HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Místo rekonstrukce starého bytu si postavil rovnou nový dům. Za stejné peníze bydlel do 3 měsíců ve vlastním

Komu by se nelíbilo vyměnit panelákový byt za vlastní dům se zahradou, terasou a s velkým obývákem? Majitel moderní dřevostavby dnes už jen s úsměvem vzpomíná na dobu, kdy si myslel, že je pro něj stavba vlastního domu nereálnou záležitostí. Rozpočet na rekonstrukci bytového jádra vycházel velmi podobně jako rozpočet na typový rodinný dům, který našel na internetu. Malý byt tak vyměnil za bungalov 4+kk o užitné ploše 100 m2 a vy se můžete podívat na zabydlený interiér v galerii.


Rodinný bungalov 4kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Rekonstrukce bytu byla na stole. Ovšem ne dlouho

Podobně jako spousta jiných domácností se i (budoucí) majitel dřevostavby snažil najít nejrozumnější finanční řešení v otázce svého bydlení. Zpočátku mu přišlo jako nejlepší varianta rekonstrukce starého bytového jádra. Nicméně poté, co si vytvořil vlastní rozpočet na potřebný materiál, zjistil, že se šeredně mýlil. Cena rekonstrukce bytu se pohybovala v řádech milionů, a proto se rozhodl zajít mnohem dál. Byť nemá zatím děti, pustil se do plánování úplně nového domu. I přes mnohem vyšší hypotéku, kterou nyní má, se jedná o dobrou investici do budoucna. Navíc dnes bydlí na klidném místě v přírodě se zahradou a do města se dostane autem za 15 minut. Pokud by vás zajímaly aktuální statistiky ze segmentu rodinných domů (novostaveb) a panelových bytů v Česku, prohlédněte si fotografie níže.

Pozemek měl přímo před nosem

Hledání vhodného pozemku může být trnitá cesta, avšak pro budoucího majitele dřevostavby to byla doslova procházka růžovým sadem. Parcela, která mu spadla do klína, byla původně zahradou, jež patřila jeho pradědovi. Paradoxně majitel pochází přímo z této vesnice, a to dokonce z vedlejšího domu, kde bydlí jeho rodiče a kde vyrostl.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Řeholnice si budují vlastní klášter. Po modlitbě jdou bagrovat a řezat motorovou pilou

Životní volbu učinil podle kolegy z bývalé práce

Jakmile měl pozemek jistý, začal se poohlížet po stavebních firmách, které by mu dům zrealizovaly. Vedle zajištění potřebných financí a prodeje bytu tedy začal prověřovat, jaké jsou možnosti. Jako mnoho jiných domácností se i on rozhodoval mezi dřevostavbou a zděným domem (nad domem z pórobetonu neuvažoval). Impulz vydat se cestou dřevostaveb přišel od jeho kolegy z bývalé práce. Ten si totiž se svou ženou také postavil dřevěný dům.

Dobré reference jsou nejsilnější zbraní

Neotálel a svého bývalého kolegy se ptal na všechno – cena, průběh, reklamace, zádrhely apod. Ten mu s radostí předal své zkušenosti a zasvětil ho do celého průběhu spolupráce se stavební firmou. Jeho reference byly velmi pozitivní. A protože byl jeho kamarád na rozdíl od něj zkušený stavebník a sám se rozhodl pro dřevostavbu, tak i jeho rozhodnutí pro dřevostavbu bylo určitě správné.

V rámci volby montáže měl vícero možností

Když už byl rozhodnutý pro dřevostavbu, začal na internetu hledat vhodného dodavatele. Překvapivou zprávou pro něj bylo, že má vícero možností v případě volby montáže dřevostavby.

Zpočátku si myslel, že existuje pouze staveništní montáž, kdy vám postaví dřevostavbu přímo na místě z jednotlivých materiálů. O panelové montáži do té doby neslyšel (jednotlivé stěny domu vám zkompletují ve výrobní hale a na pozemek dopraví už v celku – zbývá jen jednotlivé stěny seskládat jako lego). A právě panelová montáž se mu natolik zalíbila, že se pro ni rozhodl. Místo zdlouhavé stavby klasického zděného domu přijede kamion s panely, jeřáb k sobě vše poskládá a dům bude rychle hotový.

Před investicí proběhla ještě malá prohlídka

O investici do dřevostavby byl přesvědčený, nicméně se chtěl ve své volbě utvrdit. Ze strany stavební firmy tedy přišla nabídka návštěvy (stejného) již postaveného typového domu. Procházel se po stavbě, všechno si prohlížel a dostal odpověď na spoustu dotazů. O měsíc později začali řešit projekt, například přesné rozvržení a rozměry koupelny, drobné úpravy dispozice apod.

