domy na klíč – přehled dostupných typových domů v Česku od 2,7 mil. korun
V článku najdete typové domy od českých firem, přičemž nejlevnější začíná na ceně 2,7 milionu korun. V seznamu je celkem 13 rodinných domů o různých dispozicích pro tříčlenné a čtyřčlenné rodiny.

KVÍZ: Poznáte, kde na světě stojí tyto domy? Málokterý Čech uhodne správnou odpověď
Ne všichni dokážou poznat typický rodinný dům z České republiky, na který v kvízu mimo jiné také narazíte. Zkuste správně přiřadit domy k severským státům a rozklíčovat hlavní prvky domů v jižních státech. Kromě Evropy zavítáme i do Ameriky, Asie a Afriky.