HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Jasně, že na to mladí nemají. Kde by na to vzali?“ Katka (24) prozradila způsob, jak s přítelem dokázali postavit dům levně

V dnešní době je mnohonásobně těžší postavit se na vlastní nohy, aniž by vám v tom někdo pomohl. Ať už je řeč o utažení nájemního bytu nebo stavbě úplně nového domu. Doba se změnila a nároky na mladé jednotlivce či páry stejně tak. Jak je tedy možné, že se to některým párům pod 25 let daří, zatímco jiní netuší, kde začít? Jak dnešní mladý pár dokázal ufinancovat vysoké náklady na stavbu bungalovu 5+kk, nám prozradila majitelka v následujících odstavcích.


Jak postavit dům levně?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina P. (se souhlasem)

Tehdy to bylo jiné

„Když já jsem byl ve tvých letech, měl jsem dvě děti, ženu a postavený dům.“ Tuhle situaci si většina mladých lidí jistě vybaví. Sedíte se sklopenýma rukama na zadku v domě svých rodičů, přepočítáváte pár stovek na bankovním účtu a jste rádi, že nemusíte řešit placení nájmu, natož financování stavby. Pokládáte si otázku, kde se stal ten zvrat, proč nejste tam, kde rodiče ve vašem věku, a jak je možné, že vaši vrstevníci už bydlí a vy ne. Pojďme to vzít od začátku a pochopit, jak se mladé rodiny dopracovaly tam, kde jsou.

Katko, dokázala byste na úvod popsat váš bungalov?

Určitě, postavili jsme si typový dům s dispozicí 5+kk. Jeho užitná plocha byla v katalogu 116 m2 a zastavěná 146 m2. My jsme ale s přítelem udělali několik úprav v projektu, a tak se nám tato čísla trochu zvedla. Tím, že jsme zvětšili obývací pokoj, zvětšila se nám i užitná plocha, takže máme 127 m2. Jinak je to klasický bungalov do L s pochozí (nevytápěnou) půdou.

Nebyly individuální úpravy čárou přes rozpočet?

Nebyly, my jsme s nimi počítali. Dokonce jsme díky nim i ušetřili. Původně jsem chtěla bydlet v domě, který si navrhnu já sama. Jenomže ceny takových projektů jsou mnohonásobně vyšší než ceny za typový dům. Takže jsme jen přizpůsobili už vytvořený typový dům našim představám.

Kolik vás výstavba rodinného domu stála?

Rozhodli jsme se, že budeme stavět dům na dokončení, což znamená, že si finální fáze v rámci výstavby dořešíme sami. Tím se nám podařilo něco málo ušetřit a dostali jsme se na 4,6 milionů korun.

Orientační ceny typových projektů od vícero stavebních společností v Česku si můžete prohlédnout níže.

Přejít do katalogu →

Kolik jste tím ušetřili?

To se poměrně špatně odhaduje. Podle našeho rozpočtu by to ale mělo být něco mezi půl milionem a milionem.

A co jste si v rámci dokončovacích prací dodělávali sami?

Například jsme si sami pokládali podlahy, zajišťovali si kuchyni na míru, objednávali sanitu, realizovali sokl kolem domu atd. Jde o to, že stavební společnosti by stejně musely najít živnostníka nebo menší firmu, která by nám položila podlahu, vymalovala celý interiér, nainstalovala venkovní žaluzie a podobně. Tím, že si tyhle profese obvoláte sami nebo si nějaké práce zrealizujete svépomocí, ušetříte na marži, kterou by si stavební společnost připočetla. Nevím, jak je vysoká. U každé fáze (sanita, kuchyně, výmalba, pokládka podlahy apod.) se to může lišit. A taky jsme se s firmou domluvili, že si nějaké práce, které by normálně prováděli oni, zajistíme sami – třeba elektřinu.

Jak je to možné? Kolik jste tím mohli ušetřit?

