HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidé prodělávají tisíce korun kvůli chybným instalacím fotovoltaik

Fotovoltaika je dobrý sluha, ale zlý pán. Při její instalaci vzniká stále větší počet chyb, jež vám mohou prodělat nemalé částky. Ve hře navíc nejsou jenom peníze, ale i samotné zdraví. Stačí totiž drobná chyba a hned je oheň na střeše. A to doslova. Pojďme se společně podívat na ty nejčastější chyby při instalaci fotovoltaik, kterým byste se měli vyhnout.


Kvůli chybné instalaci fotovoltaiky lze prodělat tisíce
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: delniq (se souhlasem)

Chybička se vloudí

Stále více Čechů si pořizuje na své střechy fotovoltaiku. Část z nich proto, že s tímto systémem sympatizuje, a část jistě kvůli tomu, že mají být již zanedlouho povinné. Problém však spočívá v tom, že ne všichni instalují tato zařízení správně. A kupodivu se to netýká pouze případů, kdy se majitel rozhodne nainstalovat si fotovoltaiku svépomocí, ale často bohužel také specializovaných firem, které zanedbají svou práci. To může skončit nejen škodou za tisíce, ale také požárem a velkým neštěstím.

Co se týká samotných požárů v České republice, které způsobila fotovoltaika, jejich počet sice není nijak markantní, nicméně v poslední době se výrazně zvýšil. Na počet požárů, které v posledních letech zapříčinily fotovoltaiky, se můžete podívat v galerii níže.

Špatně už od samého začátku

Chyby často nastávají už při samotném umístění fotovoltaických panelů. Jejich umístění se může zdát na první pohled jako zcela zřejmá věc, nicméně v mnoha případech dojde k tomu, že se celá věc nedomyslí a panel je nakonec umístěn tam, kam velkou část dne padá stín. V takovém případě může fotovoltaika vyrábět až o 80 % procent méně elektřiny, než je její kapacita. Dokonce i na první pohled zanedbatelný stín tak může způsobit ztrátu několika tisíc ročně.

Další důležitou věcí, kterou musíte brát v potaz, je umístění fotovoltaických panelů pod správný úhel vůči paprskům. Jako ideální úhel se udává 40–45°. Opět zde platí, že pokud umístíte fotovoltaiku špatně, vyrábí méně elektřiny.

Aspekt, který se rozhodně nevyplatí opomenout, je orientace fotovoltaiky na správnou světovou stranu. Většina majitelů se rozhodne umístit fotovoltaiku na jih, to však nemusí být pokaždé tím nejlepším řešením. Často je vhodnější orientace na jihozápad.

Na ceny bezpečných fotovoltaik od ověřených prodejců se můžete podívat zde.

A jakou střechu vlastně máte?

Neodbornou manipulací nehrozí pouze zničení fotovoltaických panelů. Při nesprávné instalaci fotovoltaiky si totiž můžete dokonce poškodit samotnou střechu. Často opomíjeným pravidlem je instalovat zařízení pouze na střechy, které jsou v dobrém stavu, tedy nejsou poškozené.

Nebezpečí spočívá také v nesprávném ukotvení panelů na střechy. Existuje hned několik způsobů, jak panely bezpečně instalovat. Někdy se používá celistvá kovová konstrukce, někdy zase systémové kotvy, například střešní háky. Záleží na konkrétním druhu střechy. Než se tedy budete pouštět do instalace, zjistěte si, který způsob je pro váš typ střechy ten nejlepší.

Nebudu za to dávat tolik, objednám to z Číny

Jednou z nejčastějších chyb, kterou dělají lidé neustále dokola, je pořízení nekvalitních součástek, které koupí od pochybných dodavatelů, nebo dokonce na čínských e-shopech. Použití nekvalitních nebo nevhodných kabelů, konektorů a dalších komponent však může způsobit jejich selhání a vznik elektrického oblouku.

Uvažujete o koupi fotovoltaických panelů, ale nemáte peníze nazbyt? Na levnější varianty se můžete podívat například zde. S dražšími a kvalitnějšími variantami si je můžete porovnat tady.

