HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nebezpečí, o kterém málokdo ví. Ovládání tepelného čerpadla, kotle i fotovolatiky může být časovaná bomba

Máte klimatizaci, tepelné čerpadlo, fotovoltaiku či jiný systém připojený k internetu pro snadnější ovládání a lehčí život? Může se to velmi snadno obrátit proti vám. Nabourat se do těchto systémů a způsobit vám značnou finanční škodu je totiž ve skutečnosti mnohem jednodušší, než tušíte. To vše umožňuje především neopatrnost a laxní přístup výrobců v kombinaci s neznalostí uživatelů.


Některé firmy mají nezodpovědný přístup k zabezpečení systémů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Pohodlí, které se může vymstít

Připojení různých domácích systémů k internetu má jistě plno výhod a náš život je díky tomu jednodušší. Na druhou stranu v sobě napojení systémů na internet skrývá nebezpečí, které si málokdo uvědomuje. Hlavním problémem je zabezpečení a přístup ke konfiguraci řídicích jednotek. Těmito jednotkami mohou být řízena například tepelná čerpadla, klimatizace, výtahy, regulace kotlů a další automatizované systémy. Jednotka je připojena k internetu pro pohodlnější konfiguraci a nastavení.

Ať už je to hotové

Za řádné zabezpečení zodpovídají příslušné instalační firmy. Bohužel se v dnešní době u zmíněných firem, mimo jiné kvůli častému střídání jejich zaměstnanců a snaze ušetřit si práci, objevil jeden nešvar. Za účelem rychlé instalace a nastavení jednotek používají instalační firmy jednotná přístupová hesla. To proto, aby se do systému mohli snadno dostat i další kolegové.

V konečném důsledku se tedy zákazníka zeptají pouze na jeho e-mail, na základě kterého zaregistrují jednotku do cloudu (virtuální uložiště), který je pak přístupný z mobilu nebo počítače. Ten je navíc velmi často zahraničního původu. Obvykle se jedná o původ z Číny, což potenciální riziko výrazně zvyšuje. Do ovládacího systému jednotky pak zadají login a heslo pro přístup do cloudového uložiště.

Heslo na vyžádání

Asi každému se někdy stalo, že si založil účet a po pár dnech neměl tušení, jaké heslo si pro něj zvolil. Není tedy vůbec žádnou výjimkou, že zákazník heslo zapomene nebo dokumentaci někam založí a následně volá příslušné firmě, kde se dovolá na recepci. Tam zmíní svůj problém se zapomenutým heslem, a aniž by musel recepční nadiktovat nějaké identifikační údaje, obratem heslo obdrží.

Dříve byl zákazník nucen zřídit si placenou veřejnou IP adresu, aby bylo možné přímo přistupovat do jednotky z jakéhokoliv místa. To bylo sice jednoduché, ale placené, a navíc je rozsah veřejných IP adres omezený. Proto výrobci přišli s řešením, které tento limit obchází, a to přes jejich servery, tedy cloudové virtuální úložiště, které je zdarma.

Jinak řečeno, každá jednotka se vzorně zaregistruje a přihlásí na server výrobce, kde se tvoří databáze všech zařízení, monitoruje se jejich činnost atd. Pokud poté chce zákazník ovládat jednotku, ovládá ji skrze účty na cloudu. Tento systém je sice velmi jednoduchý na ovládání, ale také na zneužití.

Lidé prodělávají tisíce korun kvůli chybným instalacím fotovoltaik

Nabourat se k vám zvládne i laik

Většina jednotek má na základě sériového čísla takzvaný administrátorský (servisní) přístup. Jedná se o jakousi pojistku, tedy vyšší stupeň zabezpečení. Bohužel heslo pro tento přístup firmy většinou nemění. Dochází často k situaci, kdy firmy řeknou „změníme později“ nebo „může si změnit sám uživatel“. V praxi však zůstává heslo přednastavené výrobcem.

Vše tedy začíná právě tam, kde firmy nezodpovědně přistupují k zabezpečení hesly. Útočník pak nemusí být věhlasný internetový hacker ani špičkový programátor, aby dokázal vypnout, přenastavit či poškodit sousedovu jednotku. Stačí k tomu znát jeho e-mail, který se dnes používá jako login nejčastěji, a vědět, která firma prováděla instalaci jednotky, popřípadě znát výrobce jednotky.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Jaké to bude mít následky?

Co všechno lze takhle na dálku bez souhlasu a vědomí majitele změnit? Spoustu věcí. Jak má střídač reagovat na kolísání vstupního napětí, kdy a jak přebytky vyráběné energie dodávat do elektrické soustavy, v jakém režimu má jednotka fungovat atd. Nabourání do vašeho systému tak může mít dalekosáhlé následky. Od narušení soukromí přes finanční ztráty až po velmi nebezpečné situace. Takovými může být například cílená snaha o poškození systému, jež může vést v krajním případě i ke vzniku požáru.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
30.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

2

Fotovoltaika nejsou soláry – chybná volba se vám může prodražit
Který systém je pro účely ohřevu teplé užitkové vody výhodnější? Srovnání systému včetně pořizovacích nákladů a životnosti.

Tepelné čerpadlo a fotovoltaika – může se vůbec vyplatit?
Jak moc je výhodná investice do tepelného čerpadla s fotovoltaikou? A ve kterém případě se to nevyplatí? Srovnání návratnosti.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Fotovoltaika se některým majitelům přestává vyplácet
Na první pohled to vypadá jako zázračný způsob, jak si vyrobit vlastní elektřinu a ještě si u toho přivydělat nějakou tu korunu.

„Přehřátou domácnost lze snadno ochladit několika způsoby,“ vysvětluje stavební specialistka
Vysoké venkovní teploty, se kterými se potýkáme poslední dny, dost značným způsobem znepříjemňují život všem, kteří na ně nejsou připraveni a neumí s nimi hospodařit.

Lidé prodělávají tisíce korun kvůli chybným instalacím fotovoltaik
Fotovoltaika je dobrý sluha, ale zlý pán. Při její instalaci vzniká stále větší počet chyb, jež vám mohou prodělat nemalé částky. Ve hře navíc nejsou jenom peníze, ale i samotné zdraví.

Cena nových kotlů může po zákazu starých značně vzrůst
O chystaném zákazu starých kotlů na pevná paliva už asi slyšel každý. Od 1. 9. již nebude legální používat kotle nízkých emisních tříd.

Nová pokuta pro majitele fotovoltaik připomněla nebezpečí čerpání dotací
Neber dotace, neber dotace, nebo se z toho jednou... Tak nějak bychom mohli začít. Parafrází na hlášku ze známého českého filmu v podání Ladislava Smoljaka.

Starý kotel musíte nahradit. Srovnali jsme dřevo, pelety, tepelné čerpadlo, elektrokotel i topné folie z hlediska ceny, nákladů i komfortu
Zákaz starých kotlů se nezadržitelně blíží a ti, kdo ještě neprovedli výměnu starého kotle za nový, mají nejvyšší čas, aby se tématu začali minimálně věnovat. Zatím to venku na nutnost zatopit nevypadá, ale jakmile to přijde, bude topení kotlem nižší než třetí třídy již nelegální.