HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy

Tornádo, které se prohnalo jižní Moravou v roce 2021, bylo ničivé a utkvělo v paměti mnoha rodinám. S jednou takovou jsme měli možnost si promluvit. Lukáš je milujícím manželem a otcem dvou dětí. Se svou ženou se snažili ochránit to, co jim bylo nejdražší. Zpočátku vůbec nevěděli, co se děje. To, že se několik metrů od nich prohnalo tornádo, které jim (mimo jiné) sebralo střechu nad hlavou, se dozvěděli až ve chvíli, kdy tornádo vstupovalo do vedlejší vesnice. Pan Lukáš nám ochotně zaslal fotky z onoho dne a popsal škody, které v jejich domě tornádo napáchalo.


Tornádo v Česku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lukáš (se souhlasem)

Všichni víme, co se stalo 24. června

Ve čtvrtek 24. června 2021 zasáhlo několik obcí na pomezí Břeclavska a Hodonínska na jižní Moravě silné tornádo o síle F4. Tornádo prošlo úsekem dlouhým 26 kilometrů a širokým zhruba půl kilometru, přičemž nejvíce postihlo obce Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a části Hodonína. Bylo poničeno asi 1 200 až 1 600 staveb i infrastruktura včetně železničního koridoru a zemřelo šest osob. Škody byly vyčísleny na 15 miliard korun a 200 domů bylo určeno k demolici. Tornádo se stalo nejsilnějším v historii Česka a nejtragičtějším v Evropě od roku 2001.

Na skok do obce Hrušky

V tento červnový den vzniklo mnoho nezapomenutelných vzpomínek a příběhů k vyprávění, přestože by je jejich aktéři jistě raději zapomněli. Nám se podařilo spojit se s rodinou v obci Hrušky, jejichž dům byl mezi prvními „na ráně“. Právě zde byla poničená celá jižní část obce, přičemž bylo poškozeno přibližně 200 domů, z toho asi 60 bylo určeno k demolici. Na autentický zážitek jsme se zeptali pana Lukáše, majitele zcela nové dřevostavby, která v nanejvýš zátěžové zkoušce naštěstí obstála.

Zvedal se vítr

Přibližně dvě hodiny před vznikem tornáda přecházela jiná silná bouře západ Česka. V době, kdy se teprve ke všemu schylovalo, byl Lukáš doma se svojí rodinou. Vzpomíná si na vítr, který každou minutou sílil. Jemu však tento stav počasí nepřišel podezřelý, stejně jako by pravděpodobně nepřišel podezřelý ani žádnému dalšímu člověku, a jak sám zmiňuje: „Vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být tornádo.“ S rychlostí větru začaly do jejich nového domu narážet i různé drobné předměty, později i větší větve.

Museli se rychle schovat. Byli první na ráně

Obavy o sebe i rodinu začaly sílit už po pár minutách. Zvenčí se ozývaly rány, velké předměty poškozovaly svými nárazy úplně novou fasádu a nepříjemné zvuky rodinu velmi znepokojovaly. Lukáš se rozhodl společně se svou ženou jednat. Věděli, že to nebude obyčejná bouřka. V rychlosti zavřeli všechny dveře uvnitř domu (přičemž venkovní okna i dveře už byly dávno zavřené) a rozhodli se tuto situaci přečkat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Nejdelších 5 minut, které si umíte představit

Slovy Lukáše by se ženou dnes reagovali zcela jinak. Onoho dne popadli své dvě děti a rozhodli se ukrýt uprostřed domu. Jsou si vědomi toho, že zvolili pravděpodobně nejhorší možné místo pro úkryt. Nicméně i v tuto chvíli stále nevěděli, že se k jejich domu blíží tornádo dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině. Tento zážitek si budou všichni pamatovat, byť nejhorší a nejintenzivnější okamžiky trvaly pouze 5–10 minut.

