HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Ceny za socialismu. Vzpomenete si, kolik stálo máslo, tatramatka nebo pivo?

Mléko v sáčku, pračka hopsající po koupelně nebo rohová lavice, která nesměla chybět v žádné domácnosti. To si pravděpodobně vybaví každý, kdo minulý režim pamatuje. Dokážete však ještě vylovit v paměti, kolik tyto věci stály? U některých možná ani nezaváháte, jiné vás však nejspíše překvapí.


Co kolik stálo za socialismu?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Česká televize

Žádný boj o zákazníka nehrozil

Cena byla většinou jednotná, vytištěná rovnou na obale produktu a stálá několik let, či dokonce desetiletí. Mohlo za to centrální plánování, které sice mělo za následek cenovou stabilitu, nicméně často také malou variabilitu výrobků a nereflektování skutečné poptávky trhu. Avšak i přesto, že se na některé produkty čekaly dlouhé fronty či pořadníky, na ně mnozí vzpomínají s nostalgií a jejich ceny mají doteď vryté do paměti. Patříte mezi ně taky? Otestujte se.

SPUSTIT KVÍZ →

Opravdu to bylo levnější?

Ačkoliv byly ceny prakticky veškerého zboží podstatně nižší než dnes, nemusí to nutně znamenat, že byly tyto věci reálně levnější. Pokud totiž bereme v úvahu také platy, zjistíme, že některé potraviny dokonce „zlevnily“. Příklad si můžeme uvést na másle, které stálo za minulého režimu 10 Kčs a aktuálně se jeho průměrná cena pohybuje okolo 60 Kč za 250 g. Cena se tedy zvýšila zhruba šestinásobně, průměrný plat se však zvýšil ještě více. Před revolucí byla průměrná mzda cca 3 200 Kčs, v roce 2024 ovšem činí zaokrouhleně asi 44 000 Kč. Před rokem 1989 byste si tak za svůj plat mohli koupit zhruba 320 másel, zatímco dnes cca 733 másel.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
05.10.2024

Photocredit: Česká televize

0

Vánoce za socialismu měly nezaměnitelné kouzlo. Prohlédněte si fotky plné nostalgie
Připomeňte si, jak vypadaly Vánoce za socialismu, a napište nám, na které věci vzpomínáte s nostalgií a na co byste raději zapomněli.

Bydlení za socialismu – jak vypadalo a kolik skutečně stálo. Nedostupné byty nejsou fenomén pouze dnešní doby
Připomeňte si pomocí fotografií bydlení za socialismu a napište nám, které věci vám chybí a na které se nevyplatí ani vzpomínat.

Bydlení za socialismu, nebezpečný plyn v českých domácnostech a pád fotovoltaiky – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, stručně, přehledně a bez obalu – jsme tady opět se zářezy z minulého týdne. Pohodlně se usaďte a rozklikněte si články, které vás nejvíce zajímají.

Pračky tančící po koupelně a sporáky s plynovou bombou. Spotřebiče z dob socialismu dnes budí úsměv na tváři
Připomeňte si prostřednictvím fotografií spotřebiče, které jste využívali za socialismu, a napište nám, které z nich byly skvělým pomocníkem a na které se nevyplatí ani vzpomínat.

Kvíz: Nostalgie socialismu. Vzpomenete si, k čemu sloužily předměty z vašeho dětství?
Některé z těchto věcí už v současných domácnostech nenajdete, jiné se pouze modifikovaly do novější varianty. Otestujte se, jak dobře si na běžné vybavení socialistické domácnosti vzpomínáte.

KVÍZ: Budování za socialismu. Poznáte ikonické stavby z dob československého totáče?
Vzpomínáte si na budovy, které vyrostly v socialistickém Československu? Dokážete ty nejznámější z nich pojmenovat? Ověřte si své znalosti a paměť v našem kvízu.