HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ničivé následky pohromy se zapsaly do pamětí mnoha obyvatel. Získali jsme fotky před a po

Během jednoho dne přišly stovky obyvatel o svůj domov. Jen málokdo z těch, kteří tuto pohromu nezažili na vlastní kůži, si dokáže představit následky. Vyzpovídali jsme mnoho domácností, a dokonce i některé záchranáře a získali jsme mnoho autentických příběhů. Obyvatelé zasažených vesnic nám také ochotně zaslali fotografie před a po této živelní pohromě – porovnat si je můžete v naší fotogalerii.


Tornádo v Česku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ladislav B. (se souhlasem)

Přišli o své domovy

Tornádo o síle F4 se v České republice objevilo naštěstí jen jednou, ale zapsalo se do paměti mnoha Čechů. Obyvatelé Moravské Nové Vsi, Mikulčic, Hrušek, Lužic a Hodonína nebudou na den 24. června vzpomínat v dobrém. Jak v rozhovorech pro stavební portál Dřevostavitel sami sdělili, pochopí jen ti, kteří tuto ničivou bouři zažili na vlastní kůži. Vyzpovídali jsme některé rodiny a vy si můžete přečíst jejich příběhy a prohlédnout si exkluzivní fotky, které nám zaslaly. Pojďme na to.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Nedostatek vzduchu v kamnech může skončit i výbuchem. Některé komíny tomu umí zabránit

Hrušky byly první na ráně

Tornádo, které zasáhlo obec Hrušky, zde zanechalo zkázu a zničilo stovky domů. Rodiny, jako je například ta Lukášova nebo Anetina, popisují, jak se během několika minut jejich životy obrátily vzhůru nohama. „Vše jsme si zažili a u všeho jsme byli, před očima nám zmizela celá ulice, téměř všechny domy šly k zemi, jelikož se jednalo o jednu z nejstarších ulic v Hruškách. Nejlépe skončily domy z 80. let, takové ty kostky z betonových panelů,“ vysvětluje obyvatelka Hrušek Aneta B. Rozhovor s Lukášem si můžete přečíst v souvisejícím článku níže.

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy

Moravská Nová Ves následovala. Do vzduchu se dostaly střechy většiny domů

Během několika minut bylo poničeno přibližně 370 domů, z nichž 30 bylo určeno k demolici. Zasažené rodiny se ocitly bez střechy nad hlavou a s nevyčíslitelnými škodami. Obyvatelé, jako paní Julie, sdíleli své pocity z té osudné noci: „Nejdříve jsme to nečekali, ale pak jsme zůstali bez domova.“

Dobrovolný hasič Marek, který se účastnil záchranných prací, popisoval, jak obtížné bylo dostat se na místo kvůli troskám a popadaným stromům. Pomáhal zprůjezdnit komunikace a ošetřovat zraněné. Pokud vás zajímá, jak vypadalo toto neštěstí očima záchranáře, přečtěte si související článek níže.

Moravská Nová Ves utrpěla tvrdé rány. Získali jsme fotky před a po úderu doposud nejsilnější bouře v Česku

V Mikulčicích se slavilo. Jen do doby, než se začal zvedat vítr

I pan Josef, který na vlastní kůži zažil úder tornáda, se podělil o svůj dramatický příběh. Vzpomíná, jak měl během oslavy narozenin nepříjemný pocit a poslal dceru s vnukem domů krátce před tím, než tornádo zasáhlo jeho rodinný dům. Tornádo narazilo na jeho dům a odneslo střechu i s latěmi. Ovšem díky pevné konstrukci dřevostavby zůstal krov nepoškozen. Celkové škody na domě se však vyšplhaly na 2 miliony korun. Den po tornádu se zapojil do oprav jeho syn i s přáteli. Josef zdůrazňuje, že typ konstrukce domu nebyl v té chvíli tak důležitý, klíčová byla vzdálenost tornáda od domu. I po této zkušenosti však dřevostavbám věří – obě jeho děti si později dřevostavby postavily.

„Běžte pryč, jeďte domů, já mám blbý pocit,“ řekl dceři s vnukem. Za pár minut na jejich dům udeřilo tornádo

V Lužicích se strhlo 12 domů. Ani jeden z nich nebyl dřevostavba

V případě Lužic jsme se rozhodli vyzpovídat obec. „Byla zde nutná nová výstavba rodinného domu u dvanácti domácností. Ani jeden z těchto domů nebyl dřevostavbou,“ odpovídá František Červinek. Míru poškození u dřevostaveb a zděných domů však nedokáže posoudit. Pro více informací si můžete přečíst související článek níže, kde mimo jiné najdete i autentický příběh pana Ladislava.

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky

V Hodoníně bylo skóre dřevostaveb a zděných domů téměř vyrovnané

I v případě Hodonína jsme se rozhodli vyzpovídat přímo obec. Informace nám poskytla Darinka Švarcerová, referentka odboru stavební úřad v Hodoníně.