Supercelární bouře, s níž bylo tornádo spojeno, postupovala před osmou hodinou večerní nejprve od západu a následně od jihozápadu na severovýchod. Vzdušný vír se dotkl země severovýchodně od Břeclavi a postupoval dále přes Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Lužice k Hodonínu.

Strach o sebe i své děti

Jedna věc je mít strach jen o sebe, druhá věc je strachovat se o své nejbližší, a to především o své děti. Lukáš, jeho žena a dvě malé děti čekali skrčení v centru obytné části. Tornádo se přitom v tu chvíli řítilo zhruba 150 metrů od jejich rodinného domu, po poli za jejich pozemkem. A protože měli všechny dveřní i okenní otvory zavřené, stále nevěděli, co se venku vlastně děje. Kolem dokola slyšeli strašné rány, vítr jim pomalu ale jistě strhával střechu nad hlavou.

Dřevostavba vzdorovala

Jakmile utichly rány nárazů různých předmětů o dům a vítr ustal, usoudili majitelé, že je čas podívat se ven, co se vlastně děje. Lukáš s nejistotou a opatrností otevíral interiérové dveře a mířil přímo k oknům. Zděšení, které musel mít sám majitel a později i jeho rodina, stejně jako všechny ostatní domácnosti v té oblasti, si nejspíš neumíme představit. Jejich dům byl poslední v řadě, který to zasáhlo. Teprve v tuto chvíli se manželé dozvěděli, že čelili nebezpečnému tornádu. Viděli, jak míří na další vesnice směrem k Hodonínu.

Volba konstrukčního systému je zachránila před pohromou

Aby se ženou zajistili bezpečí svých dětí, začali ihned kontrolovat škody kolem domu. „Dům naštěstí vydržel, odnesla to nejvíc střecha a fasáda,“ sděluje Lukáš. Konstrukčním systémem jejich novostavby byla sendvičová konstrukce s difuzně uzavřenými stěnami. Volba této skladby stěn byla podle něj výhodou, protože folie v tomto případě zabránila protékání vody do vnitřní skladby obvodových stěn i vodorovných konstrukcí. Kdyby se vlhkost dostala dovnitř, škody by byly mnohonásobně větší.

Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Je všechno v pořádku?

Tentýž den už Lukáš dokázal odhadnout škody, nicméně opravy a rekonstrukce se ve velkém rozjely až následující den. V den pohromy i další týdny poté přijížděli hasiči a obyvatelům obce Hrušky se snažili být maximálně nápomocní. Lukáš volal dokonce i stavební firmě, která jim dům stavěla. Ti ochotně dojeli hned druhý den a s opravami majitelům pomohli.

Opravy se rodině vyšplhaly až na 1 milion korun. Poškozená byla především již zmíněná sedlová střecha (laťování, krytina, folie), přičemž samotný vazníkový systém živelní pohromu ustál. Stejně tak bylo nutné udělat novou fasádu a vyměnit poničená okna.

A co bude dál?

Lukáš nám v rozhovoru sdělil, že jejich dřevostavba vyschla a ani dnes nepozorují možné problémy (např. plísně). Rodinný dům byl podle něj skvěle naprojektován a je rád, že celý incident neměl horší následky. Jakmile si uvědomil, co se všechno mohlo stát, byl za zdraví a bezpečí své rodiny velmi vděčný.

Sousedův zděný dům měl s ničivým tornádem bližší kontakt

Lukáš nám také prozradil, že v Hruškách stojí novostavby teprve 5–6 let, přičemž zhruba 20–30 % z nich jsou dřevostavby. Když v obci zjišťoval, kolik udělalo tornádo škod, byl překvapený. Tyto domy byly sice poškozené, ale nikoliv příliš dramaticky. Např. jedna patrová dřevostavba kontakt s tornádem ustála, zatímco zděný dům, který stál o pár domů dál, se musel celý strhnout. Vedle něj stály další dva rodinné domy ze dřeva a ty pohromu ustály.

