HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky

„Dřevostavbu lehce odfoukne i slabý větřík,“ říká se. Dnes na rozbor mýtů o dřevostavbách zapomeňte. Podíváme se do Lužic, kde se jeden takový vzdušný vír dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině vyřádil na tamních ulicích. Své nám k tomu řekli majitelé dřevostaveb i zděných domů. Dostali jsme i vyjádření tří hasičů, kteří zde zasahovali. Před větrem takové síly svůj dům neochráníte, ať je z cihly, pórobetonu či ze dřeva.


Tornádo v Česku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tadeáš Bednarz (Wikimedia Commons CC 4.0)

24. červen změnil život mnoha rodinám

Ve čtvrtek 24. června 2021 zasáhlo několik obcí na pomezí Břeclavska a Hodonínska na jižní Moravě silné tornádo o síle F4. Tornádo prošlo úsekem dlouhým 26 kilometrů a širokým zhruba půl kilometru, přičemž nejvíce postihlo obce Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a části Hodonína.

Škody byly vyčísleny na 15 miliard korun a 200 domů bylo určeno k demolici

Bylo poničeno asi 1 200 až 1 600 staveb, infrastruktura včetně železničního koridoru a zemřelo šest osob. Tornádo se stalo nejsilnějším v historii Česka a nejtragičtějším v Evropě od roku 2001. Po tornádu se zvedla vlna solidarity a bylo vybráno 1,1 miliardy korun na pomoc.

Evakuace byla nevyhnutelná

Postižena byla zhruba třetina obce Lužice, přičemž zde bylo poškozeno asi 100 domů. Z toho bylo 17 určeno k demolici. Některé domy přišly „pouze“ o střechy. Mnoho domácností bez přístřeší muselo být evakuováno do místní sokolovny.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

V Lužicích se strhlo 12 domů. Ani jeden z nich nebyl dřevostavba

Rozhodli jsme se obrátit přímo na obec pro konkrétnější informace o škodách. „V případě Lužic byla nutná nová výstavba rodinného domu u dvanácti domácností. Ani jeden z těchto domů nebyl dřevostavbou,“ odpovídá František Červinek, tajemník OÚ Lužice. Míru poškození u dřevostaveb a zděných domů však nedokáže posoudit.

Nová výstavba po tornádu

Pan Červinek nám mimoto také sdělil, že obyvatelé obce Lužice se po tornádu rozhodli pro výstavbu nových domů z cihly. V ostatních obcích to však bylo půl na půl (cihla vs. dřevostavba). Hlavním důvodem byla pro ty, kteří si postavili nový dům ze dřeva, rychlost výstavby a vidina rychlého návratu do původního života. Naopak ti, kteří si postavili dům z cihly, dřevu jakožto stavebnímu materiálu příliš nedůvěřovali.

Rychlost výstavby

Tornádo se v Lužicích a dalších vesnicích na jižní Moravě objevilo znenadání, a spoustě domácností tak přineslo nečekané výdaje. Málokdo si ale uvědomuje, že tyto rodiny nepřišly jen o svůj dům, ale i o svůj domov. Museli se rozloučit se vzpomínkami a rychle začít přemýšlet nad novým začátkem. A právě proto vsadilo mnoho z nich na dřevostavbu. Pakliže jim vyhověli v bance a oni dostali solidní úvěr, mohli do jednoho roku začít budovat nové vzpomínky.

Nadále panující mýtus o dřevostavbách

Obyvatelé obce Lužice však dřevostavbu odmítli. Jednalo se o rodiny, které doposud bydlely ve zděném domě a systému dřevostaveb stále příliš nevěří. „Viděl jsem, co to tornádo udělalo s mým domem z cihel. Nedokážu si představit, co by dokázalo s dřevostavbou,“ sděluje pro stavební portál Dřevostavitel anonymní zdroj.

Mnoho Čechů stále věří již vyvráceným mýtům. Často tím přichází o peníze

Z Lužic známe první dojem hasiče, který se rozhodl zůstat v anonymitě 

„Sice odtamtud nepocházím, ale v místě jsem zasahoval. Co se týče dřevostaveb, nevzpomínám si, že bych je tehdy viděl. Ale viděl jsem to, co zůstalo po zděných domech, ať už z cihly nebo pórobetonu. Z těchto domů, pokud se nacházely v přímé blízkosti míst, kudy tornádo procházelo, nezbylo vůbec nic. Hromada suti. Staršímu domu, který jsme před demolicí jedné paní vyklízeli, to doslova vyrvalo střechu i se železobetonovým věncem a částmi zdí. A zbytek byl natolik poškozen, že musel jít k zemi,“ popisuje jeden z hasičů, který v Lužicích zasahoval.