V Hodoníně bylo strženo celkem sedm rodinných domů. Pět dřevostaveb, které byly přímo v trase tornáda, bylo zcela zničeno. U jedné dřevostavby, která byla v blízkosti trasy tornáda a nebyla zcela zničena, statik rozhodl o jejím úplném odstranění pro její nevyhovující stavebně-technický stav. Jedna zděná stavba byla v trase tornáda a byla značně poškozena, a tak následně statik rozhodl o jejím úplném odstranění opět pro nevyhovující stavebně-technický stav,“ odpovídá paní Švarcerová. A co nová výstavba? Čtyři původní dřevostavby byly nově postaveny také jako dřevostavby. Další dvě původní dřevostavby byly nově postaveny z pórobetonových tvárnic.

I jeden z Hodoňáků se podělil o své pocity z onoho dne

V obcích zasažených tornádem mám mnoho přátel, známých a členů rodiny. Dřevostaveb jsme tam při pomáhání s odklízením sutin několik viděli. Co se týče toho, v jakém stavu byly, moc není co dodat kromě toho, co se dá předvídat. V tom pásu, kudy šlo přímo tornádo, bylo úplně jedno, jestli stály dřevostavby nebo zděné domy. Staré domy stavěné většinou z klasických pálených cihel dopadly častokrát nejlépe na první pohled, problém byl u spojovacího materiálu, na kterém předkové, skrz finanční prostředky, mnohdy šetřili, jak mohli, a tak spáry popraskaly, a byť cihly byly v pořádku, tak stejně museli statici mnoho domů nechat zdemolovat. Největší problém nebyl ani samotný vítr, že by odnesl části domů snad kromě střech. Velkým problémem bylo ale ohromné množství materiálu, který byl unášen ve větru a který ničil vše, co měl v cestě. Tohle jsme viděli nesčetněkrát.“ (anonymní zdroj)

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
24.09.2024

Photocredit: Ladislav B. (se souhlasem)

0

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy
Zpočátku vůbec nevěděli, co se děje. To, že se několik metrů od nich prohnalo tornádo, které jim (mimo jiné) sebralo střechu nad hlavou, se dozvěděli až ve chvíli, kdy tornádo vstupovalo do vedlejší vesnice.

„Naše dřevostavba byla hozena přes cestu na sousední pozemek,“ popisuje pan Ladislav. Poskytl nám fotky
„Dřevostavbu lehce odfoukne i slabý větřík,“ říká se. Dnes na rozbor mýtů o dřevostavbách zapomeňte. Podíváme se do Lužic, kde se jeden takový vzdušný vír dosahující rychlosti větru 332 až 418 kilometrů v hodině vyřádil na tamních ulicích.

Tornádo udeřilo na dřevostavby i zděné domy. Hasič Marek porovnal následky
„Volal mi kamarád a ukazoval mi, jakou spoušť má doma. Přijel jsem, naložil jeho ženu s dětmi a odvezl je do bezpečí, on zůstal,“ vzpomíná Marek a pokračuje ve vyprávění. V rozhovoru nám poskytl pohled hasiče, kamaráda, kolegy i stavaře.

„Běžte pryč, jeďte domů, já mám blbý pocit,“ řekl dceři s vnukem. Za pár minut na jejich dům udeřilo tornádo
Ani ve snu by ho nenapadlo, že by se na jeho dům mohlo řítit tornádo. Jelikož si myslel, že jde jen o silnou bouři, rozhodl se, že schová svá dvě auta do garáže. Ovšem ve chvíli, kdy chtěl přeparkovat druhé, bylo už tornádo na jeho zahradě. Bouři musel přečkat venku.

„Před očima nám zmizela celá ulice, téměř všechny domy šly k zemi,“ popisuje Aneta svůj děsivý zážitek
Jejich obec zasáhl vzdušný vír o síle F4, ulice byly po strastiplném večeru k nepoznání a spousta rodin přišla v ten den o svůj domov. Jaké byly jejich první myšlenky poté, co vyšli na hlavní ulici? Na to jsme se dnes zeptali (nezávisle na sobě) Anety, Lukáše a Tomáše.

Moravská Nová Ves utrpěla tvrdé rány. Získali jsme fotky před a po úderu doposud nejsilnější bouře v Česku
„Byl to úplně běžný den, pak se jen začal zvedat vítr, což nebylo neobvyklé. Ale zmýlili jsme se. Pár minut nato už jsme neměli kde bydlet,“ říká v rozhovoru paní Julie, majitelka patrového rodinného domu. Kromě její zpovědi jsme získali i mnoho dalších autentických komentářů.

Jana zachránila svůj dům před demolicí. Navzdory očekávání odborníků ustála její dřevostavba úder tornáda
„Aniž by poznali, že je dům postavený ze dřeva, tvrdili, že je v pořádku. Jakmile jsem upozornila na konstrukční systém 2by4, řekli mi, že musí jít k zemi,“ popisuje paní Jana. Jejich verdikt však odmítla přijmout. V rozhovoru se netajila ničím.