HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidé se od tepelných čerpadel často vrací k obyčejným přímotopům. Mnohdy to vyjde levněji

Nenechme se mýlit. Vše nasvědčuje tomu, že ve vytápění elektrickým proudem skutečně může být budoucnost. Jedná se o univerzální zdroj energie, který v tuto chvíli poměrně rychlým tempem nahrazuje fosilní spalovací motory v automobilovém průmyslu. Přechod od spalovacích zařízení k těm, která fungují na elektřinu, je tedy na místě. Jak se však nyní ukazuje, lidé dávají přednost spíše jednoduchým a levnějším řešením před těmi komplikovanými.


Lidé se od tepelných čerpadel často vrací k přímotopům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Když nepomůžou ani dotace

V posledních letech se roztrhl pytel s dotacemi na pořízení tepelného čerpadla jako bezpečného zdroje vytápění pro rodinný dům. Hlavním argumentem je zde nezávislost na fosilních palivech a schopnost vyrobit více energie, nežli je na vstupu ve formě elektřiny. Tato filosofie je poměrně dobrá, ale má své jisté nedostatky. Tím prvním je, že tato zařízení jsou poměrně dosti komplikovaná a, jak se ukazuje u některých levnějších variant, i dosti poruchová. Druhým problémem pak je cena takových zařízení, která ve srovnání s adekvátní konkurencí značně pokulhává. Aktuální ceny tepelných čerpadel si ostatně můžete porovnat zde.

Zaplatí mi to soused

Snaha řešit nedostupnou cenu tím, že se na pořízení zařízení vypíší dotace, skončila víceméně podobně, jako to dopadne vždy, když se na něco dotace vypíší. Zařízení ještě více zdražilo a mezi prodejce tohoto zařízení se nacpaly také nesolidní firmy, které pojaly tuto dotaci jako příležitost si přivydělat. A to jakkoli. Včera hrnce, dnes tepelná čerpadla, zítra klidně třeba mikrovlnky. Pokud na to budou dotace. Jinými slovy motivace prostřednictvím dotací se dlouhodobě ukazuje jako nefunkční.

Elektřině se asi nevyhneme

Současně ale vidíme nárůst elektromobility. Ačkoli se dezinformační média snaží všemi možnými způsoby brojit proti nárůstu elektromobility, většina lidí, kteří přešli ze spalovacího motoru na elektromobil, je se svou volbou spokojená a tento trend bude nadále růst. A to i přesto, že je prodej elektromobilů také v tuto chvíli částečně vystaven negativní karmě ve formě dotací. Díky složitosti výroby automobilu však do oboru nevnikají různé prapodivné firmy. Zkrátka a dobře ono založit automobilku není tak jednoduché jako založit obchodní společnost, která přebalí čínské tepelné čerpadlo do hezkého futrálu a prodá na trh jako skvělou novinku. Abychom se však drželi tématu. Vývoj na poli elektromobility jasně ukazuje, že jednoduchost, kterou přináší elektromobily, je naprosto zdrcující. Zkrátka a dobře baterie a motor. Hotovo. Žádný hluk, žádné výbuchy v motoru, žádné emise. Možná si nyní kladete otázku, proč jsme na to nepřišli už dávno.

Topit elektřinou jde i levně

Výroba elektřiny se v posledních letech dost značným způsobem proměňuje. Pomineme-li fakt, že díky atomovým elektrárnám dokážeme tuto energii vyrábět poměrně velmi ekologicky, začíná se rozmáhat také samovýroba elektrické energie přímo v domácnostech, a to zejména pomocí fotovoltaických panelů. Množství elektrické energie v oběhu tedy roste, což má vliv na pokles její ceny. Stále více se proto nasvětluje problém s uložením elektrické energie. Avšak problém, jenž je nasvětlen, je problém, na který se dívají i investoři a ve kterém lze očekávat pokroky. V tuhle chvíli tedy vše nasvědčuje tomu, že v následujících letech budeme čím dál více topit elektrickým proudem. Ale jak?

Budeme smět topit jednoduše?

V tuto chvíli lze s využitím elektrického proudu topit de facto dvěma způsoby. Ten první je tepelné čerpadlo a ten druhý je přímotop. O tepelném čerpadle jsme si toho již řekli mnoho. Ale co že je to vlastně přímotop? Není to nic jiného než odporový drát, který to, co do něj pošleme, vydá. Topný faktor přímotopu se tedy dá s jistým zjednodušením označit hodnotou 1. Není to moc, na druhou stranu zde ale máme jiné atributy, které je potřeba zohlednit. A tím hlavním je změna způsobu, jakým se dnes staví rodinné domy.

