HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Život v bytě přeskočili a po vztahu na dálku se rovnou pustili do stavby domu. Čelili nejednomu problému

Vztahy na dálku nejsou v dnešní době ničím neobvyklým. Existuje mnoho způsobů, jak si mohou být partneři neustále nablízku, byť jsou odděleni stovkami kilometrů. Méně obvyklé je však dělat na dálku velká životní rozhodnutí, jako je třeba stavba rodinného domu. Nemluvě o skutečnosti, že nový bungalov byl úplně prvním společným bydlením mladé dvojice. Procházka růžovým sadem se rázem proměnila v trnitou cestu.


Stavba rodinného domu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Párkrát se viděli a najednou spolu staví dům

Paní majitelka byla zvyklá na život ve velkém domě, a tak ani neuvažovala nad trvalým bydlením v bytě. S partnerem se tedy dohodli, že kvůli soukromí a ceně, která byla téměř srovnatelná s koupí bytu, společné prozatímní bydlení v bytě přeskočí. Bohužel však nevěděli, co všechno je v následujících letech čeká.

Našli společnou představu?

I když ani jeden z nich v minulosti dům nestavěl, intuitivně věděli, co mají dělat, a tak neměli problém s logistikou, organizací ani managementem času. Náročné však bylo skloubit společnou představu ať už v rámci výběru typu pozemku, tvaru domu nebo zařízení interiéru. Začali tedy hledáním vhodného pozemku blízko města. Projeli spoustu míst, ale vždy se během konverzace vraceli k úplně první parcele, kterou navštívili. Bylo rozhodnuto.

Kupec pozemku nechtěl ustoupit

Jakmile se pro pozemek rozhodli, dlouho trvalo, než pozemek koupili. Jeho původní majitel si nemohl rozmyslet, jestli chce prodat pozemek v celku nebo ho rozdělit na dvě parcely. To mladý pár ale striktně odmítl a naštěstí jim ho nakonec prodal v celku. Bohužel zabralo toto hašteření asi půl roku.

Nechali na poli svou duši

Od koupě majitele zpočátku odrazovala především práce, která by tu byla. Ale protože je místo natolik očarovalo, zkousli to a začali kácet a vyklízet ještě dřív, než byl pozemek oficiálně jejich. Pozemek byl celý zarostlý lískami, které museli vykácet a následně vytahat kořeny ze země. Navíc tu stála polorozpadlá velká užitková budova, kterou museli vyklidit a nechat zbourat. Práce tu bylo opravdu dost. Nicméně znali tuto lokalitu a měli to tady rádi, okouzlila je krásná příroda a výhoda dostupnosti pro ně byla velmi podstatná.

Přípojky nejsou, je potřeba vymyslet provizorní řešení

Mladá dvojice si ani nestačila vydechnout po náročném vyklízení pozemku a už na ně za dveřmi čekal další problém. Parcela nebyla zasíťovaná. Veškeré přípojky si tam museli zařídit na vlastní pěst. Elektřina tam kdysi byla, pak se ale zrušila. Na pozemku zůstala jen stará kaplička, takže si na stavbu natáhli elektřinu od ní a následně si postavili vlastní nový sloupek. Co se týče vody, nebyl tam vodovod ani veřejná kanalizace, takže vsadili na vrt a na vlastní čističku.

Nastal rok 2021

A všichni víme, co se nejen v Česku dělo v roce 2021. Výstavba domu měla původně začít v roce 2020, pak se bohužel vše posunulo a začalo se mluvit o plánech na rok 2021. Z ročního zdržení byli majitelé poměrně nešťastní. Radost jim v těchto těžkých chvílích (paradoxně) udělalo rychlé vyřízení stavebního povolení. Díky tomu se jim podařilo předběhnout jiné domácnosti, které měly stavět před nimi. A protože bylo vše k realizaci základové desky připravené, hned dva týdny po získání povolení se tady poprvé koplo do země. Stavební firma dokonce stihla postavit hrubou konstrukci, nicméně se zbytkem si museli počkat.

Firma zasáhla ve velkém

Původní plán byl takový, že se dům začne stavět v dubnu a v září předá firma majitelům klíče. Kvůli pandemii se však plány změnily. Část stavební party byla z Ukrajiny. Montážníci běžně jezdí každý rok na červenec a srpen domů. Přes léto tedy v Česku nebyli a problém nastal, když chtěli v září přijet. Hranice byly zavřené. Majitelům tak stála hrubá stavba, naštěstí i s namontovanými okny, takže dovnitř nepršelo. Stavba stála dlouho. Teprve až v listopadu se firmě naštěstí podařilo sehnat ne jednu, ale rovnou tři náhradní party, které se na dostavění domu vrhly ve velkém. Hotový dům jim nakonec předali v prosinci, což byla neuvěřitelná rychlost. Nastal však další zádrhel. Nemohli se nastěhovat.