Dům na klíč Klaret do 3,5 milionů – detaily půdorysu i fotografie stavby

Bez individuálních úprav se proces neobešel

Jediná zásadní změna v projektu je, že dveře do spíže umístili do zádveří, a tím pádem se ze spíže stala menší komora. Dále se trochu posunula stěna v koupelně, aby se tam vešla vana i se sprchovým koutem. Jinak se pan majitel držel toho, jak byl půdorys vyprojektovaný.

Typový bungalov má dispozici 4+kk a užitnou plochu 100 m2. Ze zádveří vedou dveře na samostatné WC, do komory a chodby. Z chodby se vstupuje do ložnice, dvou pokojů o výměře 12 m2 a koupelny s vanou, sprchovým koutem a WC. Naproti koupelně je vchod do prostorného obývacího pokoje s kuchyní a vstupem na terasu. Všechny detaily si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Všechno šlo jako po drátku

Projekt byl tedy odsouhlasený a stavební firma se společně s panem majitelem mohla pustit do práce. Stavební povolení bylo vyřízené přibližně za dva měsíce, základová deska na klíč poté byla zrealizovaná do dvou týdnů (+ doba potřebná na zrání a zatvrdnutí betonu).

Montáž domu proběhla na podzim a trvala včetně vazníkové střechy jeden den. Ráno přijel jeřáb, kolem základové desky se udělalo lešení a potom se začaly skládat panely. Následující týdny se pokračovalo v dalších pracích na domě. V půlce ledna byl dům připraven k předání.

Co slíbili, to také dodrželi

Celý proces tak trval rekordní tři měsíce, jak firma deklarovala. Protože se však pan majitel chtěl nastěhovat opravdu do hotového – včetně hotové terasy, terénních úprav (dlažba, parkovací stání) atd., tak samotné stěhování proběhlo až koncem léta. A vy se na stylově zařízený interiér můžete podívat na fotkách níže.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
29.09.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

4

Po šedesátce prodala starý dvougenerační dům a postavila si úspornou dřevostavbu na důchod
Paní Magda se po šedesátce rozhodla pro stavbu nového domu a za pár měsíců už se stěhovala. Jaké chyby udělala a čemu radí se vyvarovat?

Nový typový bungalov do L se staví ve velkém po celém Česku. Rodiny zaujala základová deska v ceně
Fotky z již postaveného typového domu najdete hned v následujícím odstavci, tak neváhejte tento žádaný dům prozkoumat zevnitř i zvenčí.

Oba jsou „panelákové děti“. Na stáří se rozhodli postavit si moderní bungalov navržený na míru
Oba vyrůstali v paneláku a v dospělosti vychovávali své děti v menším bytě. S přibývajícím věkem si však manželé čím dál více uvědomovali, že chtějí od života víc. Víc prostoru, víc svobody, víc výhledů do přírody. Rozhodli se tedy postavit vlastní dům.

Za 3,5 mil. na klíč. Nový bungalov konečně umožní bydlení mladým rodinám
V jednoduchosti je krása a při stavbě rodinného domu to v dnešní době platí dvojnásob. Alespoň u mladých rodin, které si ve velkém oblíbily bungalovy do obdélníkového tvaru s bílou fasádou a antracitovou střechou.

Typový bungalov 4kk pořídí rodiny od 2 mil. korun. Dvě koupelny, šatna, spíž i terasa jsou součástí návrhu
V dnešní době není pravidlem, že v každém návrhu rodinného domu narazíte na místnosti, jako je spíž, šatna nebo druhá koupelna. Dnešní bungalov zaujímá standardní užitnou plochu, díky čemuž je cenově dostupný i pro mladé rodiny. A díky chytře řešené dispozici získají majitelé právě zmíněné místnosti navíc.

Za cenu bytu v Praze si postavili nový bungalov. Mají zahradu, tři ložnice, garáž, spíž a obrovský obývák
Původně nechtěli vůbec stavět rodinný dům a v myšlenkách měli jen velký prostorný byt. Ale kdo by si pořizoval byt, když za stejné peníze může mít vlastní zahradu, velký obývák, tři ložnice, prostornou spíž, garážové stání, a navíc garáž pro vlastní motorky?

Typové domy s garáží – výběr nejoblíbenějších projektů v Česku od 3,3 mil. Kč (na klíč)
V mnoha případech nebývají garáže součástí typových domů a majitelé tak musí provádět individuální úpravy projektu, které finální rozpočet jen navýší o desítky tisíc.