HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Která socha je nejvyšší na světě a kde najdete největší stadion? Všechny stavební rekordy určí správně málokdo

Nejvyšší budova, nejdelší tunel nebo největší hotel na světě. Některé stavební rekordy jsou notoricky známé, u jiných se zase pěkně zapotíte. Možná dokonce žijete v omylu a za rekordní považujete i ty stavby, které už byly dávno překonány. Připravili jsme pro vás kvíz s deseti nejznámějšími NEJ. Otestujte se, jak se vyznáte ve stavebních rekordech.


Jak dobře znáte stavební rekordmany?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Joe Mabel (Wikipedia CC 2.0) a Lektor 2 (Wikipedia CC 4.0) a PxHere (CC0)

Žeňte to výš

Patrně je to v lidské povaze. Touha překonávat to, čeho bylo doposud dosaženo. Typickým důkazem tohoto tvrzení jsou rekordní stavby, které se architekti a stavitelé neustále snaží trumfnout. Budovy se tak snaží hnát výš a tunely dál, přičemž využívají nejmodernějších technologií na maximum. Existují však i takové stavby, které jsou staré stovky let a nikdo už je nejspíše nikdy nepřekoná. Myslíte si, že víte, které letiště světa je největší nebo kde je nejdelší most? Otestujte se.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.10.2024

Photocredit: Joe Mabel (Wikipedia CC 2.0) a Lektor 2 (Wikipedia CC 4.0) a PxHere (CC0)

0

KVÍZ: Víte, kde se nachází ty nejkrásnější pláže v Česku? Prozradíme vám i ty málo známé
Nemusíte jet až do Chorvatska, abyste se mohli pohodlně uvelebit na pláži. I v České republice jich totiž několik máme a některé z nich jsou skutečně nádherné. Víte však, kde je hledat?

KVÍZ: Rozeznáte jedlé houby od těch jedovatých? Zjistěte, zda můžete vyrazit do lesa
Je to tady. Ti, kteří netrpělivě čekali celé léto, mohou vzít do ruky košík a vyrazit. Jste si však jisti, že houby, které sbíráte, jsou skutečně jedlé? Otestujte se.

KVÍZ: Poznáte, kde na světě stojí tyto domy? Málokterý Čech uhodne správnou odpověď
Ne všichni dokážou poznat typický rodinný dům z České republiky, na který v kvízu mimo jiné také narazíte. Zkuste správně přiřadit domy k severským státům a rozklíčovat hlavní prvky domů v jižních státech. Kromě Evropy zavítáme i do Ameriky, Asie a Afriky.

KVÍZ: Ženy vs. muži. Poznáte, kdo zařizoval domácnost na fotografiích?
Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Jejich odlišnost můžeme vidět nejen v přemýšlení nebo chování, ale například také v tom, jak si zařizují svůj interiér a domácnost. Poznáte, který interiér byl navržen rukou muže a který má na svědomí žena? Otestujte se.

KVÍZ: Čím uhasit hrnec na sporáku a čím počítač? Zjistěte, zda víte, co dělat v krizové situaci
Stačí jen chvilka nepozornosti a oheň je na střeše. A to doslova. Požár ale nemusí vždy končit tragicky. Pokud ho zachytíte v zárodku a použijete správnou pomůcku, můžete ho zlikvidovat dřív, než by hasiči vůbec stihli vyjet.

KVÍZ: Ceny za socialismu. Vzpomenete si, kolik stálo máslo, tatramatka nebo pivo?
Mléko v sáčku nebo tatramatku si pravděpodobně vybaví každý, kdo minulý režim pamatuje. Dokážete však ještě vylovit v paměti, kolik tyto věci stály? U některých možná ani nezaváháte, jiné vás však nejspíše překvapí.

KVÍZ: Realita nebo umělá inteligence? Dokážete poznat, zda jsou interiéry na fotografiích skutečné?
Připravili jsme si pro vás směs reálných a fiktivních fotografií. Zkuste si otestovat svůj postřeh a zjistěte, jak dobře dokážete rozpoznat, co je reálné a co bylo vytvořeno pomocí umělé inteligence.

KVÍZ: Ve kterých státech se nachází tyto slavné stavby? 10 z 10 mají správně jen opravdoví znalci
Big Ben, Tádž Mahal nebo Machu Picchu. Jedná se o světoznámé stavby, o kterých alespoň jednou za svůj život slyšel úplně každý. Jste si však jisti tím, ve které zemi je najdete? Otestujte se.