HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Běžte pryč, jeďte domů, já mám blbý pocit,“ řekl dceři s vnukem. Za pár minut na jejich dům udeřilo tornádo

Pan Josef dostal 24. června, na své narozeniny, nečekaný dárek. Vzpomíná si na zvedající se vítr, který pozoroval z okna svého domu, zatímco rodina slavila jeho velký den. V rozhovoru nám popsal, že blížící se nebezpečí vytušil, a tak poslal svoji dceru s vnukem domů. Se svojí ženou se přitom rozhodli zůstat v Mikulčicích ve svém rodinném domě. Ani ve snu by ho však nenapadlo, že by se na jeho dům mohlo řítit tornádo. Jelikož si myslel, že jde jen o silnou bouři, rozhodl se, že schová svá dvě auta do garáže. Ovšem ve chvíli, kdy chtěl přeparkovat druhé, bylo už tornádo na jeho zahradě. Bouři musel přečkat venku.


Tornádo v Česku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Hasiči Zbýšov (se souhlasem)

Na tyto narozeniny Josef nezapomene

Ve čtvrtek 24. června 2021 zasáhlo několik obcí na pomezí Břeclavska a Hodonínska na jižní Moravě silné tornádo o síle F4. V redakci se nám podařilo spojit se s některými majiteli rodinných domů v zasažených obcích na jižní Moravě. Dnešní článek bude věnovaný panu Josefovi, který na své narozeniny musel přečkat velmi silnou bouři na vlastní zahradě. Celý příběh si můžete přečíst v rozhovoru níže.

Jak probíhal celý den? Co jste dělal předtím, než se začal více zvedat vítr?

Byla u nás na návštěvě dcera s naším vnoučkem. Necelou hodinu před tornádem jsem je naštěstí poslal domů. Říkal jsem jí: ‚Běžte pryč, jeďte domů, já mám blbý pocit.‘ V ten den jsem měl narozeniny, 24. června, takže jsme slavili. Dostal jsem dárky a pak jsem je musel tedy poslat domů. Pamatuji si, že bylo zhruba 19:16, 19:17, když to tady proletělo. Trvalo to 2–3 minuty a pak se to posunulo dál.

Takže jste byli doma jen vy se ženou a vaše dcera se synem?

Ano, byli jsme doma jen my. Já jsem je vlastně poslal domů, protože jsem tušil, že něco přijde. To není tak, že bych si hrál na chytrého, ale mám takový šestý smysl, už v mnoha případech se mi to potvrdilo. Hlavně když jsem viděl, co se děje, usoudil jsem, že bude lepší, když odjedou domů.

A proč jste neodjeli se ženou s nimi?

No... u mě je ten problém, že já když jsem doma, tak mám tendenci chránit to, co je moje. Takže jsme se se ženou rozhodli, že zůstaneme doma.

Když se tornádo řítilo k vašemu domu, co jste udělal?

Šel jsem ven a chtěl jsem schovat druhé auto do garáže. Manželčinu Toyotu jsem dal do garáže a moji o dva roky starší Oktávku už jsem neměl kam schovat. Původně jsem si myslel, že to alespoň něčím přikryju, ale když jsem viděl, jak nade mnou létají kontejnery a všechno možné, tak to bylo prakticky naprosto zbytečné. Už je to jenom taková vzpomínka, no...

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Když jste byl venku, kam jste se schoval? A kde byla v tu dobu vaše žena?

Manželka byla schovaná doma se psy a já jsem se schoval tak, že máme na zahradě nosnou stěnu do oblouku od sousedů. Tak jsem se k ní zašil. Měl jsem kliku, že se to pak stočilo mírně doleva směrem nahoru, tam to vzalo nějaké domy a šlo to v podstatě po té hlavní ulici v Mikulčicích. Viděl jsem, co se kolem dokola děje. To byla otázka chvilky. Člověk si něco pamatuje, jinak ne.

Jaká byla vzdálenost mezi vaším domem a tornádem?

Já jsem to chytl napřímo od Moravské Nové Vsi. Bydlíme hned v první ulici u přejezdu. Máme tady postavený dům, který je situovaný nejblíž k Moravské Nové Vsi. Nedokážu vám říct, jak blízko jsme to tornádo měli. Šlo přímo přes nás.

A co škody na domě? Vzalo vám tornádo jen střechu nebo i něco dalšího?

