HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Realitní kancelář na mě nastražila past a připravila mě o milion,“ varuje před novým nešvarem majitelka

Paní Marie pochází z Vysočiny, kde před několika lety zdědila rodinný dům. Po nějaké době se rozhodla s manželem přestěhovat jinam. Na inzerátu našli společně jiný dům, který se jim líbil a který se po delším zvažování rozhodli pořídit. Aby na něj získali finanční prostředky, rozhodli se prodat původní dům. Zprvu se zdálo, že vše proběhne bez problémů. Nakonec ale bylo všechno jinak a paní Marie přišla o poměrně značnou sumu peněz.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ilustrační foto: Jiří R. (se souhlasem)

Vše začalo velkým snem

Před časem paní Marie se svým manželem zjistila, že dům, ve kterém žijí už jim nevyhovuje. Byl pro ně zbytečně moc velký a jeho údržba pro ně byla stále náročnější. Vysoké byly také účty za energie. V neposlední řadě dojezdová vzdálenost do města se ukazovala s rostoucím věkem den ode dne jako stále větší problém. Rozhodli se proto pro velký krok, který svým způsobem reflektoval jejich společný sen. Odstěhovat se na důchod na poklidné místo někde v dojezdové vzdálenosti do města, do menšího přízemního domu bez schodiště. A tak začali věc řešit.

Když ptáčka lapali, hezky mu zpívali

Tak jako asi většina lidí, kteří chtějí pořídit nemovitost, začala paní Marie hledat v nabídkách na realitních serverech. Zde po nějaké době nalezli dům podle svých představ. Zajeli se na něj podívat a po zvažování a srovnávání s dalšími nabídkami se rozhodli, že dům je skutečně to, co hledají. Vzhledem k tomu, že nedisponovali většími úsporami, byli rozhodnuti starý vícegenerační dům, ve kterém v tu dobu žili, prodat. Za utržené peníze chtěli pořídit dům nový a to, co zbyde, nechat vnoučatům. Plán se zdál být perfektní a že by snad mohl nastat nějaký problém, si v tu dobu ani nepřipouštěli. Realitní kancelář, která zastupovala prodejce vyhlédnutého domu se nabídla, že jim s celou situací pomůže.

Advokát radí: Pozor na příliš levné novostavby

Tvrdé a drahé poučení

Realitní kancelář manželům nabídla, že jejich původní dům nabídne k prodeji. Jakmile bude prodán, využijí se peníze k pořízení nového domu. Cena, za kterou byl dům nabídnut do prodeje odpovídala místním tržním poměrům. Byla o přibližně milion vyšší, než cena, kterou stál nový vyhlédnutý dům. Vše šlo tedy podle plánu. Na dům se přijelo podívat poměrně velké množství zájemců, prodej však přesto nepochopitelně vázl. Nakonec se jeden ze zájemců rozhoupal a pro koupi domu se rozhodl. Podepsal rezervační smlouvu a vše se tak dalo do chodu. Realitní kancelář o této šťastné novině informovala paní Marii. Informaci ji však podala jako hotovou věc, jako by dům již byl prodán a jen se čekalo na peníze. Majitel nového domu, který měli manželé vyhlédnutý ale začal ve stejnou chvíli tlačit na pilu a realitní kancelář manžele upozorňovala, že se objevili další zájemci o tento nový vyhlédnutý dům. Hrálo se tedy o čas. Manželé stále ještě neměli peníze z původního prodeje, nechtěli si však nechat ujít nově vyhlédnutý dům. Podepsali proto ihned rezervační smlouvu na nový dům a složili nemalou zálohu, na kterou si půjčili peníze.

Ta chvíle, kdy se vše začalo kazit

Realitní kancelář však následně přišla se špatnou zprávou. Zájemce o koupi původního domu si to rozmyslel a z obchodu vycouval. Přišel tedy o složenou zálohu na základě rezervační smlouvy. Tato záloha na základě smlouvy propadla realitní kanceláři. To nebyl až takový problém. Problém však nastal v tom, že manželé již byli složením vlastní zálohy zavázáni ke koupi nového domu. Na zálohu si peníze půjčili od známých a nebyli schopni ji nijak jinak vrátit. Najednou se tedy ocitli uzamčeni v situaci a nevěděli, co dělat dál. Frustrace se začala prohlubovat, až přišla s nabídkou na spásné řešení sama realitní kancelář.

Realitní kancelář na bílém koni

Makléřka realitní kanceláře přišla s nabídkou na řešení, jak se situací naložit. Vysvětlila manželům, že původní dům, o který nový zájemce ztratil zájem by od nich byla ochotna odkoupit samotná realitní kancelář. Nabídla však cenu o milion korun nižší, než byla cena inzerovaná. Manželům se situace moc nelíbila, ale neviděli žádné jiné východisko. Vůči realitní kanceláři byli vázání smlouvou ještě na delší dobu a peníze, které měli půjčeny na složení zálohy za nově kupovaný dům, museli nutně v dohledné době vrátit. Neměli tedy na výběr a na tuto nabídku přistoupili. Realitní kancelář tedy dům od manželů za tuto poníženou cenu vykoupila, obchod proběhl a manželé za utržené peníze obratem koupili nový dům. Ten tedy získali. Avšak částka, kterou měli utržit navíc, zmizela v nenávratnu.

Dva miliony jsou hezké peníze

Příběh měl poměrně zajímavou dohru. Realitní kancelář původní dům nabídla na inzerát znovu. A to dokonce o dva miliony dráž, než byla cena, za kterou ji od manželů koupila. A do několika týdnů byl dům prodán. Všem tak přišlo zvláštní, že najednou šel prodej tak snadno a do té doby to byl takový problém. O tom, co se ve skutečnosti dělo v pozadí, můžeme jen spekulovat. Manželé se jednoznačně nachytali na vlastní chyby a nepozornost. Stálo je to ztracených milion korun. Vlastně možná dva. Rozhodli se proto podělit s ostatními o svůj příběh a varovat lidi, kteří se rozhodli pro podobný způsob prodeje a koupě nemovitosti, aby byli pozorní a nikdy neinvestovali peníze, které ještě nemají přijaty reálně na svém bankovním účtu.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
09.10.2024

Photocredit: Ilustrační foto: Jiří R. (se souhlasem)

1

Odhalte včas lži neseriózních realitních makléřů
Že ne každý realitní makléř je poctivý, to každý ví. Ale jaké triky používají? Ty nejčastější lži neseriózních makléřů najdete v našem článku.

KVÍZ: Nejhorší čeští kutilové všech dob. Poznáte fikci od reality?
I když jsou Češi šikovní a bezpochyby mají zlaté české ručičky, někdy se ne všechno podaří úplně podle plánu. Poznáte, která fotografie je skutečná a kde se jedná o fikci?