HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cena nových kotlů může po zákazu starých značně vzrůst

O chystaném zákazu starých kotlů na pevná paliva už asi slyšel každý. Od 1. 9. již nebude legální používat kotle nízkých emisních tříd. Počítá se s tím, že již budou nahrazeny. V daný termín to ještě nebude tak zásadní, ale jakmile začne topná sezóna, může nastat poměrně zásadní problém, do kterého se dostanou všichni, kdo si ještě kotel nevyměnili.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jakub F.

Odkládání nemusí být vždy výhra

Někdy se vyplatí počkat si, jak se situace vyvine. To však neplatí v případě již schváleného zákazu kotlů nízkých emisních tříd. Mnoho lidí již provedlo výměnu a přešli na jiné systémy, které splňují současnou legislativu. Jedná se typicky o kotle na dřevo, avšak s vyšší emisní třídou (viz přehled možností a cen zde) , tepelná čerpadla (viz přehled možností a cen zde) a kotle na pelety (viz přehled možností a cen zde) . Někteří však stále vyčkávají a chtějí své rozhodnutí nechat až na poslední chvíli. Je pravda, že v současném počasí se člověk jen těžko motivuje k tomu, aby řešil topení na zimu. Zatím se zdá, že je vše v pořádku a zima je daleko. Termín zákazu ale již zas tak daleko není a až nastane, může přijít velký problém.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Omezené výrobní kapacity se zákazníkům prodraží

Výrobci kotlů na pevná paliva, pelety, ale i tepelných čerpadel mají jen omezené kapacity. Nemohou si dovolit vyrábět na sklad a tak odbavují aktuální poptávku. V případě, že dojde k prudkému nárůstu poptávky v nečekaný moment, nejsou schopni ji odbavit. V tu chvíli může dojít jen ke dvěma situacím. Ta první je, že si na nový topný systém počkáme (což může být problém, pokud náš současný systém už nesmíme používat). Ta druhá možnost, více pravděpodobná je, že budeme schopni nový topný systém pořídit, avšak za vyšší cenu, než je tomu nyní. Prodejci, ve chvíli, kdy budou mít nedostatek, začnou logicky cenu navyšovat.

Tepelné čerpadlo z donucení

Nejlepší dostupnost je asi u tepelných čerpadel, jelikož je mnoho prodejců přímo dováží z Číny. Tim pádem by se nedostatek nemusel přímo dotknout tohoto konkrétního topného systému. Je zřejmé, že kapacity Čínských výrobců pravděpodobně poptávka naší malé zemičky nijak nezaskočí. Otázka ale je, zda je vhodné přejít na tento topný systém z donucení a prostě jen proto, že nemáme jinou možnost, pokud klasické kotle budou nedostupné. Ukazuje se totiž, že tepelná čerpadla nejen že disponují vyšší pořizovací cenou, ale mají také vyšší provozní náklady. O nutných servisních zásazích ani nemluvě.

Žádný další odklad nebude

Ačkoli mnoho lidí spekuluje na to, že vláda opět zákaz odloží, tak jak tomu nastalo při minulém termínu, jen těžko se lze na to spoléhat. Času na výměnu kotlů bylo skutečně víc než dost. A kdy jindy řešit tuto záležitost, než právě v létě, kdy nejsou potřeba a jejich cena na trhu je poměrně přívětivá. Řešit výměnu kotle v probíhající zimní sezoně a to ještě krátce po zákazu starých kotlů, se může lidem, kteří raději vyčkávají, velmi nevyplatit.

Jak na výměně kotlů neprodělat majlant

V první řadě je vhodné začít situaci řešit ihned. Vybrat si takový topný systém, který je nám nejsympatičtější a který nám dává do budoucna ekonomicky smysl. Pokud jsme doteď topili dřevem, můžeme v tom bez problémů pokračovat. Kotle na dřevo tu jsou dál a dají se sehnat. Takové, které vám určitě nezakážou. Pokud už nám věk nedovoluje se dál věnovat topení dřevem a vnímáme tuto příležitost jako možnost ke změně, nabízí se volba tepelného čerpadla a nebo kotlů na pelety. V tomto případě záleží, jak jsme na tom finančně. Pokud si můžeme dovolit platby vysokých provozních cen za elektřinu v případě tepelného čerpadla a uhradit poměrně vysokou cenu za instalaci tohoto zařízení, je to určitě velice komfortní volba.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují

Avšak volba, která se vyplatí jen v určitých případech. Jak jsme již zmiňovali dříve, základním předpokladem je zateplený dům a zajištění teplovodního rozvodu ve formě podlahového topení. Pokud tuto volbu za ideální nepovažujeme a přesto chceme přejít na automatizaci topného systému, nabízí se poslední alternativa, kterou jsou kotle na pelety. Cenově jsou pak náklady minimální. Obsluha systému je navíc plně automatická. Tedy s výjimkou plnění kotle peletami. Ale i zde již existuje mnoho automatizačních mechanismů a výrobci možnosti stále dále posouvají.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
18.07.2024

Photocredit: Jakub F.

6

Do zákazu některých kotlů na tuhá paliva zbývá jen necelého půl roku. Opozdilce čeká tučná pokuta
Do zákazu kotlů první a druhé emisní třídy zbývá už zase o něco méně času. Více než 150 tisíc domácností má stále staré zařízení, pokuta bude vysoká.

Na zákaz některých kotlů od 1. září lze vyzrát překvapivě snadno
Každý, kdo má doma starý kotel spadající do nízkých emisních tříd, tedy takový, který lidově řečeno hodně kouří, bude nucen tento starý kotel od 1. září tohoto roku nahradit jiným topným systémem modernějšího formátu.

Nebezpečí, o kterém málokdo ví. Ovládání tepelného čerpadla, kotle i fotovolatiky může být časovaná bomba
Máte klimatizaci, tepelné čerpadlo, fotovoltaiku či jiný systém připojený k internetu pro snadnější ovládání a lehčí život? Může se to velmi snadno obrátit proti vám.