HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Fotovoltaika se některým majitelům přestává vyplácet

Na první pohled to vypadá jako zázračný způsob, jak si vyrobit vlastní elektřinu a ještě si u toho přivydělat nějakou tu korunu. Realita se však postupně začne rozkrývat až ve chvíli, kdy si na střechu fotovoltaické panely nainstalujeme. Jak se v posledních měsících začíná ukazovat, není všechno zlato, co se třpytí. Mnozí majitelé fotovoltaických panelů začínají na tomto systému místo výdělku naopak prodělávat.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Elektřiny je přebytek

Vstupní náklady na pořízení fotovoltaiky nejsou úplně nejnižší. Dají se sice sehnat fotovoltaické panely i za vcelku lidové ceny (srovnání těch nejoblíbenějších variant začínajících na pár tisících najdete zde), ale většina lidí volí dodávku na klíč. Podstatné však je, že elektrická síť má jen určitou kapacitu co do množství vygenerované elektřiny, kterou jde do ní dostat tak, aby vykryla potřeby spotřebitelů. Samotné fotovoltaické elektrárny jsou sice skvělým nápadem, jak si doma vyrábět elektřinu, avšak méně domyšleným konceptem ve chvíli, kdy tuto vyrobenou elektřinu posíláme zpět do sítě. Jak se ukazuje, ne vždy je totiž v síti žádoucí. Občas je jí tam moc. A to se ukazuje zejména v poslední době, kdy velmi intenzivně svítí slunce.

Majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem. Pochvalují si komfort i nižší platby za elektřinu

Víkendy se majitelům fotovoltaiky prodraží

Zásadním momentem, kdy dojde k přebytku elektřiny a tedy o ní není zájem, jsou pak víkendy. V tyto dny je díky přerušení výrobních provozů obecně nižší požadavek na dodávky elektřiny na trh. Proto o ni jednoduše není zájem. V čem se to projeví na peněžence majitele fotovoltaické elektrárny? Jednoduše formou záporných výkupních cen. Ano, čtete dobře. V tu chvíli, pokud dodá majitel fotovoltaiky elektřinu do energetické sítě, místo aby za to dostal zaplaceno, ještě musí sám zaplatit. Ať to zní jakkoli neuvěřitelně, je to bohužel holý fakt. V tomto případě se tedy doporučuje elektřinu využít jakýmkoli jiným způsobem.

Existují řešení, jak ze situace vybruslit

Ideální situací je, pokud dokážeme elektřinu vyrobenou fotovoltaickými panely využít pro vlastní potřebu. V parných letních dnech se pak může jednat například o provoz klimatizace, která má poměrně velkou spotřebu a tak nám s jejím odbavením může poměrně dosti solidně pomoci. Krása kombinace fotovoltaické elektrárny s klimatizací spočívá v tom, že právě ve chvíli, kdy fotovoltaické panely nejvíce vyrábí a o elektřinu je nejmenší zájem (tedy v létě o víkendu), nejvíce využijeme právě klimatizaci, kterou z nich můžeme napájet. Ideální symbióza.

Zvažujete elektromobil? Tak si jich kupte rovnou víc

Řešením je také dobíjení elektromobilu. Aby však došlo k optimálnímu využití vyrobené elektřiny, bylo by vhodné jich mít více. V podstatě stačí dva a střídat je v nabíječce. Avšak ruku na srdce - kdo z nás má na to, aby si pořídil nový elektromobil? Těm, co zvedli ruku položím nyní druhou otázku. A kdo z vás má na to, aby si je koupil hned dva? Ano, je to poměrně svízelná situace. Hodně lidí však dokáže s jedním elektromobilem poměrně slušně vyžít.

Ukládáme na horší časy

Nabízí se pak samozřejmě využití k ohřevu teplé vody pomocí elektrického bojleru. To je skoro takový nutný základ pro každou domácnost, která si na střechu nainstaluje fotovoltaiku. Vtip totiž spočívá v tom, že bojler funguje jako jakási primitivní baterie a díky své kvalitní izolaci dokáže v sobě ohřátou vodu a tedy uloženou energii, udržet poměrně dost dlouho. Další cestou pak jsou klasické baterie, které nejsou zrovna levné. Pro udržení rovnováhy provozu domácnosti se však bez jejich přítomnosti zřejmě neobejdeme.

Fotovoltaiku a baterie chce dnes každý, ale může se to vůbec vyplatit?

Já na souseda soused na mě

Poslední dobou se také rozšiřuje sousedská výpomoc, kdy se na sebe napojuje více rodinných domů tak, že ten, kdo generuje přebytky dodává přebytečnou energii jinému domu, který fotovoltaiku nemá. Ukazuje se, že takové řešení může být velice funkční a užitečné. Soused může za dodanou elektřinu platit buď nějakou symbolickou cenu, či alternativním způsobem, jako jsou například dodávky slivovice či jiného sousedského platidla. Nápadům se zde meze nekladou. Podstatné je jen provést instalaci, tedy přemostění elektřiny od fotovoltaiky k sousedovi kompetentně, tedy kvalifikovaným elektrikářem.

Blýská se na lepší časy?

Zatím to moc nevypadá. Fotovoltaik přibývá a slunečných dnů také. Řešením může být chytrý systém distribuce po síti pomocí sledování spotřebičů jednotlivých domácností a jejich vyhodnocení pomocí umělé inteligence. Dalším řešením pak bude větší schopnost ukládání do přečerpávacích elektráren či jiných stabilizačních zařízení, která vykryjí přebytky. Zatím jsme však v tomto směru trochu pozadu. Pokud tedy zvažujete pořízení fotovoltaiky, držte se raději při zemi a pořiďte si panely jen o takovém výkonu, jaký jste skutečně schopni spotřebovat.

Vydáno dne:
02.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

5

Senioři mohou mít nově elektřinu zdarma. Stačí, aby jejich děti měly fotovoltaiku
Doposud jsme o tom slyšeli pouze z okolních států. Díky novele energetického zákona však tato možnost dorazila také k nám.

Majitele všech fotovoltaik čeká údajně nová povinnost. Zmatek přineslo nepřesné znění zákona
Vypadá to na další byrokracii ve světě fotovoltaik. Majitelé elektráren s nízkým výkonem budou mít údajně novou povinnost. ERÚ se na toto konto vyjádřil s jasným stanoviskem.