HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jana zachránila svůj dům před demolicí. Navzdory očekávání odborníků ustála její dřevostavba úder tornáda

Rady a doporučení odborníků mají velkou váhu anebo o tom byla alespoň přesvědčená paní Jana, která si vyměnila několik dobrých argumentů s týmem statiků. Ti posuzovali její dům po úderu tornáda, které se prohnalo po jejím dvoře. „Aniž by poznali, že je dům postavený ze dřeva, tvrdili, že je v pořádku. Jakmile jsem upozornila na konstrukční systém 2by4, řekli mi, že musí jít k zemi,“ popisuje paní Jana. Jejich verdikt však odmítla přijmout. V rozhovoru nám prozradila, jak se jí podařilo přesvědčit statiky, aby se její 14 let stará dřevostavba vyhnula demolici. Současně také poskytla fotky z druhého dne po katastrofě, na které se můžete podívat v galerii článku.


Tornádo v Česku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jana K. (se souhlasem)

Paní Jano, povězte mi, prosím, jak to celé začalo

Já si to dopodrobna příliš nepamatuju, v tu chvíli jsem „zamrzla“. Vzpomínám si, že jsme pracovali na dvoře. V jednu chvíli začalo silně foukat, padaly kroupy a docela hodně se zvedl vítr. Máme na zahradě bazén a jeho kryt se zvedl tak o 30 cm. Běžela jsem ho ještě chytit a pořádně upevnit, aby mi neuletěl. A když jsem se pak vracela, zůstala jsem stát na terase. Ve vzduchu jsem viděla, jak někomu letí „deka“. Až po chvíli mi řekl známý, který u nás byl na návštěvě, že to není deka, ale střecha. A pak už nevím, nic moc si dál nepamatuju. Dcera mi pak říkala, že to byl hrozný hukot, že se všechno třepalo.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

A stihli jste se někam schovat?

Ano, ano. Máme za terasou (v obýváku) takový menší roh, tak u něj.

Kolik vás bylo uvnitř domu?

Já s dcerou a ještě ten jeden známý, který za mnou dojel řešit nějaké pracovní záležitosti.

Napadlo vás, že by se na vás mohlo řítit tornádo?

Nevím jak dceru, ale mě to určitě nenapadlo. Myslela jsem si, že to bude jen silná bouřka.

Kde se váš dům nachází a jak velké škody tornádo způsobilo?

Bydlíme v řadovce a náš soused má o něco vyšší dům (zděný). My si myslíme, že nás zachránil, protože nám odletěly jen tašky a ne celá střecha. Latě zůstaly, folie taky. Byla poškubaná, ale zůstala. Na dům nám spadl celý jeho komín, ale nic horšího se naštěstí nestalo.

Mluvila jste o zamrznutí. Na co všechno si dokážete vzpomenout?

Pamatuju si, že jsem nehybně stála na terase a koukala jsem na tu bouři. Všude bylo šedo, zamračeno, docela pochmurně. Od dcery jsem se pak dozvěděla, že na mě ten náš známý křičel, ať se jdu schovat, ale to si bohužel nepamatuju. Jakmile mě odtáhli za dveře, zavolali ještě na psa a zabouchli dveře. Víc bohužel nevím.

Co jste dělala poté, co tornádo zmizelo?

Druhý den přišli statici a neřekli mi moc dobré zprávy. A tak jsem volala pánovi, který nám stavěl střechu, a debatovala s ním o tom, co mi řekli.

A co vám řekli statici na stav domu?

Že musí jít k zemi. Úplně mě to dostalo, hned jsem jim říkala, že nejspíš bude jen problém se střechou a ne s celým domem.

Reagovali ukvapeně nebo prošli dům a řádně ho posoudili?

Došli k nám, zazvonili, já jsem je pustila dovnitř a oni si to tady celé prošli. Nejdřív řekli, že to tady vypadá v pořádku. A pak jsem se sama ozvala s tím, že je to dřevostavba postavená systémem 2by4. Na to mi odpověděli, že to musí jít okamžitě k zemi. Ptala jsem se jich, z jakého důvodu, když mi před chvílí řekli, že je dům v pořádku. Odpověděli mi, že je to celé promáčené a že to statika neustojí.

Jak jste reagovala?

Řekla jsem jim, ať se mnou jdou na půdu. Tam byly na podlaze OSB desky, některé byly mokré, některé byly suché. V případě těch mokrých mi řekli, že se musí vysušit a ať je vytahám ven. Pak slezli z půdy a řekli mi, že se dojdou na dům podívat za týden.

Co se stalo po týdnu, když se vrátili?

Řekli mi, že se na ten můj dům zaměřili a rozhodli, že se musí stejně strhnout, protože je konstrukce špatná. A to já jsem už protestovala a celé to zarazila.

Co jste udělala?

Řekla jsem jim, že s tím nesouhlasím. A oni mi odvětili, ať si tím pádem najdu ještě nějakého jiného statika, který udělá druhé posouzení.

A jak to dopadlo?