Jak se ukazuje, jeden z největších mýtů panujících o dřevostavbách je opět zbořený. Dům ze dřeva neodfoukne vítr (či tornádo) jako domeček z karet. Ještě předtím, než budeme ukazovat na to, který konstrukční systém je lepší (cihla vs. dřevo), rádi bychom uvedli na pravou míru také skutečnost, že opravdu záleží na tom, v jaké vzdálenosti se tornádo kolem domů prohnalo.

Rozhovor s Lukášem byl jedním z mnoha a my pro vás chystáme další, kde více rozebereme postřehy přítomných obyvatel. Jakmile bude nový článek publikovaný, naleznete jej pod tímto šedým boxem.

Velice děkujeme Lukášovi za poskytnutý rozhovor i zaslané fotky pro stavební portál Dřevostavitel.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
25.07.2024

Photocredit: Lukáš (se souhlasem)

0

Pasivní domy – nenechte se zmást mýty a pověrami. Bydlete kvalitně a smysluplně
Rozhodli jste se stavět nový dům? Komu věřit? Jaký typ bydlení pro mě bude nejvhodnější? Mají smysl pasivní domy, o nichž se všude píše?

V čem nám prodejci lžou? Mýty a fakta při koupi kamen
Když kupujete úplně nová kamna, potřebujete prodejci věřit. Jak v dnešní doby rozpoznat pravdu od lží?

Zažitý mýtus ohledně střech připravuje Čechy o statisíce
Střešní konstrukce z příhradových vazníků vypadá jako skvělá volba. Vadou na kráse pro mnohé je, že má nevyužité podkroví. Možná to ale není tak úplně pravda.

Tradiční krovy se ukazují jako nevhodné pro bungalovy
U bungalovu mnoho lidí sáhne po klasickém krovu. Existuje však typ střechy, který je i o 90 % levnější a zároveň má rychlejší a jednodušší montáž.

Mýty ohledně rekuperací prodělávají Čechům desetitisíce na energiích
Rekuperace je systém, který budí mnoho otázek a je opředen řadou mýtů. Je opravdu hlučná, drahá a nevhodná do bytových domů?

Pavel: „Stopoval jsem stavbu domu na hodinkách. Za 1,5 hodiny jsme měli kde bydlet.“ Získali jsme videozáznam
Stavební firma dojela na pozemek s celým domem i střechou a podívaná začala. Silné zážitky si odnáší nejen samotní majitelé, ale i všichni lidé z vesnice, kteří onoho úterního dopoledne nemuseli být v práci.

Pálené tašky jsou minulostí. Lidé ve velkém přechází na lepší řešení
Chystáte se dělat střechu a přemýšlíte, který typ krytiny je pro vás ten nejlepší? Pojďme se podívat na to, co nabízí 21. století.

Pálená taška je pro rekonstrukci starších střech nevhodná. Doporučuje se jiné řešení
Každá střecha jednou doslouží a nastane čas výměny krytiny za novou. Pokud na staré střeše byla položena pálená střešní taška, přirozeně se nabízí využít i tentokrát ten stejný a osvědčený materiál.

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky
„Dřevostavbu lehce odfoukne i slabý větřík,“ říká se. Dnes na rozbor mýtů o dřevostavbách zapomeňte. Podíváme se do Lužic, kde se jeden takový vzdušný vír dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině vyřádil na tamních ulicích.

Tornádo udeřilo na dřevostavby i zděné domy. Hasič Marek porovnal následky
„Volal mi kamarád a ukazoval mi, jakou spoušť má doma. Přijel jsem, naložil jeho ženu s dětmi a odvezl je do bezpečí, on zůstal,“ vzpomíná Marek a pokračuje ve vyprávění. V rozhovoru nám poskytl pohled hasiče, kamaráda, kolegy i stavaře.