HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nová pokuta pro majitele fotovoltaik připomněla nebezpečí čerpání dotací

Neber dotace, neber dotace, nebo se z toho jednou... Tak nějak bychom mohli začít. Parafrází na hlášku ze známého českého filmu v podání Ladislava Smoljaka. I přesto, že na tento problém systematicky a dlouhodobě upozorňujeme, nastavení společnosti je bohužel stále nakloněno využívat dotačních programů na pořízení toho či onoho. Historie však jasně ukazuje, že ve výsledku občan nakonec spíše prodělá. Dalším příkladem do série je zavedení nového poplatku, či spíše pokuty, majitelům fotovoltaik.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají

Jeden z klíčových dodavatelů elektrické energie, společnost Innogy, zavádí nový poplatek. Tedy pokud jej máme pojmenovat správně, nejedná se až tak úplně o poplatek, jako spíše o pokutu. Odběratel totiž bude penalizován za to, že se nechal okouzlit lákavou dotační nabídkou a pořídil si na střechu svého domu fotovoltaické panely. Od té doby je logicky jeho odběr ovlivněn nejen pravidelným zapínáním a vypínáním spotřebičů, ale také tím, jestli slunce zrovna svítí a nebo nesvítí. A v tom je háček.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Nevyzpytatelnost slunečního svitu musí někdo zaplatit

Dodavatelé elektřiny spoléhají na to, že odběratelé mají nějaký statisticky předem odhadnutelný kontinuální odběr. Ten se dá i v dlouhodobém hledisku poměrně snadno predikovat a podle toho si dodavatel elektrické energie zajišťuje zásoby, které pak koncovému zákazníkovi (domácnosti) přeprodává. Co se ale stane, pokud si domácnost pořídí na střechu fotovoltaiku? Jednoduše se sníží jeho odběr elektrické energie od dodavatele ve chvíli, kdy svítí slunce. A nebo dokonce se dostane do záporného odběru, tedy energii dodává zpátky do sítě. S tím ale dodavatel tak nějak nedokáže předem kalkulovat. Neví totiž v dlouhodobém časovém horizontu kdy a jaké bude počasí. A to pak stojí dodavatele výdaje navíc. Výdaje, které musí samozřejmě někdo zaplatit.

Složíme se na majitele fotovoltaik znovu?

Fotovoltaiky, které si domácnosti pořídili za dotace, tedy za peníze nás všech, jim umožňují šetřit náklady za elektřinu. A to jednoduše tím, že mají nižší spotřebu ze sítě, případně jsou schopni do sítě elektřinu zpětně prodávat. Tím, že byla na pořízení fotovoltaiky vypsána dotace, nastala situace, že vzniklo v rychlosti mnoho nových prodejců, o jejichž kvalitě lze velmi pochybovat, a kteří se zaměřili čistě účelově na vyčerpání maxima z dotací pro sebe. Je tomu tak ostatně vždy, kdy se nějaká dotace vypíše. Cena dotovaného produktu v tu chvíli vzroste, lidé zaplatí stejně jako před dotací a kdo na tom vydělává je prodejce, případně dovozce. Fotovoltaiku si přitom můžete pořídit i sami za normální ceny bez dotace a nechat si ji zapojit zkušeným elektrikářem, viz. například srovnání možností a cen zde.

Lidé jsou, zdá se, nepoučitelní

Už to tu bylo v historii mnohokrát. Vždy, když stát vypíše dotaci na ten či onen produkt, je nutné zbystřit a uvědomit si, že s velkou pravděpodobností stojí za touto dotací ta či ona lobbystická skupina. Tedy zájmová skupina, která tlačí na podporu svých produktů, které se špatně prodávají. Samovolně fungující volný trh žádné dotace ani regulace nepotřebuje. Lidé si pořizují to, co dává smysl a co je pro ně přínosné. Jakmile o něco zájem není a nastane snaha o protlačení na sílu pomocí dotace, dojde k pokřivení základního tržního pravidla. Toto pokřivení má vždy pouze jednoho vítěze a tím je výrobce, dovozce nebo koncový prodejce dotovaného produktu. Jak se nyní ukazuje, s velkou pravděpodobností se tato situace bude opakovat i u dotované fotovoltaiky, jejíž provoz bude dodatečně penalizován.

Fotovoltaika se některým majitelům přestává vyplácet

Vzali jste si dotaci? Tak časem jí zase vrátíte. Možná dvakrát

Už při nedávné mánii pořizování tepelných čerpadel mnoho lidí, kteří mají dobrou paměť varovalo, že se může jednat o chybný krok. Ukázalo se totiž, že mnohé instalace jsou nejen nevhodné, ale i ekonomicky naprosto nesmyslné. Bohužel však pocit mnohých, že díky načerpání dotace ušetří, případně pokud by nečerpali, tak o něco přijdou, byl silnější než cokoli jiného. V angličtině pro to existuje speciální termín Fear of missing out“. Tedy volně přeloženo strach, že o něco přijdu. Podobně jako funguje slevový leták, kdy se člověk bojí že nestihne slevu (přestože sleva může být jen fiktivní), fungují i dotační pobídky. Lidé si pořizují něco, co by si jinak nepořídili. Důvodem je strach, že by nevyužili možnost načerpat tu či onu dotaci.

Co nezaplatím dnes, zaplatím zítra

Nic není zadarmo a pokud dnes si pořídím něco na dluh společnosti, jednoduchým pravidlem zachování hmoty a energie lze očekávat, že jednoho dne si to společnost vezme zpátky. Čerpání dotace totiž není vytvářením žádné přidané hodnoty. Nic u toho nevzniká. Jedná se o čisté přerozdělování finančních prostředků tak, jak je známo z principů socialismu. A jak již historie mnohokrát prokázala, socialismus jako takový nefunguje a vede společnost k ekonomickému úpadku.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
19.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

115

Majitele všech fotovoltaik čeká údajně nová povinnost. Zmatek přineslo nepřesné znění zákona
Vypadá to na další byrokracii ve světě fotovoltaik. Majitelé elektráren s nízkým výkonem budou mít údajně novou povinnost. ERÚ se na toto konto vyjádřil s jasným stanoviskem.

Nebezpečí, o kterém málokdo ví. Ovládání tepelného čerpadla, kotle i fotovolatiky může být časovaná bomba
Máte klimatizaci, tepelné čerpadlo, fotovoltaiku či jiný systém připojený k internetu pro snadnější ovládání a lehčí život? Může se to velmi snadno obrátit proti vám.

Pokuta za špatnou likvidaci stavebního odpadu může jít do milionů. I pro ty, kteří se ho zbavili poctivě
Dodržujete dopravní předpisy, všechny pohledávky platíte včas a vzorně třídíte odpad. S poctivostí přece nejdál dojdeš, říkáte si. Bohužel, ne vždy tomu tak je.

Zákaz vstupu do českých lesů vzbudil nečekaný odpor veřejnosti
Houbaření nebo jen obyčejná procházka v lese k Čechům neodmyslitelně patří. Kvůli novele zákona o myslivosti se však tento náš koníček ocitl v ohrožení.

Neplatný energetický štítek mají statisíce domácností. Hrozí jim pokuta až 200 tisíc korun
Problém s neplatným energetickým štítkem se týká statisíců lidí a pravděpodobně budou jejich počty ještě růst. Mnoho majitelů přitom o tomto nedostatku nemá ani tušení. Nevyplatí se však brát na lehkou váhu.