Přišel druhý statik společně s pánem, který nám střechu realizoval. A oba se shodli na tom, že stav domu není vůbec zlý. Problém byl jen v tom, že se celá střecha pohnula, a tím pádem máme popraskané rohy v místnostech. Ale že jinak je to v pohodě. Abych měla jistotu, pozvala jsem si ještě kamaráda, který staví rodinné domy, vystudovaného stavaře. A ten mi řekl, že i když má dřevostavba už přes 14 let, dřevo je úplně zdravé a nevidí důvod pro demolici. Na základě těchto tří vyjádření jsem potom kontaktovala statiky a řekla jim, že se dům jen opraví, ale že se bourat nebude.

Kousek od nás stojí ještě jedna dřevostavba. Není v řadovce, je samostatně stojící a dalo by se říct, že je na patro (majitelé ji mají postavenou nad sklepem, takže poměrně vyčnívá ze zástavby). A doslechla jsem se, že se jim pohnula jen o 2–3 cm, a to ji měli víc na ráně než já. Dokonce mají stejný konstrukční systém jako my.

Od té doby uplynulo už několik let. Pociťujete nějaké problémy s konstrukcí?

Ne, nevidím žádný problém. Žádné známky zatékání do konstrukce. Vůbec nic.

V jaké vzdálenosti bylo vlastně tornádo od vašeho domu?

Tornádo se hnalo přes Moravskou Novou Ves až k nám do Mikulčic. Nám přešlo přes dvůr, takže bylo od domu vzdálené zhruba 10 metrů.

Na domě jste tedy opravovali jen střechu?

Ano, střechu a ještě jsem nechala udělat úplně kompletně nové stropy. Docela do nich zateklo a po konzultaci jsem nechtěla nechat nic náhodě. Co se týče svislých konstrukcí, tak tam jsme raději měřili vlhkost vlhkoměrem a vše bylo v pořádku.

Kontaktovali jste i firmu, která vám dům stavěla?

Nekontaktovali. Volali jsme jen tomu pánovi, který nám dělal střechu. Co se týče oprav, nebylo to nic složitého. S rodinou jsme to s přehledem dokázali vyřešit svépomocí. Pouze nové sádrokartony nám dělala firma.

A kde jste bydleli, když se váš dům opravoval?

Když se na domě dělaly drobné úpravy, tak jsme bydleli tam. Ale když se rekonstruovaly třeba ty stropy, tak to jsme bydleli dva měsíce v podnájmu.

Velice děkujeme paní Janě za poskytnutý rozhovor i zaslané fotky pro stavební portál Dřevostavitel.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
18.09.2024

Photocredit: Jana K. (se souhlasem)

0

Dali na doporučení a zvolili dřevostavbu místo cihly. Dnes Jaroslav s Petrem hodnotí své rozhodnutí
Byli nuceni postavit dům rychle, a odejít tak z centra rušné Prahy. Přestože jim štěstí ze začátku příliš nehrálo do karet, dokázali si postavit nádherný dům. V rozhovoru nám mimo jiné dali referenci a prozradili zkušenosti s firmou Atrium.

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy
Zpočátku vůbec nevěděli, co se děje. To, že se několik metrů od nich prohnalo tornádo, které jim (mimo jiné) sebralo střechu nad hlavou, se dozvěděli až ve chvíli, kdy tornádo vstupovalo do vedlejší vesnice.

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky
„Dřevostavbu lehce odfoukne i slabý větřík,“ říká se. Dnes na rozbor mýtů o dřevostavbách zapomeňte. Podíváme se do Lužic, kde se jeden takový vzdušný vír dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině vyřádil na tamních ulicích.

Tornádo udeřilo na dřevostavby i zděné domy. Hasič Marek porovnal následky
„Volal mi kamarád a ukazoval mi, jakou spoušť má doma. Přijel jsem, naložil jeho ženu s dětmi a odvezl je do bezpečí, on zůstal,“ vzpomíná Marek a pokračuje ve vyprávění. V rozhovoru nám poskytl pohled hasiče, kamaráda, kolegy i stavaře.

„Běžte pryč, jeďte domů, já mám blbý pocit,“ řekl dceři s vnukem. Za pár minut na jejich dům udeřilo tornádo
Ani ve snu by ho nenapadlo, že by se na jeho dům mohlo řítit tornádo. Jelikož si myslel, že jde jen o silnou bouři, rozhodl se, že schová svá dvě auta do garáže. Ovšem ve chvíli, kdy chtěl přeparkovat druhé, bylo už tornádo na jeho zahradě. Bouři musel přečkat venku.

„Před očima nám zmizela celá ulice, téměř všechny domy šly k zemi,“ popisuje Aneta svůj děsivý zážitek
Jejich obec zasáhl vzdušný vír o síle F4, ulice byly po strastiplném večeru k nepoznání a spousta rodin přišla v ten den o svůj domov. Jaké byly jejich první myšlenky poté, co vyšli na hlavní ulici? Na to jsme se dnes zeptali (nezávisle na sobě) Anety, Lukáše a Tomáše.

Moravská Nová Ves utrpěla tvrdé rány. Získali jsme fotky před a po úderu doposud nejsilnější bouře v Česku
„Byl to úplně běžný den, pak se jen začal zvedat vítr, což nebylo neobvyklé. Ale zmýlili jsme se. Pár minut nato už jsme neměli kde bydlet,“ říká v rozhovoru paní Julie, majitelka patrového rodinného domu. Kromě její zpovědi jsme získali i mnoho dalších autentických komentářů.