Škoda byla zhruba za 2 miliony korun. Střecha to víceméně ustála, krovová soustava zůstala celá, odlétlo jen zastřešení s latěmi. V porovnání s ostatními, kteří mají zděné domy, jsem byl velmi překvapený, že ten náš dům vydržel tolik.

Pozn. redakce – kvalifikovaný pohled na téma zděný dům a dřevostavba vs. tornádo měl hasič a stavař Marek, který na místě zasahoval. Rozhovor s ním vám přikládáme níže.

Tornádo udeřilo na dřevostavby i zděné domy. Hasič Marek porovnal následky

Co se dělo poté, co tornádo zmizelo?

Běžel jsem domů za ženou. Po zbytek dne jsme kontrolovali škody, zjišťovali jsme, co tady zůstalo a co tady nezůstalo. Následující den sem přijeli hasiči a policajti a začali nás vyhánět ven. Říkali, že stavby a to, co po nich zůstalo, musí projít přes statiky. Ti měli rozhodnout, který dům půjde dolů a který zůstane.

Kde jste si našli provizorní nocleh?

My jsme den nebo dva bydleli u dcery v Prušánkách, což je vesnice kousek od Moravské Nové Vsi. Pak jsme se sem vrátili a řešili jsme nově vzniklé starosti. Přijel syn, který bydlí za Opavou, stáhnul si s sebou kvantum kamarádů a známých a okamžitě jsme dávali dům do původního stavu. Sháněli jsme materiály přes různé kontakty a tak dále.

Co všechno jste na domě museli opravit, aby byl zase obyvatelný?

Dům byl normálně obyvatelný, takže jsme tam prakticky bydleli pořád. První se samozřejmě musela opravit střecha. Problém byl v tom, že jsme měli v domě podlahové topení napojené na soláry. Než abychom to pracně rekonstruovali, tak jsme soláry úplně zrušili a nechali si namontovat tepelné čerpadlo a topíme teď tímto způsobem. Doteď akorát nemáme opravenou venkovní garáž.

Jak velký je váš dům?

Tady máme užitnou plochu okolo 200 m2 plus ještě využíváme podkroví.

A co ostatní domy v Mikulčicích? Jak dlouho trvaly opravy u sousedů?

Zhruba stejně jako nám. Některé domy se musely úplně srovnat se zemí. Ale bohužel nevím, jak ty domy byly staré. Naše dřevostavba měla v té době nějakých čtrnáct let. Ale byl to stres, co vám budu povídat. Hodně se tu po té katastrofě třeba řešilo pojištění, ať už domu, aut nebo i bazénu.

Co byste řekl po této zkušenosti na mýtus, že dřevostavbu lehce odfoukne vítr?

Podívejte, ono bylo v té chvíli docela jedno, z čeho máte dům postavený. Podle mě je důležitější, v jaké vzdálenosti to tornádo od domu bylo. Ale určitě nejsme vůči dřevostavbám skeptičtí. Syn si postavil nízkoenergetickou dřevostavbu s nízkou střechou a o dva až tři roky později i dcera.

Velice děkujeme panu Josefovi za rozhovor pro stavební portál Dřevostavitel.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
11.08.2024

Photocredit: Hasiči Zbýšov (se souhlasem)

1

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky
„Dřevostavbu lehce odfoukne i slabý větřík,“ říká se. Dnes na rozbor mýtů o dřevostavbách zapomeňte. Podíváme se do Lužic, kde se jeden takový vzdušný vír dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině vyřádil na tamních ulicích.

„Před očima nám zmizela celá ulice, téměř všechny domy šly k zemi,“ popisuje Aneta svůj děsivý zážitek
Jejich obec zasáhl vzdušný vír o síle F4, ulice byly po strastiplném večeru k nepoznání a spousta rodin přišla v ten den o svůj domov. Jaké byly jejich první myšlenky poté, co vyšli na hlavní ulici? Na to jsme se dnes zeptali (nezávisle na sobě) Anety, Lukáše a Tomáše.

Moravská Nová Ves utrpěla tvrdé rány. Získali jsme fotky před a po úderu doposud nejsilnější bouře v Česku
„Byl to úplně běžný den, pak se jen začal zvedat vítr, což nebylo neobvyklé. Ale zmýlili jsme se. Pár minut nato už jsme neměli kde bydlet,“ říká v rozhovoru paní Julie, majitelka patrového rodinného domu. Kromě její zpovědi jsme získali i mnoho dalších autentických komentářů.