Se stavební firmou jsme se shodli, že je zbytečné, aby nám dělali elektřinu v domě, když máme v rodině elektrikáře. Byla to obrovská finanční úleva, kterou jsme na rozpočtu pocítili. Určitě doporučuju, aby lidé využili dobrých vztahů v rodině a nechali si pomoct. Není to vždy jednoduché a ano, hrozí že se rozhádáte. Člověk si ale musí zvážit, zda chce ušetřit na příklad 300 tisíc anebo to neriskovat.

A už jste ve finále? S jakými ještě počítáte náklady?

Určitě jsme za polovinou, ale finále je ještě daleko. Chybí nám nábytek a taky musíme namontovat zbytek sanity do koupelny (WC a dvojumyvadlo). Na venkovní terénní úpravy raději nechci myslet, to budou další obrovské výdaje, na které nám hypotéka už bohužel nevystačí. Budeme to řešit jako většina domácností – časem, až bude z čeho.

Takže na kolik to zhruba vidíte? Se vším všudy...

Momentálně jsme na 6,1 milionech, a nebudu-li počítat venkovní práce, chceme se s nábytkem vejít do 6,5 milionu korun. Většinu už máme buď koupenou nebo z předchozího nájemního bytu. Terénní úpravy, dlažba, plot atd., to nevím, na kolik nás vyjde. Zatím jsem si nedělala podrobný průzkum.

Je v ceně započítaný i pozemek a základová deska?

Základová deska ano, tu jsme si dělali svépomocí. Pozemek tam započítaný není.

Na kolik tyto dvě položky vlastně vyšly?

S pozemkem jsme měli štěstí a vyšel nás jen na 1,6 milionu korun. Vzhledem k tomu, že bydlíme 30 minut od Brna, si myslím, že je to poměrně dobrá cena. Pozemek je velký 846 m2. A základová deska nás vyšla tuším na cca půl milionu.

„Nikdo mi pořádně neřekl, kolik to bude stát,“ říká Pavel. Pro budoucí stavebníky se tak rozhodl zveřejnit vlastní rozpočet na stavbu

Kudy se mají mladé rodiny vydat, aby je potkalo taky takové štěstí?

My jsme měli to štěstí, že jsme se o pozemku dozvěděli z druhé ruky. Stavíme v obci, kde bydlí moji prarodiče. A byla to taky trochu loterie, protože jsme kupovali pozemek obálkovou metodou. Nicméně bych ostatním doporučila, ať určitě rozhodí sítě mezi své známé. Nikdy nevíte. A pokud by chtěli být víc aktivní, můžou zajít i na stavební úřad a poptat se tam, zda neví o nějaké nové plánované zástavbě v příslušné obci. Pokud na úřadě budou vědět, nemají důvod jim to neříct.

Dokázala byste říct, díky čemu jste tedy ušetřili?

Kdybych to měla shrnout, řekla bych, že nám pomohly kontakty. U prací, které vám zajistí firma, cenu nezměníte, pokud neustoupíte od svých požadavků. Hodně jsem ale chodila za rodiči a přítel stejně tak. Ptala jsem se táty s mámou, jestli neznají někoho, kdo by – uměl položit podlahu, uměl postavit kuchyň, uměl instalovat sanitu, uměl řídit bagr apod. Buď mě na někoho odkázali anebo mi dali kontakt na někoho, kdo by mohl o někom vědět. Klasický scénář: Znám chlápka, který zná chlápka a ten zná chlápka... Víte, o čem mluvím. Většinou to byli jejich dobří kamarádi, kteří mi danou práci udělali za lepší peníze. Malíř je dokonce náš rodinný přítel, zná mě od malička a dal nám cenu jen za materiál (což je mimochodem cena za běžnou výmalbu pokoje o 15 m2 podlahové plochy s výškou stropu 2,5 metru).