Změna způsobu stavby mění potřeby vytápění

Nechme stranou klimatické změny, které nám jistým způsobem ubírají potřebu topení v rámci topné sezony. To podstatné, co se v posledních letech událo, je rozmach domů koncipovaných jako nízkoenergetické nebo pasivní. Změna je poměrně zásadního rázu a prudce znatelná. Každý, kdo někdy strávil čas v pasivním domě, ví, o čem je řeč. Energetická spotřeba takového domu je totiž výrazně nižší, než jsme byli dosud zvyklí. Takový dům poté může být vytápěn samozřejmě mnoha způsoby, otázka ale nastává ve chvíli, kdy se zamyslíme nad celkovou efektivitou a cenou daného způsobu vytápění. Potřebujeme skutečně v pasivním domě čerpadlo? Budeme potřebovat tolik tepelné energie, aby se taková investice vyplatila? Jak se ukazuje, tak nejspíš nebudeme.

Budoucnost vypadá optimisticky

Topení v rodinných domech proto bude podléhat jasnému trendu. Elektrické energie bude potřeba stále méně. A to právě díky kvalitní izolaci jak stěn, podkroví, tak například oken pomocí moderního izolačního skla. Spočítáme-li si pak tepelnou ztrátu takového domu, zjistíme, že úspora financí, kterou by nám přinesl efektivní a složitý systém topení (tepelné čerpadlo), je vzhledem k celkové spotřebě tak nízká, že vlastně jdeme jak se říká s bazukou na komára. A v takovém případě pro vytopení domu při velmi podobné ceně stačí použít, ano, věřte či nevěřte, přímotop.

Úspora na vstupu se může vyplatit

Výhoda přímotopu je, že je jednoduše extrémně levný. Ať už využijeme naprosto kterýkoli způsob, pořizovací cena je někde úplně jinde než u složitého mechanického zařízení ve formě tepelného čerpadla. Přímotopy pak lze mít v různých formách od úplně obyčejných topných těles, která pořídíme v každém hobbymarketu, přes různé sálavé panely až po topné podlahové či stěnové folie. Podstatou pro správnou funkci zde však je dostat topné těleso co nejvíc přímo do místa, které chceme vytápět. V praxi se tak nejvíce osvědčují topné podlahové folie nebo odporové dráty (aktuální cenové srovnání najdete například zde). Právě ty se stávají v poslední době velmi častou výbavou rodinných domů a už dávno neplatí, že jejich místo je jen v koupelně. V dnešní době se běžně rodinné domy vytápí pomocí podlahového elektrického topení na celé své užitné ploše.

Bez tepelného čerpadla se v létě neochladím

Pravdou zůstává, že pokud zůstaneme u obyčejného a levného topného systému ve formě přímotopů, vzdáváme se velmi příjemné funkce, kterou nabízí teplené čerpadlo, což je schopnost mimo topení také v létě chladit. Moderní tepelná čerpadla totiž do podlahového teplovodního systému umí poslat také vodu chlazenou, a v létě tak dům mírně chladit. To v poslední době dává velký smysl právě kvůli rostoucím letním teplotám. Pokud si však srovnáme pořizovací cenu tepelného čerpadla s přímotopem, pohybujeme se obvykle v úplně jiném řádu. Uspořené peníze můžeme tedy investovat například do pořízení kvalitnější rekuperace, tedy konkrétně tzv. aktivní rekuperace, která dokáže rekuperovaný vzduch navíc i ochlazovat. Aktuální ceny rekuperačních jednotek si můžete porovnat například zde. Toto zařízení v kombinaci s venkovním stíněním oken pak zajistí tepelný komfort po celé léto naprosto bez kompromisů. Jednoduchým výpočtem se proto ukazuje, že i nedostatek ve formě nemožnosti v létě chladit, lze poměrně snadno a levně vyřešit.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
28.09.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

3

Pokuta za elektřinu vyrobenou domácí fotovoltaikou může být až tisíce korun za každý kilowatt
Přetoky elektřiny do distribuční sítě vám nemusí vždy vydělat. V některých případech za ně budete dokonce platit vy. Na co si dát pozor, aby se to nestalo?

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem. Pochvalují si komfort i nižší platby za elektřinu
Letní horka jsou v posledních letech nesnesitelná už i u nás v České republice. Mnoho lidí, kteří bydlí v bytech, typicky pak v panelových domech, prožívá přes letní měsíce velmi nepříjemné časy.

Nebezpečí, o kterém málokdo ví. Ovládání tepelného čerpadla, kotle i fotovolatiky může být časovaná bomba
Máte klimatizaci, tepelné čerpadlo, fotovoltaiku či jiný systém připojený k internetu pro snadnější ovládání a lehčí život? Může se to velmi snadno obrátit proti vám.

Starý kotel musíte nahradit. Srovnali jsme dřevo, pelety, tepelné čerpadlo, elektrokotel i topné folie z hlediska ceny, nákladů i komfortu
Zákaz starých kotlů se nezadržitelně blíží a ti, kdo ještě neprovedli výměnu starého kotle za nový, mají nejvyšší čas, aby se tématu začali minimálně věnovat. Zatím to venku na nutnost zatopit nevypadá, ale jakmile to přijde, bude topení kotlem nižší než třetí třídy již nelegální.