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie

Co je na tom? Zvládnu to taky

Výjimečné nejsou ani chyby, kterých se dopustí osoba, která fotovoltaiku instaluje. To se stane zejména tehdy, pokud se pustíte do instalace sami, případně si najmete někoho bez dostatečných zkušeností. Může tak dojít například k mechanickému poškození panelů nevhodnou manipulací, špatnému dotažení spojů a podobně.

Nejedná se sice doslova o chybu v instalaci, pozor byste si ale měli dát také na podvodné firmy, které od vás vezmou peníze, fotovoltaiku však nainstalují špatně, případně ji vůbec nenainstalují.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Správnou instalací ještě nemáte vyhráno

K chybám však nemusí dojít pouze při samotné instalaci fotovoltaiky. Různé problémy se mohou projevit také během jejího využívání. Může dojít například k poškození kabelů, ať už vlivem počasí nebo zvířat. Ačkoliv to není nejpravděpodobnější, riziko spočívá také v udeření blesku, pokud zde chybí potřebné opatření.

Časté jsou také chyby při údržbě. Například nepravidelné čistění od sněhu, pylu, listí a dalších nečistot. Ty mohou mít mimo jiné negativní vliv na chlazení systému, a hrozí tak přehřátí.

Potenciálním problémem je také nedostatečná ventilace. Vysoké teploty totiž mohou vést rovněž k přehřívání a následnému selhání, nebo dokonce vzniku požáru.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
17.07.2024

Photocredit: delniq (se souhlasem)

1

Fotovoltaika nejsou soláry – chybná volba se vám může prodražit
Který systém je pro účely ohřevu teplé užitkové vody výhodnější? Srovnání systému včetně pořizovacích nákladů a životnosti.

Fotovoltaika pro ohřev vody je levná. Jaká je, ale skutečná návratnost?
Za jak dlouho se skutečně vrátí investice do fotovoltaiky? U fotovoltaikcého systému pro ohřev vody jsme spočítali jeho skutečnou návratnost.

Střechy, fotovoltaika a úspory energií. Nechte si zdarma poradit od odborníků
Blíží se veletrh STŘECHY-SOLAR-ŘEMESLO, který nabídne vše pro střechy, stavbu a úspory energií.

Fotovoltaika zažila prudký pád. Zájemců už jsou pouze jednotky
Chvíli se jedná o největší trend a za chvíli zájem opadne. Tak je to u většiny věcí. Výjimkou nejsou ani fotovoltaické elektrárny, které po počátečním boomu pomalu začínají ztrácet dech.

Fotovoltaiky jsou známé tím, že rychle ztrácí účinnost. Nové testování však přineslo překvapivé výsledky
Nedávný výzkum poodhalil, jak je to ve skutečnosti s degradací fotovoltaiky. Co nového říká testování a dá se životnost panelů nějak ovlivnit?

Fotovoltaika se některým majitelům přestává vyplácet
Na první pohled to vypadá jako zázračný způsob, jak si vyrobit vlastní elektřinu a ještě si u toho přivydělat nějakou tu korunu.

Lidl prodává fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu. Češi však kvůli ní mohou dostat vysoké pokuty
Kdo vám řekl, že když žijete v bytě, fotovoltaiku mít nemůžete? Fotovoltaiku si můžete pořídit v Lidlu a dát si ji na balkon. Má to však hned několik ale.

Nebezpečí, o kterém málokdo ví. Ovládání tepelného čerpadla, kotle i fotovolatiky může být časovaná bomba
Máte klimatizaci, tepelné čerpadlo, fotovoltaiku či jiný systém připojený k internetu pro snadnější ovládání a lehčí život? Může se to velmi snadno obrátit proti vám.

Fotovoltaiky a tepelná čerpadla vyrobená v Číně představují nově zjištěné riziko pro jejich majitele
Také jste si pořídili některý z výdobytků moderní doby v podobě tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky? Nejspíš pro vás nebude žádnou novinkou, že toto zařízení bylo s největší pravděpodobností vyrobeno v Číně.