A taky u toho navrhování domu a organizování dodavatelských prací musí člověk přemýšlet. S tímto nám ale hodně pomohla firma, se kterou stavíme. Díky nim na sebe všechny práce krásně navazovaly.

Je skvělé, že vám pomáhali...

Ano, to je, kontakty holt hýbou světem a máte je, i když si myslíte, že je nemáte. Stačí o tom mluvit. Přijde mi, že je dnes téma peněz tabu a nikdo vám pořádně neřekne, na kolik ho to vyšlo. Jednou jsem se takhle omylem zmínila před strýcem o cenové nabídce podlah a on kroutil hlavou. Řekl mi, že zná člověka, který nám dokáže vykomunikovat slevu 20–30 % v námi vybrané firmě na námi vybranou podlahu. Hned jsme ušetřili 40 tisíc a stačilo se jen zmínit.

Díky moc za rozhovor.

Já děkuju za tu možnost.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
17.10.2024

Photocredit: Kateřina P. (se souhlasem)

0

Kristýna mazaně využívá příspěvek na bydlení. Žije tak v centru města skoro zdarma
Pravděpodobně v jakékoliv společnosti se najdou jedinci, kteří se snaží všechny systémy dokonale využít. Své by o tom mohla vyprávět Kristýna, která díky těmto praktikám bydlí v luxusním bytě za necelé tři tisíce.

Rodinný dům za 120 000 Kč, bydlení v Praze za hubičku a hypotéka zdarma – to jsou zářezy z minulého týdne
Šíření virálního vtipu o rodinném domě za 120 000 Kč, bydlení v Praze téměř za hubičku a vyřízení hypotéky zadarmo – to jsou zářezy z minulého týdne.

Malý srub 3+kk si nechal pro sebe a dceru postavit v srdci Beskyd
Lukáš bydlel v Ostravě, ale zatoužil po klidnějším bydlení blíže přírodě. Dlouho neváhal, koupil výhodně pozemek a nechal si na něm postavit srub v přímo v srdci Beskyd pro sebe a svou dceru.

Bydlení mužů a žen je nesrovnatelné. Jak by vypadaly domy, které by navrhoval(a) jen on či ona
Rozdíly mezi bydlením mužů a žen jsou často předmětem debat a úvah. Jak si interiér svého budoucího domova představuje ona a jak naopak on? Na velké rozdíly jsme poukázali v dnešním článku.

Za 3,5 mil. na klíč. Nový bungalov konečně umožní bydlení mladým rodinám
V jednoduchosti je krása a při stavbě rodinného domu to v dnešní době platí dvojnásob. Alespoň u mladých rodin, které si ve velkém oblíbily bungalovy do obdélníkového tvaru s bílou fasádou a antracitovou střechou.

„Velký byt jsem si nemohla dovolit,“ přiznává Jana. Vymyslela, jak zařídit luxusní bydlení i v malém prostoru
Pokud bydlíte v garsonce nebo bytě 1+1, nemusíte hned ztrácet naději. I takto malé byty se dají plnohodnotně vybavit. Stačí jen vědět, jak na to. Přinášíme vám tipy a fotogalerii plnou inspirace.

Po rozvodu museli Martina a Tomáš bydlet ve společném bytě. Nepomohl ani soud
Martina s Tomášem se rozhodli nedělat z rozvodu tragédii a brát zánik manželství sportovně. To však ještě nevěděli, že je rozvod teprve začátek a čeká je něco mnohem horšího. Společné bydlení, ze kterého není úniku.

Život v bytě přeskočili a po vztahu na dálku se rovnou pustili do stavby domu. Čelili nejednomu problému
Vztahy na dálku nejsou v dnešní době ničím neobvyklým. Méně obvyklé je však dělat na dálku velká životní rozhodnutí, jako je třeba stavba rodinného domu. Nemluvě o skutečnosti, že nový bungalov byl úplně prvním společným bydlením mladé dvojice.