Světlo na konci tunelu pohaslo

Se stěhováním museli majitelé ještě počkat. Stále sem nebyla přivedená elektřina, na kterou ve finále čekali další tři měsíce. Byla zima a elektrikář majitelům říkal, že nemůže pracovat s kabely, když je méně jak 10 stupňů. A zima byla ten rok dlouhá. Ve chvíli, kdy byl pro připojení vhodný termín, elektrikář onemocněl chřipkou. A protože s elektřinou souviselo i vše ostatní (čerpadlo, čistička apod.), museli s prvním společným sestěhováním vyčkat.

Nevzdali to

I přes veškeré trápení, komplikace a nesnáze se mladá dvojice nevzdala svého společného snu. Rodinný dům si nakonec postavili a stěhovali se v březnu. Nebýt počátečních komplikací, stihli by to do jednoho roku. Samotná stavba na klíč trvala totiž jen osm měsíců.

Jejich dřevostavba s dispozicí 4+kk má užitnou plochu cca 110 m2. Ze zádveří se vstupuje do technické místnosti, pracovny a hlavního obytného prostoru s kuchyní. Z obývacího pokoje je pak vstup do malé chodby, ze které se dostanete do ložnice, koupelny a pokoje pro hosty. Všechny tři pokoje včetně pracovny mají vlastní šatnu. Podrobněji si půdorys můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
13.10.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Mladá dvojice si šla koupit rodinný dům za 120 000 Kč. „To je jediný dům, na který máme peníze,“ říká
Jak mají dnes mladí lidé postavit rodinný dům, když se ceny těchto domů vyšplhaly do kosmických výšin? A jaká je aktuální reálná cena za bungalov 4+kk či 5+kk?

Moderní rodinný dům na klíč (5kk) pro velkou rodinu se vejde i na malý pozemek. Cena začíná na 2,5 mil.
Vsadilo na něj už mnoho rodin, a proto najdete v článku i fotky realizovaných domů po České republice, půdorys i aktuální cenu.

Vytvořila si sama luxusní vizualizace a neplatila ani korunu. Katka si tak zařídila celý dům pár kliknutími myší
Katka si chtěla zařídit nový rodinný dům, který si s přítelem staví, ale vyhodit tisíce za pár vizualizací zavrhla. Našla však způsob, jak si vizualizace kuchyně, obýváku, ložnice, předsíně i koupelny vytvořit sama.

KVÍZ: Poznáte, kde na světě stojí tyto domy? Málokterý Čech uhodne správnou odpověď
Ne všichni dokážou poznat typický rodinný dům z České republiky, na který v kvízu mimo jiné také narazíte. Zkuste správně přiřadit domy k severským státům a rozklíčovat hlavní prvky domů v jižních státech. Kromě Evropy zavítáme i do Ameriky, Asie a Afriky.

Za cenu bytu v Praze si postavili nový bungalov. Mají zahradu, tři ložnice, garáž, spíž a obrovský obývák
Původně nechtěli vůbec stavět rodinný dům a v myšlenkách měli jen velký prostorný byt. Ale kdo by si pořizoval byt, když za stejné peníze může mít vlastní zahradu, velký obývák, tři ložnice, prostornou spíž, garážové stání, a navíc garáž pro vlastní motorky?

Místo rekonstrukce starého bytu si postavil rovnou nový dům. Za stejné peníze bydlel do 3 měsíců ve vlastním
Majitel moderní dřevostavby dnes už jen s úsměvem vzpomíná na dobu, kdy si myslel, že je pro něj stavba vlastního domu nereálnou záležitostí. Rozpočet na rekonstrukci bytového jádra vycházel velmi podobně jako rozpočet na typový rodinný dům, který našel na internetu.

Manželé se čtyřmi dětmi si postavili nový dům na vysočině. Ukrytá lokalita jim umožnila stavět mezi stromy
Za rodinný dům na venkově zaplatili značku pálku. Luxusní dřevostavbu postavili na pozemku o ploše pouhých 418 m2. Fotky z interiéru najdete ve fotogalerii.

„Jasně, že na to mladí nemají. Kde by na to vzali?“ Katka (24) prozradila způsob, jak s přítelem dokázali postavit dům levně
A tak to je. Některé páry pod 25 let už bydlí ve vlastním a jiní netuší, kde začít. Jak dnešní mladý pár dokázal ufinancovat vysoké náklady na stavbu bungalovu 5+kk, nám prozradila majitelka v následujících odstavcích.