Další vyjádření lidí, kteří zde žili nebo zasahovali

„Ta naše dřevostavba ve tvaru A byla hozena přes cestu na sousední pozemek a komín probořil desku do sklepa,“ popisuje situaci Ladislav B. a zasílá fotky své chaty.

„Známý je dobrovolný hasič a říkal, že kolikrát dřevostavba vydržela víc než zděný dům. Ale asi záleží i na tom, kdo dům staví,“ zmiňuje Ivana P.

„Jen jsem tam byl jako hasič. Ale jako stolař/tesař bych se nebál tornáda v případě dřevostavby,“ říká Milan K.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
31.07.2024

Photocredit: Tadeáš Bednarz (Wikimedia Commons CC 4.0)

3

Navštivte zdarma zabydlené i rozestavěné pasivní domy v Česku. Seznam zapojených krajů
Všichni zájemci o zdravé a energeticky úsporné bydlení budou mít možnost navštívit jak zabydlené, tak teprve rozestavěné pasivní domy, tedy domy s kvalitně zaizolovanou obálkou, zdravým vnitřním prostředím a minimálními náklady pro dosažení celoročního tepelného komfortu.

Dali na doporučení a zvolili dřevostavbu místo cihly. Dnes Jaroslav s Petrem hodnotí své rozhodnutí
Byli nuceni postavit dům rychle, a odejít tak z centra rušné Prahy. Přestože jim štěstí ze začátku příliš nehrálo do karet, dokázali si postavit nádherný dům. V rozhovoru nám mimo jiné dali referenci a prozradili zkušenosti s firmou Atrium.

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy
Zpočátku vůbec nevěděli, co se děje. To, že se několik metrů od nich prohnalo tornádo, které jim (mimo jiné) sebralo střechu nad hlavou, se dozvěděli až ve chvíli, kdy tornádo vstupovalo do vedlejší vesnice.

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky
„Dřevostavbu lehce odfoukne i slabý větřík,“ říká se. Dnes na rozbor mýtů o dřevostavbách zapomeňte. Podíváme se do Lužic, kde se jeden takový vzdušný vír dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině vyřádil na tamních ulicích.

Pozemek si koupili napůl s kamarádem. Průběh výstavby dvou domů ale nabral nečekaných obrátek
Nápad dobrý, realita odlišná. Pan majitel vsadil na dřevostavbu, zatímco jeho kamarád se rozhodl pro zděný dům. V lokalitě, kde koupili parcelu, šel první majitel s výstavbou domu ze dřeva do určitého rizika.

Tornádo udeřilo na dřevostavby i zděné domy. Hasič Marek porovnal následky
„Volal mi kamarád a ukazoval mi, jakou spoušť má doma. Přijel jsem, naložil jeho ženu s dětmi a odvezl je do bezpečí, on zůstal,“ vzpomíná Marek a pokračuje ve vyprávění. V rozhovoru nám poskytl pohled hasiče, kamaráda, kolegy i stavaře.

„Běžte pryč, jeďte domů, já mám blbý pocit,“ řekl dceři s vnukem. Za pár minut na jejich dům udeřilo tornádo
Ani ve snu by ho nenapadlo, že by se na jeho dům mohlo řítit tornádo. Jelikož si myslel, že jde jen o silnou bouři, rozhodl se, že schová svá dvě auta do garáže. Ovšem ve chvíli, kdy chtěl přeparkovat druhé, bylo už tornádo na jeho zahradě. Bouři musel přečkat venku.

Nové statistiky potvrzují: Zájem o dřevostavby v Česku roste – veletrh v Praze poradí, jak si správně vybrat
Po domě ze dřeva touží stále více Čechů. Jak ukazují nejnovější statistiky, trh s dřevostavbami se těší dynamickému rozvoji.

„Před očima nám zmizela celá ulice, téměř všechny domy šly k zemi,“ popisuje Aneta svůj děsivý zážitek
Jejich obec zasáhl vzdušný vír o síle F4, ulice byly po strastiplném večeru k nepoznání a spousta rodin přišla v ten den o svůj domov. Jaké byly jejich první myšlenky poté, co vyšli na hlavní ulici? Na to jsme se dnes zeptali (nezávisle na sobě) Anety, Lukáše a Tomáše.